Evaluation of the lost space problem: Atatürk Cultural Center area in Ankara
Kayıp alan probleminin değerlendirilmesi: Atatürk Kültür Merkezi alanı
  1. Tez No: 47322
  2. Yazar: ELİF DUMAN KAYMAZ
  3. Danışmanlar: İLHAN KURAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Kayıp Alan, Positif Alan, Negatif Alan, Kültür Merkezi, Tekrar Geliştirme. vı, Lost Space, Positive Space, Negative Space, Cultural Center, Redevelopment IV
  7. Yıl: 1995
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 203
Özet
ÖZ KAYIP ALAN PROBLEMİNİN DE?ERLENDİRİLMESİ: ATATÜRK KÜLTÜR MERKEZİ ALANI KAYMAZ, Elif Duman Yüksek Lisans, Mimarlık Bölümü Tez Yönetici: Öğr. Görev. İlhan Kural Haziran 1995, 203 sayfa Bu çalışma hızlı ve yoğun bir kentleşme süreci içine giren ve 21. yy. eşiğinde nüfusunun dört milyona ulaşacağı hesaplanan başşehir Ankara'da kayıp alana dönüşmüş bir alanın kentsel özelliklerine yeniden kavuşmasına bir katkıda bulunmak için yapılmıştır. Makro ölçekte Ankara'da park-kültür ve açık yeşil alanların kent içine dengeli dağılmamasının yanısıra var olanların da gerektiği gibi kullanılmadığı belirlenmiş ve alanın şehir içindeki gizil gücünü ortaya çıkarmak için bir durum çözümlemesi yapılmıştır.Gerekli kentsel tasarım kavranılan incelenerek alanın geliştirilme projesi için uygun bir metod oluşturulmaya çalışılmıştır. Ayrıca alanın, sosyal ve fiziksel özellikleri, yönetim ve planlama birimlerinin yaklaşımları, tarihsel geçmişi ve güncel durumu araştırılıp incelenerek tasarım ana prensibleri belirlenmiştir. Elde edilen bilgiler belirtilen amaçlar doğrultusunda değerlendirilerek planlama ilkeleri saptanmıştır. Böylece, bu planlama ilkelerine uygun bir aktivite programının fiziksel gerçekliği içinde mimari anlatıma dönüştürülmüştür. Bu mimari anlatımda, Ankara merkezinde, potansiyeli yüksek olan alam en iyi şekilde değerlendirmek için“insan ve toplumsal yaşama”dönük çok yönlü ve duyarlı bir tasarımın gerçekleşmesi esas alınmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EVALUATION OF THE LOST SPACE PROBLEM: THE ATATÜRK CULTURAL CENTER AREA IN ANKARA KAYMAZ, Elif Duman M.S., Department of Architecture Supervisor: Inst. İlhan Kural June 1995, 203 pages This study is made in order to contribute to reconstituting the urban character of an area which has become a lost space in the capital city, Ankara which is in a rapid and dense urbanization process, whose population is expected to reach four millions at the threshold of 21st century. It is determined that not only parks, cultural and green areas are not balancely distributed in Ankara, but also the existing areas are not used as they ought to be. mBy examining urban design concepts, an appropriate method for redeveloping the lost spaces is tried to be developed. Further, the goal and objectives are determined by investigating the physical and social properties of the site, the approaches of the related administrative and planning units, historical background and the existing situation of the area. The obtained information is evaluated from the point of view of objectives so that design guidelines are stated. Thus, the proposal is translated into an architectural statement in the physical reality of the activity program due to the design guidelines. In this architectural statement, it is considered essential to create a multi-dimensional and sensitive design which deals with lives of people and society, and to evaluate the potentiality of the site in the center of Ankara.