Environmental cost of thermal power plants in Turkey
Türkiyedeki termik güç santrallarının çevre zararlarının bedeli
- Tez No: 47327
- Danışmanlar: DOÇ.DR. ARİF İLERİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Dışarlanan Fiat. Sağlık Etkisi, Hava Kirliliği, Termik Güç Santrallan, Görüş Mesafesi Kaybı. xı, Externality Cost, Health Effects, Air Pollution, Thermal Power Plants, Visibility Loss. IV
- Yıl: 1995
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 225
Özet
öz TÜRKİYEDEKÎ TERMİK GÜÇ SANTRALLARININ ÇEVRE ZARARLARININ BEDELİ BARAK, Bülent Uğur Yüksek Lisans Tezi, Makina Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi : Doç. Dr. Arif İleri Haziran 1995, 225 Sayfa Elektrik enerjisi için ödenen fiat işçilik, yakıt, teçhizat, ulaşım ve üretim ile ilgili diğer faktörleri içerir. Fakat elektrik üretiminin fiatlanduılmasında dikkate alınmayan (dışarlanan) pek çok sosyal ekonomik ve çevresel sonuçlan vardır. Bu çalışma elektrik üretiminin çevresel sonuçlan üzerinedir. Kömür çıkarılmasının dışarlanan maliyeti Türkiye için üç ana kategoride hesaplanmıştır: Yüzey işletmeciliğiyle tahrip olan arazinin iyileştirilmesi, yeraltı ve yerüstü işletmeciliğinde kullanılan su, ve sağlık maliyeti. Kömür çıkarılmasındaki sağlık maliyeti yeraltı ve yerüstü kömür ocaklarındaki ölüm ve yaralanmalardan kaynaklanan işgücü kaybı ve Garp, Ege ve Orta Anadolu kömür ocaklarındaki yeraltı kömür madencilerinde görülen solunum yolu hastalıklarının maliyeti olmak üzere hesaplandı. Bununla birlikte, fosil yakıtlı santrallardan atılan kükürt dioksit. azot oksit. \e aerosol emisyonlarının“zehirlilik faktörü”metoduna göre sağlık maliyeti, ve Türkiye'deki elektrik üretiminin Block ve. aynca vKoomey tarafından geliştirilen iki yönteme göre ortalama dışarlanan maliyeti $/lsWh bazında hesaplanmıştır. Aynca Türkiye'deki kömür, fuel oil, ve doğal gaz yakıtlı santrallarm göreceli sağlık etkileri“dilution-factor”metodu kullanılarak hesaplanmıştır. Türkiye için ortalama sağlık maliyeti yaklaşık 0.1 cents/kWh olmasına rağmen elektrik üretiminin Block'un çalışmasına göre hesaplanan toplam dışarlanan maliyeti ise yaklaşık elektrik satış fiatı (6 cents/kWh) kadardır. Aynı zamanda, iki tane santral için (Yatağan ve yapımı planlanan Aliağa) kükürt dioksit, azot oksit, ve partikül madde emisyonlanmn dışarlanan sağlık (ölüm ve hastalık), malzeme, tarım ve orman, ve görüş mesafesi maliyeti küçük bir çalışma alam içerisinde ve sınırlı bir kapsamda $/kWh bazında hesaplanmıştır. Aynca kükürt dioksit, azot oksit, ve partikül madde emisyonlarının kontrolünün maliyeti de karşılaştırma amacıyla verilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ENVIRONMENTAL COST OF THERMAL POWER PLANTS EST TURKEY BARAK, Bülent Ugur MS., Department of Mechanical Engineering Supervisor : Assoc. Prof. Dr. Arif ILERI June 1995, 225 pages The price paid for electrical energy includes costs of labour, fuel, equipment, transport and other factors associated with generation. However, there are many social, economic, and environmental consequences, called externalities, of energy generation that are not properly considered in costing or evaluation. This study focuses on environmental consequences of electricity generation. Externality cost of coal mining was calculated for Turkey in three main categories namely cost of reclamation of land disrupted by surface mining, water use in underground and surface mining, and health. Health cost of coal mining was calculated in terms of cost of work days lost due to deaths and injuries in underground and surface mining, and cost of underground coal miner's respiratory disease in Garp, Ege, and Orta Anadolu mines. In addition, health cost of SO2, NOx, and aerosol emissions from fossil fuel-fired power plants based on toxicity-factor method, and average overall externality cost of electricity generation based on methodologies indeveloped by Block and Koomey were also calculated for Turkey on a $/kWh base. In addition, relative health effects of coal, oil, and gas-fired plants in Turkey was calculated by dilution-factor method. Average health cost for Turkey is about 0.1 cents/kWh wltile the estimated total externality cost of electricity based on Block study is about the same as electricity price (6 cents/kWh). In addition, for two specific power plants, Yatağan and proposed Aliağa, externality cost of SO2, NOx, and particulate matter emissions on health (including mortality and illness), materials, agriculture and forestry, and visibility within a small study area and restricted scope was calculated on a $/kWh base. Cost of SO2, NOx, and particulate matter control are also presented for comparison purposes.