Locality as a new unit of analysis in planning com localities be meaningful units for planning peactice with their new social formations
Planlamada yeni bir analiz birimi olarak yerellik yerellikler yeni sosyal yapılarıyla planlama pratiği için anlamlı birimler olabilirmi
  1. Tez No: 47333
  2. Yazar: C.NİL DURUÖZ
  3. Danışmanlar: SEVİN OSMAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: Toplum, Yerellik, Sosyal Değişim, Mekansal Değişim, Ekonomik Değişim, Planlama Pratiği, Kapsamlı Planlama, Klasik Planlama, Community, Locality, Social Change, Spatial Change, Economic Change, Urban Planning Practice, Comprehensive Planning, Classical Planning IV
  7. Yıl: 1995
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Bu tezde“yerellik”kavramı planlama pratiği ile ilişkili olarak çözümlenmiştir.“Yerellik”kavramının gelişimi ondokuzuncu yüzyıldan başlayarak incelenmiş ve tüm dünyada meydana gelen ekonomik, sosyal ve mekansal değişimler doğrultusunda bu kavramın yoğun bir şekilde tartışılmasından dolayı son yirmi yılda yeniden ortaya çıkışı, vurgulanmıştır. Yerellik ve planlama pratiği arasındaki ilişkinin ortaya konabilmesi için planlama pratiğinin de gelişimi incelenmiştir. Yerelliklerin ve planlama pratiğinin gelişimi ile ilgili araştırmaya dayanarak“ Yerellikler yeni sosyal yapılarıyla planlama pratiği için anlamlı birimler volabilir mi?”ve“Planlama yerellikleri nasıl kontrol edebilir?”sorulan yanıtlanmıştır. Bu çalışmada, yerellikler ve güncel planlama pratiği yaklaşımları arasındaki ilişkiyi en iyi şekilde ortaya çıkaracağı düşünüldüğü için literatür taraması yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis,“locality”concept is analysed in relation to the planning practice. Evolution of the“locality”concept starting from the beginning of nineteenth century is examined with a focus on the re-emergence of the concept in the last two decades.The“locality”concept is excessively discussed and analysed in this period due to the economic, social and spatial changes occuring throughout the world. In order to find out the possible relations between locality and planning practice the evolution of urban planning practice is also examined. The answers of the questions“Can localities be meaningful units for planning practice with their new social formations?”and“How can planning mmanipulate localities?”are given according to the research made on the evolution of localities and planning practice. In this study, the method used for research is literature survey since it can be considered as a good way to find out the relation between localities and contemporary approaches in planning practice.