2008 küresel finansal krizinin Türkiye'deki gelir dağılımı ve sosyal yapı üzerindeki etkileri
Effects of the financial crisis in 2008 on the distribution of income and social structure in Turkey
- Tez No: 473334
- Danışmanlar: PROF. DR. SEFER ŞENER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, İşletme, Economics, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Finansal krizler, 2008 küresel krizi, gelir dağılımı, küresel krizin sosyoekonomik etkileri, Financial crisis, global crisis in 2008, distribution of income, socioeconomic effects of the global crisis
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Küreselleşmeyle birlikte, ülkeler arasında yakın ticari ilişkiler kurulmuş, finansal piyasaların sınırları ortadan kalkmıştır. Bu çalışmada, küreselleşmenin olumsuz bir sonucu olarak kriz olgusunun Amerika'da başlayarak tüm dünyaya yayılması ve Türkiye'deki sosyoekonomik yansımaları incelenmiştir. Birinci bölümde küreselleşme ve kriz süreçlerine değinilmiş, 2008 küresel krizi özelinde krizin derinleşmesine sebep olan bazı terimler açıklanmıştır. İkinci bölümde, finansal krizler kavramsal çerçevede değerlendirilmiş, bazı temel kavramlar açıklanmış, teorik bilgiler verilmiştir. Finansal kriz türleri ve modelleri incelenerek temelinde yatan nedene göre sınıflandırılmıştır. Finansal kriz oluşumu ve nedenlerine genel çerçevede değinilmiştir. Üçüncü bölümde, 2008 yılında Amerika'da emlak piyasasındaki bozulmalar sonucu patlak veren mortgage krizi detaylarıyla ele alınmıştır. Küresel kriz öncesi ve sonrasında dünya ekonomisinin genel görünümü, makroekonomik göstergeler ışığında krizin ortaya çıkışı ve nedenleri sayısal verilerle açıklanmıştır. Dördüncü bölümde, öncelikle küresel krizin Türkiye ekonomisine etkileri üzerinde durulmuştur. Daha sonra gelir dağılımı ve yoksulluk verileri incelenerek krizin etkilediği yılların analizi yapılmıştır. Ayrıca eğitim, sağlık, işsizlik, insani gelişme gibi sosyal etkiler, istatistiki bilgiler ışığında ortaya konulmuştur. Sonuç olarak 2008 küresel finans krizi, Türkiye'deki finansal piyasaları çok fazla etkilemese de; reel sektör ve sosyal yaşamı oldukça etkilemiştir. Özellikle reel ücretler, verimlilik ve işsizlik oranlarına bakıldığında negatif yönde hareket dikkat çekmektedir.
Özet (Çeviri)
With globalization, close commercial relationships have been established among countries and the borders of financial markets have vanished. This study investigates the worldwide spread of the crisis phenomena starting in the USA as a negative outcome of globalization and crisis-related socioeconomic reflections to Turkey. The first part deals with globalization and crisis processes and explains some terms causing a deep effect on the crisis in 2008. In the second part, financial crises are evaluated within a conceptual framework, some basic concepts are explained, and some theoretical information are provided. Types and models of financial crises are examined and classified according to underlying reasons. Occurrence and reasons of a financial crisis are briefly explained within a general framework. The third part deals in detail with the mortgage crisis occurring in 2008 as a result of deterioration in real estate markets in the USA. The general standpoint of the world economy before and after the global crisis and occurrence and reasons of the crisis are explained through numerical data in light of macroeconomic indicators. The fourth part first discusses the effects of the global crisis on the economy of Turkey. Then it analyzes the years affected by the crisis within the frame of distribution of income and poverty. Such social effects as education, health, unemployment and human development are also explained through statistical data. Consequently, although the global financial crisis in 2008 did not effect the financial markets in Turkey deeply, it surely influenced the reel sector and social life considerably. A negative movement can particularly be seen in reel prices, efficiency and unemployment.