Türkiye'de kentsel dönüşüm ve yerel yönetimler: Esenler ilçe belediyesi örneği
Urban transformation in Turkey and local goverments: Esenler district municipality example
- Tez No: 473443
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FATİH TURAN YAMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Kentsel Dönüşüm, TOKİ, Eskon A.Ş, Esinder A.Ş, Urban Transformation, TOKİ, Eskon Inc., Esinder Inc
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mahalli İdareler ve Yerinden Yönetim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Mahalli İdareler ve Yerinden Yönetim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Bu araştırmada, Esenler ilçesi ve Esenler Belediyesi kapsamında kentsel dönüşüm olgusu incelenmiştir. Çalışmanın perspektifini, kentsel dönüşüm uygulamaları ve yerel yönetimler seviyesinde kentsel dönüşüm uygulamaları oluşturmaktadır. Merkezi yönetimin kentsel dönüşümdeki rolü ve öneminin yanı sıra yerel yönetimlerin rol, görev ve sorumlulukları da yine bu bağlamda dikkate alınan hususlar arasındadır. Esenler Belediyesi, kentsel dönüşüm uygulamalarını kendi iktisadi teşebbüsü olan ESKON A.Ş. üzerinden yapmakta; projelerin değerlendirilmesi, planlanması, ihale şartnameleri ve hatta kimi projelerin de yapımını yine bu iştiraki aracılığıyla hayata geçirmektedir. Bunun yanı sıra Esenler ilçesinde faaliyet gösteren müteahhitlerin oluşturduğu Esinder A.Ş. de hem Esenler ilçesi sınırları içerisinde kentsel dönüşüm uygulamalarını hayata geçirmiş hem de Aydın Üniversitesi işbirliğinde bu konuyla alakalı olarak bir bilinçlenme süreci başlatmıştır. Bu sürecin neticesinde“Müteahhitlik Okulu”uygulamasının ortaya çıktığı görülmektedir. Görülen o ki, Esenler Belediyesi kentsel dönüşüme, İstanbul ilçeleri içersinde kentsel dönüşümün startının verildiği yer olması hasebiyle de oldukça çaba harcamakta ve bu anlamda ilçe sınırları dahilinde mahalle bazında bir dizi planı hayata geçirmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, patients were examined within the scope of urban transformation Esenler district and Esenler Municipality. Perspective of the study, the level of urban transformation projects and local governments constitute urban renewal applications. Central government's role of local governments as well as the role and importance of urban transformation, duties and responsibilities are among the considerations taken into account also in this context. Esenler Municipality, urban renewal applications that have their own enterprises ESKON Inc. make out; evaluation of projects, planning, construction, and even some projects still in the tender specifications are implemented through this subsidiary. The addition Esenler Esind consisting of contractors operating in the district Inc. also began a process of awareness and Es in the township who have implemented urban renewal applications relevant to this issue as well as cooperation in Aydın University. As a result of this process,“Contracting School”seems to occur in practice. It seems that, urban transformation in Istanbul in Esenler Municipality districts within the place where delivery of the start of urban transformation is also spent a lot of effort the sense and in this sense within the district boundaries of the neighborhood are implementing a number of plans in some.