An Evaluation on solar aldep absorbtion heat pump systems in Ankara
Güneş destekli ısı pompasının Ankara şartlarında değerlendirilmesi
  1. Tez No: 47349
  2. Yazar: MUSTAFA KEMAL UMUR
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. ARİF İLERİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Soğurman ısı pompası, Isıtma, Soğutma, Güneş Enerjisi, R21-DMF, R22-DEGDME, H20-LiBr, Simulasyon, Absorption Heat Pump, Cooling, Heating, Solar Energy, R21- DMF, R22-DEGDME, H20-LiBr, Simulation. IV
  7. Yıl: 1995
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 154
Özet
öz GÜNEŞ DESTEKLİ SO?URMALI ISI POMPOSININ ANKARA ŞARTLARINDA DE?ERLENDİRİLMESİ UMUR, Mustafa Kemal Y. Lisans Tezi, Makina Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Assoc. Prof. Dr. Arif İleri Haziran 1995, 154 pages Bu raporda Ankara'daki bir otel için tasarımlanan edilen 100 kW soğutma kapasiteli, güneş enerjili, soğurmak bir ısı pompası sistemi ele alınmıştır. Bu amaçla QBASIC dilinde yazılan bir simulasyon programı geliştirilmiştir. Belirlenmiş bir uygulama için, R21-DMF, R22-DEGDME ve H20-LiBr çiftleriyle elde edilen sonuçlar bu program yardımıyla bulunarak irdelenmiştir. Kollektör alanı, su tankı hacmi, sıcaklık kaynaklan ve diğer parametrelerin değiştirilmesiyle performans katsayısı, akışkan debilerinin oranı, ikinci kanun verimi gibi hesaplanması gerekendeğerler kolaylıkla bulunabilmektedir. Bu sonuçlan kullanarak her çiftin ekonomik analizi on yıllık çalışma periyodu için hesaplanarak, en iyi çift tespit edildi. Ekonomik olarak H20-L£Br çifti, en iyi çift seçilerek, performance katsayıları 1.9 ısıtma modunda, 0.9 ise soğutma modunda bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT AN EVALUATION OF SOLAR AIDED ABSORPTION HEAT PUMP SYSTEMS IN ANKARA UMUR, Mustafa Kemal M. S. Thesis, Department of Mechanical Engineering Supervisor : Assoc. Prof. Dr. Arif Üeri June 1995, 154 pages In this report, a solar aided absorption heat pump system which is designed for a hotel in Ankara, with 100 kW cooling capacity, is considered. For mis purpose, a computer simulation program in QBASIC language is improved. For a determined application, the results that are obtained with R21-DMF, R22- DEGDME, H20-LiBr pairs are examined by the help of this program. By running the program, some parameters like collector area, storage size, storage tank, 111reference temprature, collector type are changed and their effects on the results such as coefficient of performance, circulation ratio, second law efficiency, FNP, SPC are seen. By putting the technical results to use, economical analysis of all pairs are made for a ten-year operation period. Lastly favorable pair is chosen by using these results. Economically, H20 - LiBr pair is found as a favorable pair and coefficient of performances are 1.9 in heating mode and 0.9 cooling mode.