Detection of the gene rearrangments in chronik myelorytic leukomsa and B-coll lymphoma by RNA and DNA based techniques
Kronik myelosidik lösemi ve B-Hpi lenfomada görülen gen bozukluklarının RNA ve DNA'ya dayalı tekniklerle tanımlaması
  1. Tez No: 47350
  2. Yazar: EMEL EREN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. UFUK GÜNDÜZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Philadelphia Kromozomu, Kronik myelositik lösemi, B tipi hücresel lenf oma, Polimeraz zincir reaksiyonu, Southern Blot yöntemi, Moleküler tam, Moleküler patoloji, Philadelphia chromosome, Chronic Myelogeneous Leukemia, B- cell lymphoma, PCR, Southern blotting, Molecular diagnosis, Molecular pathalogy
  7. Yıl: 1995
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Öz KRONİK MYELOSİDÎK LÖSEMİ VE B TİPİ LENFOMADA GÖRÜLEN GEN BOZUKLUKLARININ RNA VE DNA'YA DAYALI TEKNİKLERLE TANIMLANMASI Eren, Emel Doktora, Biyolojik Bilimler Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ufuk Gündüz Aralık 1995, 119 sayfa Kromozomal translokasyonlar sonucu aktif hale geçen hücresel onkogenlerin çeşitli kanserlerin patogenezindeki önemi anlaşılmış bulunmaktadır. Bunun en iyi örneği olarak Philadelphia kromozomunun (Ph') oluşumu gösterilebilir. Philadelphia kromozomu 9. ve 22. kromozomlar arasında t(9:22),(q34,qll) oluşmuş karlşıklı bir translokasyonun (parça alışverişinin) ürünüdür. Bu sitogenetik oluşum Kronik Miyelosidik Löseminin (KML) belirteci olarak sayılmaktadır. Moleküler düzeyde, translokasyon 9q34 bölgesindeki hücresel abl geninin 22qll bölgesindeki bcr geni ile parça alışverişinde bulunmasıyla meydana gelmektedir. Sonuçta oluşan bcr/abl geninin transkripsiyonu 8.5 kb'lik bir hibrit mRNA'nin oluşumuna,translasyonu ise p2İ0^CT^a^ protein ürününün sentezlenmesine yol açmaktadır. Tirozin kinaz aktivitesinde artış gözlenen bu yeni proteinin lösemioluşumunda önemli bir etkisi olduğuna manılmaktadır. Hernekadar bu olgu karyotipik bir farklılaşım olsa da bazı vakalarda sitogenetik olarak tanımlanamamakta ve moleküler metodlara gereksinim duyulmaktadrr. T ve B lenfositlerinin farklılaşımı sırasında immunoglobulin ve T-hücre reseptör düzenlenmesi tek tip bir DNA dmsinin oluşumuyla son bulur. Bu özellik klonal lenfoproliferatif hastalıkların oldukça büyük bir kısmının tan>s>nda önemli bir belirteçtir. B lenfositlerinde immunoglobulin ağır zinciri üzerindeki değişken bölgelerde değişmeden korunmuş l.,2. ve 3. çerçeve bölgeleri (FRİ, FR2, FR3) bulunmaktadır. Bu bölgeler üzerinde oluşan somatik mutasyonlar klonal lenfoproliferatif hastalıkların en önemli nedenidir. Buna bağlı olarak korunmuş çerçeve bölgeleri ile birleşim (Jjj) bölgesi arasında kalan bölgenin çoğaltılması klonal lenfoproliferatif hastalıkların tanısında kullanılabilmektedir. Bu çalışmada KML vakalarının ve B tipi lenfomaların belirlenmesi için moleküler tekniklerin tam amaçlı kullanımı araştırılmıştır. Özellikle polimeraz zincir reaksiyonu B tipi hücresel lenfomada lenf bezi biyopsi örneği yerine kandan elde edilen DNA' mn ve KML'de bcr/abl translokasyon analizi için komplementer DNA' mn amplifikasyonunda kullanılabilir hale getirilmiştir. Bu çalışma daha önceden B tipi lenf oma tanısında kullanılan lenf bezi biyopsilerinin çok riskli ve güç olması nedeni ile oldukça önem taşımaktadır. Çalışmada immunoglobulin ağır zincirinde 3. çerçeve bölgesi ile birleşim bölgesine (Jjj) uygun olarak kullanılan primerlerle çoğaltılan bölge klonal üretimi tek bir baskın bantla oldukça net olarak göstermektedir. Bu metod onyedi hastada denenmiş ve bunların altısında hastalık tanısı konmuştur.Bu çalışmada bcr/abl translokasyonu hem Southern transfer hem de RT-PCR yöntemleriyle otuz KML hastasının yirmidördünde tanımlanmıştır. Ayrıca interferon- a tedavisi görenlerde hastalık belirteçlerinin takibinde kullanılabilir hale getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DETECTION OF THE GENE REARRANGEMENTS IN CHRONIC MYELOCYTIC LEUKEMIA AND B-CELL LYMPHOMA BY RNA AND DNA BASED TECHNIQUES Eren, Emel Ph.D., Department of Biological Sciences Supervisor: Prof. Dr. Ufuk Gündüz December 1995, 119 pages Activation of cellular oncogenes by chromosomal translocation has been strongly implicated in the pathogenesis of several cancers. One of the most striking examples of this phenomenon occurs in leukemias involving the Philadelphia (Ph') chromosome. The Philadelphia chromosome is a shortened chromosome 22 that arises from a reciprocal translocation t (9:22); (q34.qll). This cytogenetic aberration is the hallmark of Chronic Myelogenous Leukemia (CML). At the molecular level, this translocation leads to the juxtaposition of sequences of protooncogene abl from 9q34 to bcr gene sequences located in a breakpoint cluster region (bcr) at 22qll. The fused bcr/abl gene is transcribed into 8.5 kb hybrid mRNA and coding a novel p210 bcr/abl protein.The hybrid protein has an increased tyrosine kinase activity which is believed to be important in the leukemogenesis. Although this translocation is a karyotypic mrearrangement, it may not be cytogenetically detectable in some of the cases. Those cases can be specifically detected by using molecular methods. During the differantiation of B and T lymphocytes, the rearrangment of the immunoglobulin and T-cell receptor loci creates a unique DNA sequence. Such rearrangments are widely exploited as markers of B and T cell lineage and clonality in lymphoproliferative disorders. In B lymphocytes the variable region of the immunoglobulin heavy chain (Vjj) contains three conserved framework regions (FR1, FR2, FR3). Somatic mutation resulting in the lymphoproliferative disorders can be detected in a significant percentage by the amplification of region between FR3 or FR2 and joining region. In this study, the recent molecular methods were adopted and improved to use in the diagnosis of both CML and B-cell lymphomas. Throughout this research Polymerase Chain Reaction (PCR) was adopted to amplify specific target sequences on DNA for B-cell lymphoma or cDNA for CML, by using peripheral blood samples. The histological interpretation of lymph node biopsies is very difficult. This present method has been used to detect monoclonal proliferation of B-cell lymphocytes by using cosensus primers against the framework 3 (FR3) region of the immunoglobulin heavy chain (IgH) and me joining region (Jfj). Successful amplification of a monoclonality was manifested as a single dominant band in six patients out of seventeen. This study have shown that the PCR can be applied to DNA samples isolated from peripheral blood, instead of lymph node biopsy material. This modified PCR is found to be highly sensitive and useful for showing monoclonality. IVThe bcr/abl rearrangement was detected both by Southern blotting and RT-PCR methods in twentyfour patients out of Ihirty, as a molecular marker of CML. In addition, minimal residual disease followed -up for the patients undergoing interferon-a therapy.