A Four parameter atomic decomposition and the related time-frequency distribution
Dört parametreli atomik ayrışım ve ilgili zaman frekans dağılımı
- Tez No: 47351
- Danışmanlar: DOÇ.DR. KEMAL LEBLEBİCİOĞLU, PROF.DR. MUSTAFA KUZUOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Atomik Ayrışımlar, Uyarlamah Gösterimler, Benzeşim İzleme, Kesirli Fourier Dönüşümü, Atomic Decompositions, Adaptive Representations, Matching Pur suit, Fractional Fourier Transform IV
- Yıl: 1995
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Öz DÖRT PARAMETRELİ ATOMİK AYRIŞIM VE İLGİLİ ZAMAN-FREKANS DA?ILIMI Bultan, Aykut Doktora, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Mustafa Kuzuoğlu Ortak Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Kemal Leblebicioğlu Aralık 1995, 94 sayfa Yüksek uyarlanırlık özelliği ile sinyallerin iç yapılarını etkili bir şekilde gösterebilen, yeni bir dört parametreli atomik ayrışım geliştirildi. Ayrışımın uyarlanır yapısı sinyallerin tıkız gösterimini ve gürültü süzümünü sağlar. Bu ayrışım, bilgi işleme ve örüntü çıkarımı uygulamaları için çok kullanışlıdır. Ölçek, dönme açısı, zaman kayması ve frekans kayması parametreleri Gauss penceresiyle birlikte kullanılarak dört parametreli zaman-frekans atomu elde edilir. Zaman-frekans düzleminde dönme kesirli Fourier dönüşümü kullanılarak gerçekleştirilir. Para metreler sinyalin iç yapılarına en iyi uyacak şekilde bulunur. Ayrışım eşleme takibi algoritmasının dört parametreli duruma genişletilmesiyle gerçekleştirildi. Bu amaçla, dört parametreli uzay kesikleştirilmiş ve Hubert uzayında yoğun bir alt küme elde edilmiştir. Bu kesikleştirme yöntemi dönmüş koordinatlardaki örgülerden dikdörtgen koordinatlardaki örgülere bir eşleme tanımlar. Kesikleştirme sonucu elde edilen dört parametreli örgü, iki parametreli örgüler oluş turan Weyl-Heisenberg çerçevelerini ve üç parametreli örgüler oluşturan dalgacık paketlerini de içeren genel bir yapı oluşturur.Ayrıca, sinyalin iç yapılarını dört parametreyle görselleştirmek için bir zaman- frekans dağılımı geliştirildi. Bu gösterimle sinyalin zaman-frekans düzlemindeki enerji dağılımı açık bir şekilde görüntülenebilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A FOUR-PARAMETER ATOMIC DECOMPOSITION AND THE RELATED TIME-FREQUENCY DISTRIBUTION Bultan, Aykut Ph.D., Department of Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Prof. Dr. Mustafa Kuzuoğlu Co-Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Kemal Leblebicioğlu December 1995, 94 pages A new four-parameter atomic decomposition of signals, that has very high adapt ability features to efficiently represent the inner structures, is developed. The adaptive structure provides compact representation of signals, and denoising. This is very useful for information processing and pattern extraction applica tions. The scale, rotation angle, time-shift and frequency-shift parameters are used with a Gaussian window, to obtain the four-parameter time-frequency atom. Rotation is achieved by the application of the fractional Fourier transform opera tor to the scaled Gaussian. The parameters are selected to best match the signal inner structures. Decomposition is realized by extending the matching pursuit algorithm to four-parameters. For this purpose, the four-parameter space is dis- cretized to obtain a dense subset in the Hubert space. This discretization method defines a mapping of the lattices in the rotated coordinates to the lattices in the rectangular coordinates. The four-parameter lattice obtained by the discretiza tion is the generalization of the two-parameter lattices of Weyl-Heisenberg frames and three-parameter lattices of wavelet packets. mAlso, a time-frequency distribution of the decomposition is developed for the visualization of the signal components in terms of the four-parameters. This time-frequency representation provides a clear picture of the energy distribution of a signal in the time-frequency plane.