Simulation of a natural gas based cogeneration system
Doğalgazlı bileşik elektrik-ısı üretim sistemi simulasyonu
- Tez No: 47352
- Danışmanlar: PROF.DR. O. CAHİT ERALP
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Bileşik- elektrik- ısı üretim sistemi, gaz türbini, ısı çevirim kazanı, benzerlik, tasarım dışı noktası, Cogeneration, Gas Turbine, Heat Recovery Steam Generator, Off Design, Similarity IV
- Yıl: 1995
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 139
Özet
Öz DO?AL GAZLI BİLEŞİK ELEKTRİK-ISI ÜRETİM SİSTEMİ SİMULASYONU Koşar, Metin Yüksek Lisans, Makina Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. O. Cahit Eralp Eylül 1995, 139 Sayfa Bu tezde; elektrik üretimi için gaz türbini, proses sıcak su veya buhar üretimi için de ısı çevirim kazanı kullanan bir bileşik elektrik-ısı üretim sistemi irdelenmiş ve bu sistemin simulasyonunu yapan bir yazılım geliştirilmiştir. Program, bileşik-elektrik ısı sisteminin termodinamik ve ekonomik analizini gerçekleştirir. Bir bileşik elektrik- ısı sistemi aynı zamanda bir gaz türbin sistemini de içerdiğinden, bu gaz türbin sisteminin simulasyonu aynı programla yapılabilir. Sistemde kullanılan gaz türbini oluşturulan gaz türbin veri tabanından seçilebilir veya kullanıcı tarafından tanımlanabilir. Gaz türbin simulasyonunda, net güç ihtiyacı yada belirli bir aralık için verilen atmosfer sıcaklığı gibi değişik seçeneklere göre, iterasyon tekniği kullanılır. Bahsedilen iterasyon işlemine başlayabilmek için, yazılıma önceden girilmiş olan şablon kompresörkarakteristikleri kullanılır. Ayrıca tasarım noktası dışı kompresör karakteristiğini belirlemede ise benzerlik yönteminden faydalanılır. Bunlara ek olarak, program bir bileşik- elektrik- ısı sisteminin fizibilite çalışmalarında da kullanılabilir. Bu nedenle, örnek çalışmalar yapılmış ve veri dosyalarında depolanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SIMULATION OF A NATURAL GAS BASED COGENERATION SYSTEM Koşar, Metin M. Sc, Department of Mechanical Engineering Supervisor: Prof. Dr. O. Cahit Eralp September 1995, 139 Pages In this thesis, a software is developed to simulate a cogeneration system which is composed of a gas turbine unit for the production of electricity and a heat recovery boiler for the production of process steam or hot water. The program performs the thermodynamic and economic analysis of the cogeneration system. On the other hand, the simulation of a gas turbine cycle can also be done because a cogeneration cycle includes a gas turbine cycle. The gas turbine unit of the cogeneration cycle can be selected either from the gas turbine database or it can be user defined. Iterative procedures are used in the simulation of the gas turbine unit for different cases such as the given power output requirement or the range of ambient 111temperature. The compressor characteristic templates are used to start the iteration procedure. Similarity method is used to determine the compressor characteristics at the off-design conditions. The software can also be used in the feasibility analysis of a cogeneration investment by using cost analysis simulation. Many example cases are executed and stored in the data files to show feasibility analysis of a cogeneration system.