Taşımalı ve merkezi ortaokul öğrencilerinin fiziksel aktivite ve obezite düzeylerinin karşılaştırılması
The comparison between physical activity and the level of obesi̇ty of mobile teaching and central secondary school students
- Tez No: 473537
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FETHİ ARSLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Spor, Education and Training, Sports
- Anahtar Kelimeler: Fiziksel Aktivite, Taşımalı Eğitim, Serbest Zaman, Obezite, Fiziksel Uygunluk, Physical activity, Mobile teaching, Free time, Obesity, Physical fitness
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 52
Özet
Araştırmanın amacı kırsal kesimde okuyan ortaokul öğrencileri ile şehir merkezinde okuyan ortaokul öğrencilerinin fiziksel aktivite ve obezite düzeylerini inceleyip karşılaştırmak, bu faaliyetlerdeki mevcut durumu belirleyip çözüm önerileri geliştirmek, ayrıca bundan sonra konu ile ilgili yapılacak araştırmalara öncülük edip yol göstermektir. Bu araştırmaya 2016-2017 eğitim-öğretim yılında Şanlıurfa ili merkez ilçeleri Eyyubiye, Haliliye ve Karaköprü'de bulunan 9'u merkez, 9'u taşımalı toplam 18 ortaokulda öğrenim gören 1474 öğrenci gönüllülük esasına göre katılmıştır. Veri toplama aracı olarak Baecke, Burema ve Frijters'in (1982) geliştirdiği, Güvenirlik ve geçerlilik çalışması Karaca ve Turnagöl (2007) tarafından yapılan Fiziksel Aktivite Alışkanlığı (Baecke Habitual Physical Activity) anketi kullanıldı. Daha sonra katılımcıların boy uzunlukları ölçülüp, vücut ağırlık ölçümleri alındı. Veri analizinde puanların normal dağılım gösterip göstermediğini belirlemek için Kolmogorov-Smirnov testi kullanılmıştır. Verilerin normal dağılım gösterdiği durumlarda parametrik testler uygulandı. Merkez ve taşımalı ortaokulların tanımlayıcı istatistiklerinden sonra, grupların karşılaştırılmasında tek yönlü varyans ve t-testi kullanıldı. Farklılıkların değerlendirilmesinde 0.05 anlamlılık düzeyi kullanıldı. İki grubun okul, spor ve serbest zaman faaliyetlerinde fiziksel aktivite skorları Mann Whitney U testi ile karşılaştırılarak taşımalı ve merkezi ortaokullarda okuyan öğrenciler arasında fark ortaya konuldu. Yine öğrencilerin demografik değişkenleri ile okul, spor ve serbest zaman faaliyetlerinde fiziksel aktivite skorları arasındaki korelasyon katsayıları hesaplandı. Araştırma bulgularına göre erkek öğrencilerinin yaş, boy, kilo, BKI, iş(okul), spor ve serbest zaman değerleri arasında fark bulunduğu (p0.05) ortaya çıkmıştır. Ki-kare testi sonucunda ise taşımalı ve merkezi sisteme devam eden erkek öğrencilerin beden kitle indeksine göre dağılımları arasında anlamlı bir farklılık olmadığı görülmüştür (2=9,785; p>0,05). Kadın öğrenciler için benzer bir karşılaştırma yapılmış ve ki kare testi sonucunda yine benzer şekilde öğrencilerin beden kitle indeksine göre dağılımları arasında anlamlı bir farklılık olmadığı görülmüştür (2=5,584; p>0,05). Sonuç olarak merkezi ortaokul erkek öğrencileri taşımalı ortaokul erkek öğrencilerinden okul, spor ve serbest zamanlarda daha fazla fiziksel aktiviteye katılmakta; merkezi ortaokul kadın öğrencileri ise taşımalı ortaokul kadın öğrencilerden sadece spor aktivitelerine daha fazla katılmaktadır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to compare by reviewing the level of obesity and the physical activities of secondary school students in rural areas and of secondary school students in the city center, to identify the current state of these activities and develop solutions, to guide by leading the researches related to this subject. 1474 students studying in total 18 secondary school consisting of 9 central and 9 mobile teaching secondary school situated in Şanlıurfa city central district, namely, Haliliye, Eyyubiye, Karaköprü in 2016-2017 education year attended this study on a volunteer basis. For data collection, Baecke Habitual Physical Activity survey, by Baecke, Burema and Frijers, which study of validity and reliability was made by Karaca and Turnagöl (2007) was used. And then participants ' statures and bodyweights were measured. Kolmogorov Smirnov test was conducted to determine whether the scores in data analysis are within a normal variance. Parametric tests were practiced in the conditions that data show normal variance. After the illustrative statistics of mobile teaching and central secondary schools, one way variance and t-test were used in groups comparison. 0.05 significance level was used for the evaluation of differences. The difference between students studying in mobile teaching and central secondary schools was exhibited comparising physical activity scores and Mann Whitney U test in school, sport and free time activities of two groups . And coefficients of correlation between the demographic factors and physical activity scores in school, sport and free time activities were calculated. According to research findings, it is showed that there is a difference between male students' age, length, weight (kilo), BKI , work (school), sport and free time scores (p 0.05). The comparison for female students was also done like this and similarly , as a result of Ki-kare test, it was also seen that there is no significant difference between the variances of body mass index of students (x2= 5.584; p>0.05) As a result, central secondary school male students participate in physical activities more than mobile teaching secondary school male students in school, sport and free time activities; and, central secondary school female students participate in only sport activities more than mobile teaching secondary school female students.