Kadınhanı ağzı
Kadınhanı dialect
  1. Tez No: 473585
  2. Yazar: FATMA ŞAHİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET DURSUN ERDEM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Ağız, Türkiye Türkçesi Ağızları, Ses Bilgisi, Kadınhanı Ağzı, Dialect, Turkey Turkısh dialects, Phonetic, Kadınhanı dialect
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 383
Özet
Ağız çalışmaları dilin zenginliğinin ve gelişiminin gösterilmesi açısından büyük önem arz eder. Bu durumun farkına varan araştırmacılar tarafından son yıllarda Anadolu ağızları üzerine yapılan çalışmalar hız kazanmıştır. Buna rağmen araştırılması gereken pek çok bölge ve yöre bulunmaktadır. Bu bölgelerden biri olan Konya'nın birkaç ilçesi dışında çoğu ilçesinde henüz yeterli bir çalışma yapılmadığı tespit edilmiştir. Bu durumdan yola çıkarak çalışmanın Konya'nın Kadınhanı ilçesi üzerine yoğunlaştırılmasına karar verilmiştir. Bu ilçe üzerine daha önce yapılmış bir ağız çalışması mevcut değildir. Yapılan çalışmada 33 köy ve 7 merkez olmak üzere 51 kişiden derleme yapılmıştır. Derlemede özellikle bölge ağzını en iyi şekilde koruyan kişiler tercih edilmiştir. Türk Dil Kurumu'nun teklif ettiği transkripsiyon sistemi ile Prof. Dr. Mehmet Dursun ERDEM'in geliştirmiş olduğu Turkish Studies transkripsiyon sistemi dikkate alınarak deşifre yapılmıştır. Çalışma Giriş, Ses Bilgisi, Sonuç, Metinler, Sözlük ve Bibliyografya olmak üzere altı bölümden oluşmaktadır. Giriş kısmında bölgenin coğrafi konumu, iklimi, nüfusu, iktisadi yapısı, gelenek ve görenekleri gibi bilgiler verilmiştir. Ses bilgisi de oldukça detaylı bir şekilde incelenmiştir. Sonuç kısmında yapılan inceleme sonucu saptanan durumlar belirtilmiştir. Metinler bölümünde köy, belde ve merkezden yapılan deşifreler alfabetik sırayla verilmiş, Sözlük bölümü ve bibliyografya da alfabetik sırayla oluşturulmuştur.
Özet (Çeviri)
Dialect studies are of great importance in terms of showing the richness and development of the language. In recent years, studies on Anatolian dialects have gained momentum by researchers who have become aware of this situation. However, there are many regions and regions that need to be investigated. It has been determined that in most of the provinces of Konya, one of these regions, there are not enough studies yet. In this case, it was decided to work on the road to concentrate on Konya's Women's Village. There is no previous dialect study on this district. In this study, 51 people, 33 villages and 7 centers, were compiled. In the review, especially those who best protect the region's dialect were preferred. With the transcription system proposed by Turkish Language Institution, Dr. Mehmet Dursun ERDEM 's developed Turkish Studies transcription system has been decrypted considering. The study consists of six chapters including Introduction, Voice Information, Conclusion, Texts, Dictionary and Bibliography. At the entrance, geographical location, climate, population, economic structure, traditions and customs of the region are given. The audio information has also been studied in a very detailed way. The conclusion of the review made in the conclusion section is stated. Transcripts from the village, town and center are given in alphabetical order in the texts section, and the Dictionary section and the bibliography are also created in alphabetical order.