30 yaş altı kadınların servikal sitoloji ve hpv tarama sonuçlarının retrospektif incelenmesi
Retrospective analysis of cervical cytology and hpv screening results in women under 30 years old
- Tez No: 889406
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM KALE
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Human Papilloma virüs (HPV), Kolposkopi, Pap smear, Servikal sitolojik anormallikler, Human Papilloma Virus (HPV), Colposcopy, Pap smear, Cervical cytological abnormalities
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 43
Özet
Amaç: Ülkemizde Sağlık Bakanlığının Ulusal Toplum Tabanlı Tarama Standartları programlarında önerilen rahim ağzı (serviks) kanser taramasında Papanicolaou sitoloji testi (Pap smear) ve Human Papilloma Virüs (HPV-DNA) taraması 30 ile 65 yaş arasındaki kadınlara önerilmektedir. 30 yaş altı kadınlar için rahim ağzı kanser taraması önerilmemektedir. Bu çalışmada hastanemizde 30 yaş altı kadınlarda bakılan serviks kanseri tarama testi sonuçlarının retrospektif olarak incelenmesi amaçlandı. . Gereç ve Yöntem: Çalışma Sağlık Bilimleri Üniversitesi Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği'nde gerçekleştirildi. 30 yaş altındaki kadınlardan alınan Pap smear ve HPV-DNA tarama sonuçlarının retrospektif olarak hastane kayıtlarından çıkarıldı. Bu amaç doğrultusunda 01.01.2005 ile 30.09.2023 tarihleri arasında kadın hastalıkları ve doğum polikliniklerine başvuran kadınların Pap smear ve co-test sonuçları retrospektif olarak çıkarıldı. Toplamda bulanan 28152 kadından alınan Pap smear ve co-test sonuçları geriye dönük incelendi. Çalışmadaki kadınlar ilk olarak Pap smear ve co-test sonuçları alt gruplara ayrıldı. Pap smear sonuçları 5 alt grupta toplandı. Grup 1: Benign, Grup 2: Atipik skuamöz hücreler (ASCUS), basit düşük dereceli intraepitelyal lezyon (LSIL), Grup 3: Yüksek dereceli skuamöz intraepitelyal lezyon (HSIL), Atipik skuamöz hücreler yüksek derecede (ASC-H), Grup 4: Atipik glandüler hücreler, başka bir şekilde belirtilemeyen ( Atypical glandular cells, not otherwise specified , AGC-NOS), Atipik glandüler hücreler neoplazi lehine (Atypical glandular cells, not otherwise specified Favor Neoplasia, AGC-FN), Grup 5: Adenoskuamous değişikliler barındıran (GLANDULAR +SQUAMOUS) gruplar olarak ayrıldı. Co-test sonuçlarından izole edilen HPV sonuçları ise 4 alt gruba ayrıldı. Grup 1: HPV negatif, Grup 2: HPV tip 16, Grup 3: HPV tip 18/45, Grup 4: Diğer yüksek riskli HPV (HrHPV) olarak gruplandırıldı. Pap smear ve co-test sonuçlarına göre kolposkopı yapılan kadınlar; Grup 1: Servikal İntaepitelyal Neoplazi 1 (CIN1), Grup 2: CIN2, Grup 3: CIN3: Grup 4: Benign, Grup 5: Serviks kanseri , Grup 6 : Biyopsi alınmayan, olacak şekilde 6 gruba ayrıldı. Bulgular: Bu çalışmada toplam 28512 kadının Pap smear ve co-test sonuçları incelendi. Servikal sitoloji sonucu benign ve co-test sonucu negatif olan 27730 (%97,7) kadın mevcuttu. Anormal servikal sitoloji sonucuna sahip 675 (%2,3) kadın, Servikal sitoloji sonucu benign olan ancak co-test sonucunda en az bir yüksek riskli Hpv tipi pozitif olan 107 (%0,37) kadın mevcuttu. Servikal sitolojik anormalliği olan ve servikal sitoloji sonucu benign ancak co-test sonucu pozitif olan toplamda 782 kadından 580 (%74,2) kadında ASCUS/LSIL tanısı almıştır. 79 (%10,1) kadın HSIL/ASC-H tanısı, 2 (%0.3) kadın AGC-NOS/AGC-FN tanısı ve 14 (%1.8) kadın Adenoskuamöz lezyon tanısı almıştır. Servikal sitolojik anormalliği olan ve servikal sitoloji sonucu benign ancak co-test sonucu pozitif olan toplamda 782 kadından 396'sına (%50,6) kolposkopi yapılabildi. Kolposkopı yapılan 396 kadından 146'sına (%36,9) servikal biyopsi ve 250'sine (%63,1) kolposkopi ve endoservikal küretaj işlemi yapıldı. Kolposkopik inceleme yapılan 396 kadının 11'sinde (%3) biyopsi gereksinimi duyulmayıp, 385 (%97) kadından biyopsiler alındı. Alınan kolposkopik biyopsi sonuçlarının 112 tanesi benign, 108 tanesi CIN1, 63 tanesi CIN2, 86 tanesi CIN3 ve 16 tanesi servikal karsinom olarak geldi. Sonuç: Bu çalışmada 30 yaş altı kadınlarda serviks kanseri insidansı, toplum genelindeki insidanstan daha yüksek olarak tespit edildi. Ülkemizde HPV aşısı rutin aşılama programında değildir. HPV aşılarının ülkemizde rutin uygulanır hale gelene kadar 30 yaş altındaki cinsel aktif olan kadınlarında serviks kanseri açısından taranması gerektiğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Aim: In Turkey, the Ministry of Health's National Community-Based Screening Standards program recommends Papanicolaou cytology test (Pap smear) and Human Papilloma Virus (HPV-DNA) screening for cervical cancer for women aged 30 to 65. Cervical cancer screening is not recommended for women under 30 years of age. This study aimed to retrospectively examine the results of cervical cancer screening tests conducted on women under 30 years old in our hospital. Materials and Methods: This study was conducted at the Department of Obstetrics and Gynecology at Ümraniye Training and Research Hospital, Health Sciences University. Pap smear and HPV-DNA screening results from women under 30 years old were retrospectively retrieved from hospital records. For this purpose, Pap smear and co-test results of women who applied to the obstetrics and gynecology outpatient clinics between January 1, 2005, and September 30, 2023, were retrospectively reviewed. The Pap smear and co-test results of a total of 28,152 women were retrospectively analyzed.The women in the study were first divided into subgroups based on their Pap smear and co-test results. Pap smear results were grouped into five subgroups: Group 1: Benign, Group 2: Atypical squamous cells of undetermined significance (ASCUS), low-grade squamous intraepithelial lesion (LSIL), Group 3: High-grade squamous intraepithelial lesion (HSIL), Atypical squamous cells cannot exclude HSIL (ASC-H), Group 4: Atypical glandular cells not otherwise specified (AGC-NOS), Atypical glandular cells favor neoplasia (AGC-FN),Group 5: Adenosquamous changes (Glandular + Squamous). Isolated HPV results from the co-tests were also divided into four subgroups: Group 1: HPV negative, Group 2: HPV type 16, Group 3: HPV type 18/45, Group 4: Other high-risk HPV (HrHPV). Women who underwent colposcopy based on their Pap smear and co-test results were classified into six groups: Group 1: Cervical Intraepithelial Neoplasia 1 (CIN1), Group 2: CIN2, Group 3: CIN3, Group 4: Benign, Group 5: Cervical cancer, Group 6: No biopsy taken Results: A total of 28,512 women's Pap smear and co-test results were analyzed in this study. Among them, 27,730 women (97.7%) had benign cervical cytology and negative co-test results. There were 675 women (2.3%) with abnormal cervical cytology results and 107 women (0.37%) with benign cervical cytology but at least one high-risk HPV type positive in the co-test results. Out of 782 women with cervical cytological abnormalities or benign cervical cytology but positive co-test results, 580 (74.2%) were diagnosed with ASCUS/LSIL. Seventy-nine women (10.1%) were diagnosed with HSIL/ASC-H, two women (0.3%) with AGC-NOS/AGC-FN, and 14 women (1.8%) with adenosquamous lesions. Among the 782 women with cervical cytological abnormalities or benign cervical cytology but positive co-test results, 396 (50.6%) underwent colposcopy. Of the 396 women who underwent colposcopy, 146 (36.9%) had cervical biopsies, and 250 (63.1%) had colposcopy and endocervical curettage procedures. Among the 396 women who underwent colposcopic examination, 11 (3%) did not require a biopsy, and biopsies were taken from 385 (97%) women. The colposcopic biopsy results showed 112 benign cases, 108 CIN1, 63 CIN2, 86 CIN3, and 16 cervical carcinoma cases. Conclusion: In this study, the incidence of cervical cancer in women under 30 years old was found to be higher than the general population incidence. The HPV vaccine is not included in the routine vaccination program in our country. We believe that women under 30 years old who are sexually active should also be screened for cervical cancer until HPV vaccines become routine in our country.