Kültürel değerlere yönelik destinasyon seçiminde seyahat motivasyonları: Çanakkale'ye gelen yerli ziyaretçiler üzerine bir araştırma
Travel motivation destinastion choices for cultural values: A research on local visitors who comes to Çanakkale
  1. Tez No: 473614
  2. Yazar: MERVE KAZANCI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. ŞEFİK OKAN MERCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Destinasyon, Kültürel Değerler, Kültür Turizmi, Destination, Cultural Values, Cultural Tourism
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Destinasyonlar birçok faktörü bünyesinde bulunduran farklı turistik ürün ve hizmetleri bir arada sunarak insanları kendilerine doğru yönlendiren çekim merkezleri olarak nitelendirilmektedir. İnsanları belirli zamanda, belli bir destinasyonda tatilini geçirmeye yönelten motivasyonlar bulunmaktadır. Bu seyahat motivasyonları arasında destinasyonların sahip olduğu kültürel değerler, ülkemizin kültürel sermayesi niteliğindeki varlıklardır. Geçmişin tarihi ve kültürel boyutunun günümüze yansımasını ifade eden bu değerler tarihe ışık tutan bir ayna özelliği taşımaktadır. Turizm sektöründe, sahip olduğu kaynaklar ve çekicilikler açısından, birbirine benzeyen çok sayıda destinasyon mevcuttur. Nadiren bulunan bu kültürel değerler destinasyonlar için önemli bir çekim unsuru olmakla birlikte destinasyonun benzer özelliklere sahip diğer destinasyonlar arasında sıyrılarak, tercih edilebilmesinde büyük önem taşımaktadır.Bu çalışmada önemli kültürel değerlere sahip bir destinasyon olan Çanakkale iline yönelik seyahat motivasyonlarını belirlemek amaçlanmaktadır. Bu amaç doğrultusunda hazırlanan anket formu ön teste tabii tutulmuştur. Yapılan güvenilirlik analizi sonucunda cronbach's alfa değerinin 0,918 çok güvenilir aralığında çıkması nedeniyle nihai araştırma gerçekleştirilmiştir. Araştırmada verilerin analizinde istatistiksel yöntem olarak, yüzde frekans, kolerasyon ve regresyon analizi yöntemleri kullanılmıştır. Çalışmanın sonucunda Çanakkale'yi ziyarete gelen bireylerin demografik özellikleri arasında büyük farklar olmadığı destinasyonu her yaş, eğitim ve meslek grubunda bireyin ziyaret ettiği sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca araştırma kapsamında oluşturulan hipotezlerin test edilmesiyle ziyaretçilerin seyahat motivasyonları ve kültürel değer algılarının destinasyon seçim imajını etkilediği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Destination are characterised by having many factors, different touristic product and services, they also qualified with they are center of attraction. There are reasons why people have holiday spesific time and place. There are factors to choose this destinations. These are cultural values, country's cultural fund. These values are qualified as a mirror which reflects history's reflection. There are many destinations which have many similarities about their attraction. However cultural values are seldom but they are important attractive thing. They also seem to have different feature apart from others to attract tourist for destinations.This study aims to define Çanakkale's travel motivation, survey has pretesting and it's reliability show that (0.918 cronbach's alfa). It means that it is very reliable value. Regression analysis, kolerasyon analysis, frequency of percent are used to analyses this research. As a result of this study there is no big differences on the individuals who visited to Çanakkale. Destination is being visited by individuals on every age, education and all professions. Besides that by testing hypotheses created within the research, resulted that travel motivations and cultural values perceptions affect the image of destinations selection.