Yavaş şehir (Cıttaslow) olgusunun turist davranışları ve yerel halkın kentsel yaşam kalitesi algısına etkileri
The influence of slow city (Cittaslow) on tourist behavior and local people's perceptions of urban quality of life
- Tez No: 337582
- Danışmanlar: PROF. DR. ALP TİMUR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Yavaş şehir (Cittaslow), sürdürülebilir turizm, destinasyon yönetimi, kentsel yaşam kalitesi, turist davranışları, yerel halk, Slow city (Cittaslow), sustainable tourism, destination management, urban quality of life, tourist behavior, local community
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 169
Özet
Küreselleşme sürecinin etkileri, tüm dünyada ekonomik, kültürel, siyasi ve toplumsal alanlarda hissedilmektedir. Bütün yaşam çevrelerini etkisi altına alan küreselleşme, beraberinde yeni değişim hareketleri ve tepkilerin ortaya çıkmasına neden olmuştur. Bu değişim hareketlerinden bir tanesi de, 1989 yılında Yavaş Yemek ile başlayan Yavaş Şehir hareketidir.Yavaş şehir kavramı ile turizm sektörü arasında özellikle sürdürülebilir yaşam ve sürdürülebilir turizm açısından yakın bir ilişki bulunmaktadır. Ancak turizm yazınında bu iki kavram arasındaki ilişkiyi ele alan yeterli sayıda çalışmanın bulunmaması nedeniyle, bu çalışmanın amaçları; yavaş şehir olgusunun, turistler için tatil seçiminde ne ölçüde bir motivasyon kaynağı olduğunu araştırmak; yavaş şehir olgusunun, turistlerin tatil deneyimini nasıl etkilediğini araştırmak; yavaş şehir olgusunun, yerel halkın kentsel yaşam kalitesi üzerindeki etkisini araştırmak ve son olarak, yavaş şehir akımının bir turizm destinasyonu olarak o şehir üzerindeki gözlemlenen olası etkileri de incelemektir.Araştırmanın amacı doğrultusunda araştırma yöntemi olarak, nitel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Görüşmeler İzmir'in Seferihisar ilçesinde yaşayan halk, burada hizmet veren turizm işletmeleri ve destekleyici işletmelerin sahipleri ya da yöneticileri, Seferihisar'a tatil amacı ile gelen turistler ve Seferihisar Belediye Başkanı ile gerçekleştirilmiştir. Bu dört farklı gruptan elden edilen veriler ışığında analiz yapılarak, yavaş şehir olgusunun turist davranışları üzerindeki etkileri gözden geçirilmiştir. Yavaş Şehir uygulamasının, ihtiyaçların ortaya çıkması ya da farkına varılması, bilgi toplanması, farklı seçenekler arasından birisi üzerinde tercih eğilimi, deneyim ve deneyim sonrası aşamada ortaya çıkardığı sonuçlara yer verilmiştir. Sonrasında, farklı kriterler açısından yerel halkın kentsel yaşam kalitesi algısına yönelik ortaya çıkardığı sonuçlar ele alınmıştır. Çalışmanın en son aşaması olarak da, uygulamaya dönük bazı önerilere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTDoctor of Philosophy (PhD)The Influence of Slow City (cıttaslow) on Tourist Behavior and Local People's Perceptions of Urban Quality of LifeYeşim COŞARDokuz Eylül UniversityGraduate School of Social SciencesDepartment of Tourism AdministrationTourism Administration ProgramThe impacts of globalisation process has been observed in the area of economical, cultural, political and social worldwide. With its coverage of all living environment, globalisation has led to creating new movements and responses. One of these is the movement of slow city that is based on the line of slow food promoted in 1989.There appears to be a close relationship between the concept of slow city and the tourism industry in respect of sustainable life and sustainable tourism. However, due to the lack of empirical studies focusing on such a relationship, the objectives of this study are to investigate how the concept of slow city is likely to 1) be regarded as a motivation of tourists? destination choice; 2) influence the personal experiences of tourists on a holiday; and 3) influence the local resindents? perceptions of urban quality of life. The study also tries to understand the perceived possible impacts of the operations of slow city movement over a particular city as a tourist destination.To accomplish these objectives, the study has followed the rule of qualitative research methods, namely conducted interviews among local residents, owners and managers of tourism establishments, domestic tourists, and the mayor, represented as a sample for four different categories and all based in Seferihisar, a village of Izmir. In lights of the assesment of qualitative data, the study revisits the list of the above-mentioned objectives and provides empirical evidence to understand the extend to which they are accomplished. As the concluding remarks, the study further provides both theoretical and practical implications.