Hadislerde özel hayatın gizliliği
The right of privacy in the hadiths
  1. Tez No: 473622
  2. Yazar: İSA DOĞAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NİMETULLAH AKIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Özel hayat, Kur'an, Hadis, Buhârî, Müslim, Privac, Qur'an, Hadith, Bukhari, Muslim
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Özel hayatın gizliği insanların temel sorunlarından birisidir. İlk çağlardaki kanunlarda vurgulanan bu husus, günümüz medeni hukukunun en önemli alanlarından birisi olmuştur. İnsanın varoluşuyla alakadar olması nedeniyle tüm birey ve toplumları ilgilendiren özel hayat kavramı, insan hakları çerçevesinde ve özel bir statüde ele alınmaktadır. İnsanları dünya ve ahiret hayatlarını tanzim amacı güden ve insanların iki cihanda mutluluğunu gözeten İslam dini için de özel hayat, ana konulardan birisidir. Mülkiyetinin Allah'a ait olduğu anlayışı etrafından şekillenen İslami olgu, özel ve gizli hayatı da kontrol altına almıştır. Buhârî ve Müslim'in Sahihleri merkezli olup, kütüb-i sitte eksenli olan bu çalışmada, Hz. Peygamberin özel ve gizli alanın mahremiyetinin korunmasıyla ilgili Kur'an-ı Kerim ayetleri ve Resulullah'ın hadisler doğrultusunda konu ele alınmıştır. Tez, bir giriş ve üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde özel hayat kavramının kavramsal çerçevesi ve tarihçesi ele alınmıştır. İkinci bölümde ise Kur'an-ı Kerim ayetleri doğrultusunda İslam hukuku verileri çerçevesinde özel hayat konusu işlenmiştir. Çalışmamızın üçüncü bölümünde, Buhârî ve Müslim'in sahihleri başta olmak üzere hadislerde özel ve gizli hayat konusu ele alınmıştır. Burada konuyla ilgili hadisler incelenmiş ve bu alandaki hadislerin rivayet zincirinin ilk halkasını oluşturan sahabilerin hayatları araştırılmıştır. Tezin sonuç bölümünde de, araştırmanın bulgularına dayalı olarak ulaşılan sonuç ve önerilere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Right of privacy is one of the main problems of people. Emphasized with laws in the first ages, this point has become one of the most important branches of civil law. Private life which interests all individuals and societies because of people's interest to their existence, is approached within the frame of human rights and in a special statue. Right of privacy is also one of the main topics in Islam which aims to regulate people's World and future lives and gives importance to their happiness in both lives. The Islamic fact taken shape with the perceptions of Allah's ownership, has taken the control of private and latent life. Moving Bukhari and Muslim sahihs to central and being relevant with Kutub al-sitte, this study handles the topic, protection of privacy of Muhammad's private and latent life in line with Koran's verses and Muhammad's haditds. The dissertation consists of one entrance and three sections. In the first section, the conceptual framework and history of private life is handled. In the second section, the private life is handled within the scope of Islamic laws data in line with Koran's verse. In the third section of our study, private and latent life in verses has been handled especially Bukhari and Muslim's sahihs. The relevant hadiths have been examined and the Sahabe's lives creating the rumor in this field have been searched. And in the final section, the results and suggestions of the study's findings are given.