Cunda adası'nın destinasyon kişiliğini belirlemeye yönelik bir araştırma
A research to determine destination personality of Cunda Island
  1. Tez No: 473651
  2. Yazar: OĞUZHAN DÜLGAROĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. LÜTFİ ATAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Marka, Destinasyon, Destinasyon Marka Kişiliği, Destinasyon Kişiliği, Pazarlama, Cunda Adası, Brand, Destination, Destination Brand Personality, Destination Personality, Marketing, Cunda Island
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
Markalaşmış ürünler rakiplerine kıyasla pazarda büyük bir avantaja sahiptir. Dolayısıyla pazarlamacılar ürünlerini marka haline getirebilmek için birçok faaliyette bulunurlar. Destinasyonlar, turizm faaliyetleri yapılan bölgeler olarak tanımlanmaktadır. Destinasyonlar birer turistik ürün oldukları için marka haline gelebilirler. Ziyaretçilerin markalaşmış destinasyonları diğer destinasyonlara kıyasla daha çok tercih ettiği görülmektedir. Dolayısıyla turizmde yaşanan gelişmelerle birlikte destinasyonlar markalaşma yolunda birbirleriyle rekabet halindedir. Bundan dolayı destinasyonları marka haline getirebilmek için birçok faaliyet gerçekleştirilmektedir. Destinasyonların kolayca pazarlanabilmeleri için somutlaştırılması mümkündür. Bunu gerçekleştirebilmek için destinasyon kişiliği kavramı ortaya çıkmıştır. Destinasyon kişiliği, destinasyonların bir insanmış gibi düşünülerek, insana ait kişilik özellikleriyle nitelenip somut bir hale sokulması şeklinde tanımlanabilir. Destinasyon kişiliği belirlenmiş bir destinasyonun pazarlanması daha kolay bir şekilde gerçekleştirilebilir. Araştırmada, Balıkesir'in Ayvalık ilçesi sınırları içinde yer alan Cunda Adası destinasyonunun destinasyon kişiliği belirlenerek destinasyonun pazarlanmasını kolaylaştırıcı verilerin açığa çıkarılması amaçlanmıştır. Buna ek olarak, ziyaretçilerin destinasyon kişiliği algılamalarının sosyo-demografik özelliklerine, destinasyonu ziyaret sıklıklarına ve ziyaretleri sonunda algıladıkları memnuniyet düzeylerine göre farklılık gösterip göstermediği incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Branded products have a great advantage on the market compared to their competitors. Therefore, the marketers have many activities in order to make their products a brand. Destinations are defined as regions where tourism activities are carried out. Destinations may become a brand, inasmuch as they are touristic products. It appears that visitors prefer branded destinations more than other destinations. Hence, along with the developments experienced in tourism industry, destinations are in competition with each other on the way of branding. Thus, many activities are being carried out in order to make the destinations a brand. It is possible to embody destinations so that they can be easily marketed. To realize this, the concept of destination personality has emerged. Destination personality can be defined as a way of describing the destinations as a human being and making them into a concrete personality. It is easier to market a destination with determined destination personality. In the research, it was aimed to determine the destination personality of Cunda Island and reveal the data which facilitates marketing of the destination. Additionally, it has been examined whether the perceptions of the destination personality vary acording to the socio-demographic characteristics of the visiters, the frequency of their visits to the destination and the levels of perceived satisfaction at the end of their visits.