Perakende sektöründe temel tüketim mallarına olan talep esnekliğinin analizi: Bir uygulama
Analysis of the price elasticity of demand for basic consumer goods in the retail sector: A study
- Tez No: 473654
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İSMAİL SEKİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, İşletme, Economics, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Talep, esneklik, perakende, temel tüketim, rekabet, Demand, Elasticity, Retail, Basic Consumption and Competition
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Bireylerin temel gereksinimleri her zaman var olan bir özelliğe sahip olmaktadır. Günlük olan ya da tüketicilerin zorunlu gereksinimlerini karşıladıkları ürünlere ise temel tüketim ürünleri adı verilmektedir. Bu bağlamda temel tüketim ürünlerinin bireyler tarafından her zaman tüketilen ürünler oldukları ortadadır. Bu özelliklerinden dolayı perakende sektöründe önemli bir pazara sahip olmaktadır. Temel tüketim ürünlerindeki fiyat değişimleri incelenirken bu coğrafyada en çok bulunan perakendeci firmalardan yararlanılmıştır. Konunun fiyat değişimi olgusu göz önünde bulundurularak incelenmesi günümüz perakende sektörünün temel tüketim alanındaki faaliyetlerinin anlaşılmasına da katkı sağlayacaktır. Beş ana bölümden oluşan bu çalışmada tüketim ve tüketici kavramları, talep ve esneklik kavramlarının tanımı ve birbirleriyle olan ilişkisi, perakende sektörü ve rekabet olgusuna teorik yönleriyle değinilmiştir. Bu çalışmadan amaçlanan temel tüketim ürünlerine olan talebin fiyat esnekliğine ilişkin yapılan çalışma ise dördüncü bölümde gerçekleştirilmiş olup beşinci bölümde ise çalışmaya ilişkin sonuçlara değinilmiştir. Çalışmadan elde edilmiş olan sonuçlar temel tüketim ürünlerinin karşıladığı ihtiyaçların niteliğine ilişkin olan özelliklerini ortaya koymaktadır. Bu sebeple edinilmiş olan bulgular temel tüketim ürünleri perakendeciliğinin anlaşılabilmesine katkı sağlaması, perakende sektörünün talebe dayalı boyutunun anlaşılabilmesine ve daha sonra yapılacak olan diğer çalışmalara ışık tutması beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
Basic needs of people have been existing since beginning of human being. Costumers provide their necessary needs or daily needs by products which calls basic consumption products. Thus, basic consumption products obviously always consume by people. Basic custom products are important for retail sector in market because of its features. We applied some retail firms who are leader in retail industry on this region for the studying on the price change of basic consumption products. In this study basic consumption products and retail industry have been studied. There are five section in this study, the issues consumption and consumer, demand and elasticity, retail industry and competition, and finally what are the relationships between those issues have been explained. In the fourth part of this study a research of the analyze of price elasticity of basic consumption products in retail industry – case of Turkey has been conducted. Lastly, in the fifth part of the study, results of the study have been conducted. The results of this study will be an academic resource for retail industry and next researches.