Prostat kanser hücrelerinde trail ve rutinin hücre canlılığına etkileri
Effect of trail and rutin on cell viability in prostate cancer cells
- Tez No: 473674
- Danışmanlar: PROF. DR. TEVHİDE SEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Antitümör aktivite, DU-145 ve PC-3 hücre hattı, Prostat kanser, Rutin, TRAIL, Antitumor activity, DU-145 ve PC-3 cell line, Prostate cancer, Rutin, TRAIL
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Rutin bir glikozid flavonoiddir , antioksidan ve antiinflamatuvar özellikleriyle bilinmektedir. Apoptozla ilişkili tümör nekroz faktör indükleyici ligand (TRAIL) tümör hücrelerinde apoptozu uyarır ve normal hücreler üzerinde önemli bir toksik etkisi yoktur. TRAIL umut vadeden antikanserojen bir ajan olmasına rağmen TRAIL direnci, etkin bir kanser tedavisi için büyük bir engel oluşturmaktadır. Bu çalışma, prostat kanser hücrelerinde rutin ve TRAIL'in kombine kullanımının yararını incelemek için yapılmıştır. Deneylerde , PC-3 ve DU-145 prostat kanser hücrelerine rutin (1-1000uM) ve/veya TRAIL (20ng/ml) uygulanmış, hücre canlılığı ve göçü incelenmiştir. Hücre canlılığı trypan blue sayımı ve MTT hücre canlılık testi ile belirlenmiştir. Hücre göçü wound healing testiyle belirlenmiştir. Ayrıca besi yerinin laktat dehidrogenaz (LDH) seviyeleri hücre canlılığının biyokimyasal markerları olarak belirlenmiştir. Prostat kanser hücrelerine 24 ve 48 saatlik inkübasyonda rutin uygulanmış ve 24 saatlik inkübasyon için PC-3 ve DU-145 prostat kanser hücrelerinin IC50 dozu 750 µM konsantrasyon üzerinde görülmüştür. Rutin+TRAIL ile yapılan uygulamada PC-3 hücreleri DU-145 hücrelerinden daha duyarlıdır. Rutin ve rutin+TRAIL doza bağlı şekilde prostat kanser hücrelerinin büyümesini inhibe etmiştir. TRAIL' le yapılan uygulamada PC-3 ve DU-145 prostat kanser hücrelerinin büyümesinde inhibe edici etki yoktur. Rutin ve TRAIL kombinasyonu PC-3 ve DU-145 prostat kanser hücreleri üzerinde sinerjistik antitumor etkiyi ortaya çıkarmıştır. Kontrol ve TRAIL gruplarına göre LDH aktivitelerinin rutin ve rutin+TRAIL uygulama gruplarında önemli bir artışı vardır. Mevcut veri, rutinin prostat kanser hücrelerinde TRAIL'in etkisini etkili biçimde artırdığını göstermektedir. Rutin ve rutin+TRAIL'in kombine kullanımı prostat kanser hücrelerinin büyümesinin inhibe edilmesinde TRAIL'ın tek başına uygulanmasından daha etkili olmuştur. Fakat, bulgularımızı desteklemek için moleküler düzeyde ek çalışmalar gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Rutin is a glycosided flavonoid and known to have antioxidant and anti-inflammatory properties. Tumor necrosis factor related apoptosis inducing ligand (TRAIL) induces the apoptosis of tumor cells and has no significant toxic effect on normal cells. Although TRAIL is a promising anticancer agent, TRAIL resistance is a major barrier to effective cancer therapy. This study was conducted to examine the utility of the combined use of rutin and TRAIL in prostate cancer cells. PC-3 and DU145 prostate cancer cells were treated with rutin (1-1000uM) and/or TRAIL (20 ng/ml), cell viability and migration were examined.Cell viability was determined by trypan blue exclusion and MTT assay. Cell migration was determined by wound healing assay. Furthermore, lactate dehydrogenases (LDH) levels of medium were determined as biochemical markers of cell viability. Prostate cancer cells were treated with rutin for 24 and 48 h incubation and IC50 doses for 24 h incubation were determined 750µM. Treatment with rutin+TRAIL, PC-3 cells is more sensitive than DU145 cells. Rutin and rutin plus TRAIL inhibit prostate cancer cell growth in a dose-dependent manner. Treatment with TRAIL has no effect at inhibiting growth of PC-3 and DU145 prostate cancer cells. The combination of rutin and TRAIL elicit a synergistic antitumor effect on PC-3 and DU145 prostate cancer cells. There is a significant increased in rutin and rutin+TRAIL treatments group of LDH activities with respect to control and TRAIL group. Present data show that rutin efficiently enhanced TRAIL effects in prostate cancer cells. Combined treatment with rutin and TRAIL is more effective than the individual treatments of TRAIL at inhibiting growth of prostate cancer cells. Howeves, further studies at molecular level are required to suppert our findings.