Determination of vehicle operating cost according to vehicle speed and coad conditions in Türkey
Türkiye'de taşıt işletme giderlerinin taşıt hızına ve yol şartlarına bağlı olarak belirlenmesi
  1. Tez No: 47371
  2. Yazar: İZZET ALPER YILDIZ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. Y. SAMİM ÜNLÜSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Taşıt İşletme Gideri, Taşıt İşletim Hızı, Yol Karakteristikleri, Taşıt İşletme Gideri Analizleri IV, Vehicle Operating Cost, Vehicle Operating Speed, Road Conditions, Vehicle Operating Cost Analysis. Ill
  7. Yıl: 1995
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
oz TÜRKİYE' DE TAŞIT İŞLETME GİDERLERİNİN TAŞIT HIZINA VE YOL ŞARTLARINA BA?LI OLARAK BELİRLENMESİ Yıldız, İzzet Alper Yüksek Lisans, Makina Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Y. Samim Ünlüsoy Haziran 1995, 130 sayfa. Yol yapım-bakım ve taşıt işletme giderlerinden oluşan ulaştırma giderleri, milli bütçenin büyük bir kısmını teşkil eder. Hem yol yapım, hem de taşıtların işletiminde petrol ürünlerine ihtiyaç duyulduğundan, Türkiye petrol ithal eden bir ülke olarak, öncelikle taşıt işletme giderlerini hesaplamalı, daha sonra ulaşım giderlerini azaltmak için bu giderleri en aza indirgemelidir. Bu tezde, taşıt işletme giderlerinin hesaplanmasında kullanılan yöntemler ve ilişkiler, Türkiye şartlarına adapte edilerek, yol ve taşıt karakteristiklerine bağlı olarak sunulmuştur. Taşıt işletme giderlerini değişik yol ve araç koşullarında hesap edebilmek için, bu hesaplama yöntemleri bir bilgisayar programı oluşturacak şekilde birleştirilmiştir. Hesaplamalar, küçük otomobilden treylere kadar oniki araç tipini kapsamakta ve bu hesaplamalara; araç hızlan, fiziksel tüketim miktarları, toplam taşıt işletme giderleri dahil edilmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DETERMINATION OF VEHICLE OPERATING COST ACCORDING TO VEHICLE SPEEDS AND ROAD CONDITIONS IN TURKEY Yıldız, İzzet Alper M.S., Department of Mechanical Engineering Supervisor: Prof. Dr. Y. Samim Ünlüsoy June 1995, 130 pages. Transportation costs which consist of costs of road construction and maintenance, and vehicle operating cost (VOC) consume a large proportion of national budget. Both road construction and operation of a motor vehicle require petroleum products. Turkey as a petroleum importing country must first estimate VOC and then try to optimize it in order to decrease the transportation costs. In this thesis, the methods and relationships for the estimation of VOC adopted to local conditions in Turkey have been presented, as a function of vehicle and road characteristics. These procedures were combined in a computer program,, for the calculation of VOC under a variety of vehicle and road conditions. Calculations are provided for twelve vehicle types ranging from small car to articulated truck and they include the speed prediction, physical quantities consumed, and total operating costs.