Primer beyin tümörlerinde BCL-2, MEG3 ve NRF2 genlerinin ifade profillerinin araştırılması
Primary brain tumors BCL-2, MEG-3 and NRF2 investigation of gene expression profile
- Tez No: 473763
- Danışmanlar: PROF. DR. MUNİS DÜNDAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Genetik, Genetics
- Anahtar Kelimeler: Meg3, Nrf2, Brain tumor, Gene Expression
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Genetik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 54
Özet
Beyin tümörlerini iki ana gruba ayırabiliriz; 'Metastatik Beyin Tümörleri (MBT)'' ve“Primer Beyin Tümörleri (PBT)”. Beyin dokusu dışındaki bir dokudan köken almış ve intrakraniyal bölgeye yayılım göstermiş tümörlere MBT denir. Beynin kendi hücrelerinden köken alan tümörlere ise PBT denir. Bu çalışmada beyin tümörü etyolojisine katkıda bulunan genlerin keşfedilmesi amaçlanmaktadır. MEG3 geni kodlamayan uzun bir RNA'yı (lncRNA) kodlar ve birçok normal dokuda eksprese edilir. Nükleer eritroid 2 ile ilgili bir faktör 2 (Nrf2) antioksidan yanıt elemanları aracılı gen ifade merkezi düzenleyicisidir. Çalışmamızda 45 PBT (27 erkek, 18 kadın) hastasından ve ölümü beyin hastalığına bağlı olmayan 23 kontrol grubundan alınan beyin dokusunda Nrf2 ve Meg3 genlerinin ekspresyonu LightCycler 480 Roche RT-PCR yöntemi ile araştırıldı. İnternal kontrol olarak Beta-aktin (houskeeping) kullanılmıştır. Genlerin ifade seviyesi, ortalama ± SEM olarak gösterilir. Hasta grubunda Meg3 geninin ekspresyonu (0.011±0.009) kontrol grubuna (0.342±0.074) göre azalmıştır. Nrf2 geninin ekspresyonu da hasta grubunda (0.271±0.179) kontrol grubuna (1.416±0.359) göre azalmıştır.
Özet (Çeviri)
Structures that are malignant and benign as a result of abnormally growing normal cells in their brain are described as brain tumors. Of all cancers, primary brain tumors correspond to relatively small portion, but its mortality is high. MEG3 (Maternally Expressed 3 (Non-Protein Coding)) represents a tumor suppressor gene and ectopic expression can promote cellular apoptosis of human glioma cell lines that inhibit cell proliferation. NFE2L2 (Nuclear Factor, Erythroid 2 Like 2) codes for a transcription factor that is a member of a small family of protein, basic leucine zipper. In this study we aim to discover the genes, which are contributing to brain tumor etiology. In our study, the expression of Nrf2 and Meg3 genes in brain tissue from 45 PBT patients (27 male, 18 female) and 23 control groups whose death was not related to brain disease was investigated by LightCycler 480 Roche RT-PCR method. Internal control was widely used in Beta-actin (houskeeping). The expression level of the genes is shown as mean ± SEM. The expression of Meg3 (0.011±0.009) gene was found lower in patients than in healthy controls (0.342±0.074). The expression of nrf2 (0.271±0.179) gene was found lower in patients than in healtjy controls (1.416±0.359). Meg3 gene expression of Nrf2, and this difference between patients and control groups analyzed by t-test, respectively.