Çocukluk döneminde görülen diş sıkma ve /veya diş gıcırdatma alışkanlıklarının sert ve yumuşak oklüzal splintlerle tedavilerinin karşılaştırılması
The comparison of dental tighting and/or dental grinding habits in childhood period with hard and soft occlusal splints of their treatments
  1. Tez No: 473783
  2. Yazar: KEVSER SOLAK KOLÇAKOĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. SALİH DOĞAN, PROF. DR. FİRDEVS TULGA-ÖZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Bruksizm, Diş gıcırdatma, Sert ve Yumuşak oklüzal splint, Bitestrip, Çocuk, Bruxism, Toothgrinding, Hard-Soft Occlusal Splint, Bitestrip®, Child
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Pedodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Çalışmanın amacı; klinik muayene ile hasta velisi ifadesine bakılarak nokturnal bruksizm teşhisi konulan çocuklarda sert ve yumuşak oklüzal splint tedavisinin bruksizm semptomları ile bruksizm şiddetini gösteren Bitestrip® skorları üzerindeki etkinliğinin karşılaştırılmasıdır. Çalışma diş sıkma ve gıcırdatma şikayetine sahip çocuklar arasından splint için uygun olan nokturnal bruksizm varlığı tespit edilen yaşları 6-11 arasında değişen 40 çocuk üzerinden gerçekleştirilmiştir. Öncelikle sert ve yumuşak oklüzal splint kullanacak gruplar arasında Thorpy kriterlerine göre standardizasyon sağlanmış ve/veya diş sıkma ve diş gıcırdatma alışkanlığı olan çocukların ısırma şiddetleri Bitestrip® ile ölçülmüştür. Bundan sonraki aşamada gruplar 3 ay süre ile geceleri oklüzal splint kullanmış ve bu 3 ayın sonunda ısırma şiddetleri tekrar Bitestrip® ile ölçülmüştür. Çalışma sonucunda yumuşak oklüzal splint; sert oklüzal splinte göre bruksizmin olumsuz etkilerini azaltmış fakat bu durum Bitestrip® sonuçlarına yansımadığı görülmüştür. Buna göre çocuklarda üzerinde çok az çalışma bulunan nokturnal bruksizm etiyolojini araştıran daha fazla çalışma yapılmasının gerekli olduğu ve bu çalışmalardan elde edilen bilgiler ışığında splint uygulamasının da içinde olduğu farklı tedavi yöntemleri ile geniş popülasyonda yapılacak çalışmalara ihtiyaç bulunduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Aim of the study; It was aimed to compare the effect of bruxism symptoms of hard and soft occlusal splint treatment on the Bitestrip® scores indicating bruxism severity in children diagnosed with nocturnal bruxism according to clinical examination and parent expression. Nocturnal bruxism, which is suitable for splinting among children with complaints of working teeth grinding and tightening, has been performed on 40 children between 6-11 years of age. Bite severity of children who were first standardized according to Thorpy criteria and / or who had a habit of tightening teeth and grinding were measured with Bitestrip® among the groups using hard and soft occlusal splint. In the following steps, the groups used occlusal splints for 3 months and at the end of these 3 months the bite severity was measured again with Bitestrip®. As a result of the study, soft occlusal splint; reduced the adverse effects of bruxism on the hard occlusal splint but this did not reflect on the results of Bitestrip®. This suggests that further studies are needed to investigate the etiology of nocturnal bruxism in children with very few studies and that there is a need for studies to be performed in a wide range of populations with different treatment modalities including splint application of information obtained from these studies