Alzheimer hastalığında PARP1 ve DNA POL β mRNA ekspresyonlarının araştırılması
The investigation of PARP1 and DNA POL β mRNA expressions on alzheimer's disease
  1. Tez No: 473788
  2. Yazar: SERCAN KENANOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUNİS DÜNDAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Genetik, Genetics
  6. Anahtar Kelimeler: Alzheimer Hastalığı, PARP1, DNA POL β, mRNA ekspresyonu, BER, Alzheimer's Disease, PARP1, DNA POL β, mRNA expression, BER
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Genetik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Nörodejeneratif hastalıklar arasında oldukça önemli bir paya sahip olan Alzheimer Hastalığı, yaşlı popülasyonda en sık görülen demans formudur. Bilişsel aktivitelerin azalmasıyla karakterize olan Alzheimer Hastalığında öncelikli olarak, hatırlama kabiliyetinin ve belleğin zayıfladığı görülmektedir. Bunun yanı sıra düşünme, konuşma ve oryantasyon için önemli olan beyin bölgelerindeki sinir hücrelerinin yavaş ve progresif bir şekilde öldüğü görülmektedir. Ne yazık ki hastalığın ilerleyen dönemlerinde hastalar yatağa bağımlı ve bakıma muhtaç hale gelmektedir. Bu da hasta yakınlarına hem maddi hem de manevi yönden oldukça ağır bir yük getirmektedir. Bu yüzden Alzheimer Hastalığının altında yatan mekanizmaların anlaşılması için yapılan çalışmalarla, hastalığın sosyo-ekonomik yönden getirdiği dezavantajların ortadan kaldırılması amaçlanmaktadır. Alzheimer Hastalığı multifaktöriyel bir hastalık olup hastalığın etiyolojisinde genetik faktörlerin oldukça geniş bir etkisi vardır. Poly(ADP-Ribose) Polymerase 1 (PARP1) geni, diferensiyasyon, proliferasyon ve tümör transformasyonu gibi önemli hücresel proseslerin regülasyonlarını içerir ve hücreyi DNA hasarına karşı korur. DNA POLİMERAZ β (DNA POL β) geni tarafından kodlanan bir protein olan DNA Polimeraz β ise baz ekzisyon ve tamirinde yer alarak boşluk doldurucu enzim olarak görev alır. Çalışmada Alzheimer Hastalığında PARP1 ve DNA POL β mRNA ekspresyonları araştırılmıştır. Gönüllülerden alınan periferik kanlardan RNA izolasyonu yapılmış, ardından cDNA elde edilerek Real-Time PCR'da bu iki genin ekspresyon düzeylerine bakılmıştır. Sonuç olarak Alzheimer tipi demansı olan hastalarda azalmış PARP1 ekspresyonu görülmüş ve kontrol grubu ile arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmuşken; DNA POL β geni için istatistiksel olarak anlamlı bir sonuç elde edilememiştir.
Özet (Çeviri)
Alzheimer's Disease, which has a significant share among neurodegenerative diseases, is the most common form of dementia in the elderly population. In the case of illness it is seen primarily in memory impairment and memory weakness which is characterized by a decrease in cognitive activities. In addition, it seems that the nerve cells in the brain regions, which are important for thinking, speaking and orientation, have died slowly and progressively. Unfortunately, in the later stages of the disease, the patients are dependent on the bed and requires need of care. And this brings a rather heavy burden to the patients' relatives both in the material and the moral side. Therefore, studies aiming to understand the underlying mechanisms of the Alzheimer's Disease are aimed at removing the disadvantages brought by the socio-economic aspects of the disease. Alzheimer's disease is a multifactorial disease and there is a wide effect of genetic factors in the etiology of the disease. Poly (ADP-Ribose) Polymerase 1 (PARP1) encompasses regulation of important cellular processes such as differentiation, proliferation and tumor transformation, and protects the cell against DNA damage. DNA Polymerase β, a protein encoded by the DNA POLYMERASE β (DNA POL β) gene, functions as a spacer-flanking enzyme in base excision and repair. In the study, PARP1 and DNA POL β mRNA expressions in Alzheimer's Disease were investigated. First, RNA isolation was performed from the peripheral blood from the volunteers, then cDNA was obtained and the expression levels of these two genes were examined in Real-Time PCR. As a result, decreased PARP1 expression was observed in patients with Alzheimer type dementia and there was a statistically significant difference with the control group; however there was no statistically significant result for the DNA POL β gene.