Trabzon'da yaşayan insanların zoonoz hastalıklarla ilgili bilgi tutum ve davranışları
Knowledge, attitudes and behaviors of people living in Trabzon about zoonotic diseases
- Tez No: 473816
- Danışmanlar: PROF. DR. MURAT TOPBAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Sağlığı, Public Health
- Anahtar Kelimeler: Bilgi, brusella, kırım kongo kanamalı ateşi, kuduz, kuş gribi, şarbon, Anthrax, bird flu, brusella, crimea congo hemorrhagic fever, knowledge, rabies, zoonosis
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 155
Özet
Araştırmamız; Trabzon kırsalında yaşayan hayvancılıkla uğraşan 300 katılımcı ile hayvancılıkla uğraşan kişilerle aynı cinsiyet ve yaştaki (±1) Trabzon merkezde yaşayan hayvancılıkla bu zamana kadar hiç uğraşmamış 300 katılımcı üzerinde, Trabzon'da yaşayan insanların zoonoz hastalıklarla ilgili bilgi tutum ve davranışlarını belirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmamızda katılımcıların %61,7'sinin zoonoz hastalıklarla ilgili hiçbir kaynaktan bilgi almadıkları, bilgi alan kişilerin ise en yaygın bilgi alma kaynağının televizyon olduğu saptanmıştır. Dünyada ve ülkemizde en yaygın zoonoz olan brusella hastalığının katılımcıların %67,2'si tarafından bilinmediği, brusella hastalığının insanlardaki belirtilerinin katılımcıların %91,7'si ve hayvanlardaki belirtilerinin katılımcıların %97,2'si tarafından bilinmediği tespit edilmiştir. Katılımcıların %70.6'sı tarlaya bahçeye giderken kene için önlem aldığını beyan etmiştir. Çalışmada, katılımcıların %96.7'si tarafından tanınan kuş gribi en çok bilinen zoonotik hastalık olduğu saptanmıştır. Şarbon hastalığının ise katılımcıların %97'si tarafından insanlardaki belirtilerinin, %96,7'si tarafından hayvanlardaki belirtilerinin bilinmediği, dünyanın en yaygın ve ölümcül zoonozlarından birisi olan kuduz hastalığının katılımcılarımızın ancak %38,8'i tarafından çok ciddi ve ölümcül bir hastalık olduğunun bilindiği bulunmuştur. Zoonoz hastalıklar konusunda hem kırsal alanda hem de şehir merkezinde yaşayan halkın bilgi eksikliği olduğu görülmüştür. Bu konudaki bilgi eksikliğini gidermek adına Halk Sağlığı Müdürlüğü personellerince halkı bilinçlendirmek üzere eğitimler verilebilir. İl/İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü kırsal alanlarda zoonoz hastalıklarla ilgili seminerler düzenleyebilir. Televizyon başta olmak üzere tüm medya araçlarında zoonoz hastalıklara daha fazla yer verilerek halkın bu hastalıklarla ilgili farkındalığının artması temin edilebilir.
Özet (Çeviri)
Our research was conducted on sample of 300 participants engaged in animal husbandry in Trabzon rural areas and sample of 300 participants who have never engaged in animal husbandry from central districts that same gender and age(±1) as those who are engaged in animal husbandry with the aim of determining the knowledge, attitudes and behaviors of the people living in Trabzon on the information about zoonotic diseases. In our study, it was determined that 61.7% of the participants did not obtain information from any source related to zoonotic diseases, the most common source of information of people who obtain information was the television. It has been determine that Brucella, the most common zoonotic disease in the our country and world, is not known by 67.2% of the participants, symptoms in humans is not known by 91.7% of the participants and symptoms in animals is not known by 97.2% of the participants. It was determined that 70.6% of the participants took precautions for ticks when going to the field. In the study, bird flu that recognized by 96.7% of the participants was the most known zoonotic disease. It was found that the symptoms of anthrax disease on humans were not known by 97% of the participants, its symptoms on animals were not known by 96.7% of participants; rabies, one of the world's most common and deadly zoonoses, is defined as a very serious and fatal disease by only 38.8% of our participants. About zoonotic diseases, it has been seen that both people living in rural area and city center are lack of knowledge. In order to make up for the lack of information on this subject, trainings can be given to raise awareness of the people by the personnel of Provincial / Provincial Health Directorate. Seminars on zoonotic diseases can be organized in the rural areas by the Provincial/District Directorate of Food, Agriculture and Livestock. In all media publications, especially television, should be given more space to zoonotic diseases and in this way the public's awareness of these diseases will be increased.