Trabzon Havalimanı gürültüsü ve insan üzerindeki etkileri
Noise of Trabzon Airport and effects on people
- Tez No: 212069
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. OSMAN ÜÇÜNCÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Gürültü, HavalimanıGürültüsü, Çevre, Uçak Gürültüsü, Noise, Airport Noise, Environment, Aircraft Noise
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Gürültü; insanlarda işitme duyusu ve algılamayıolumsuz etkileyen, fizyolojik ve psikolojik bozukluklara yol açan, işperformansınıazaltan, çevrenin huzur ve sakinliğini yok ederek niteliğini değiştiren önemli bir çevre kirliliği türüdür. Günümüzün en hızlıve konforlu ulaşım yöntemi olan havayolu taşımacılığında kullanılan uçakların gürültüsü, havaalanı çalışanları, havalimanı-havaalanıçevresindeki konut ve işyerlerinde yaşayanların sağlığını tehdit etmektedir. Bu çalışmada, Trabzon Havalimanıgürültü düzeyi ve yakın çevrede yaşayan insanların bundan ne kadar etkilendiği incelenerek, bu konuda alınabilecek tedbirlerin belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışma altıbölümden oluşmaktadır. Çalışmanın birinci bölümünde; ses, gürültü ve havalimanıgürültüsü ile ilgili tanım ve parametreler anlatılmıştır. İkinci bölümde; gürültü ölçümü ve anket çalışmasıyla ilgili bilgiler yer almaktadır. Üçüncü bölümde; bu çalışmalarla ilgili bulgulara yer verilmiştir. Dördüncü bölümde; anket ve ölçüm sonuçlarının irdelenmesi ve elde edilen sonuçlar bulunmaktadır. Beşinci bölümde; elde edilen sonuçlara göre sunulan öneriler bulunmaktadır. Altıncıbölüm ise kaynaklarıiçermektedir. Araştırma sonucunda, Trabzon İlindeki havayolu trafiğinden kaynaklanan gürültü düzeylerinin, insan sağlığınıetkileyecek düzeyde ve ?Gürültü Kontrol Yönetmeliğinde? verilen sınır değerinden yüksek olduğu ve buna paralel olarak yerleşim bölgelerinde yaşayanların rahatsızlık düzeyinin de yüksek olduğu saptanmıştır. Bu nedenle; özellikle havaalanlarıyakınlarında yeni kentsel yerleşimlerin oluşumuna izin verilmemesi, halen mevcut olan yerleşim bölgelerinde, gürültüden etkilenmeyi azaltmak için yapılarda gerekli önlemlerin alınması, havalimanına inen-kalkan uçakların mevzuatlara uygun şartları sağlaması, ayrıca havalimanında da gerekli tedbirlerin alınmasıgerektiği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Noise is an important type of environmental pollution which affects people?s hearing and perception negatively, causes psychological and physiological disorders, decreases work performance, alters the characteristics of the environment by destroying its calm and quiet. The noise from aircraft which are used in air transport, the fastest and most comfortable means of transport, threatens the health of airport workers and residents of the houses and workplaces around the airport. The purpose of this study is to propose precautions about noise pollution by determining the level of noise of Trabzon Airport and to what extent people living in the near surrounding are affected by it. The study consists of six chapters. In the first chapter, the parameters and definitions regarding sound, noise and airport noise are given. The second chapter contains information about noise measurement and the survey study. In the third chapter, the findings of these studies are presented. The fourth chapter contains the discussion of survey and measurement results and the results obtained from the discussion. The fifth chapter contains the suggestions based on the obtained results. The sixth chapter contains the references. As a result of this study, it has been found that the noise level caused by airport traffic in Trabzon are at a level affecting human health and above the designated maximum value proposed by Noise Control Regulation and accordingly the disturbance level of the residents is also high. For this reason, it has been determined that especially in the near surrounding of the airports new residential areas should not be permitted, in the existing residential areas necessary precautions to decrease effects of noise should be taken, the aircraft taking off and landing at the airport should meet the requirements of regulations and lastly that possible precaution should be taken at the airport.