Yönetici hemşirelerin yenilikçi davranışlarının örgütsel vatandaşlığa etkisi
The impact of innovative behavior of manager nurses on organizational citizenship
  1. Tez No: 473826
  2. Yazar: YASİN ÇETİN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. EMRİYE HİLAL YAYAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Örgütsel Vatandaşlık Davranışı, Bireysel Yenilikçilik, Yönetici Hemşire, Organizational Citizenship Behavior, Individual Innovation, Manager Nurse
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Amaç: Bu araştırma, yönetici hemşirelerin örgütsel vatandaşlık ve yenilikçi davranış düzeylerinin belirlemesi amacıyla tanımlayıcı ve ilişkisel tipte bir çalışma olarak yapılmıştır. Materyal ve Metot: Bu araştırma, Malatya il merkezinde bulunan İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi ve Malatya Eğitim Araştırma Hastanesi'nde Temmuz 2016-Şubat 2017 tarihleri arasında 147 yönetici hemşire ile yapılmıştır. Veri toplamada“kişisel bilgi formu”,“örgütsel vatandaşlık düzey ölçeği”ve“bireysel yenilikçilik ölçeği”kullanılmıştır. Verilerin analizinde yüzde, ortalama, Kruskal-Wallis ve Mann-Whitney testi kullanılmıştır. Bulgular: Araştırmada yönetici hemşirelerin büyük bir kısmının kadın, ortalama 43±1 yaşında, çoğunluğunun lisans mezunu olduğu, mesleki deneyimlerinin ise genelde 10 yıldan fazla, genel çalışma periyodunun ise gündüz olduğu belirlenmiştir. Yönetici hemşirelerin bireysel yenilikçilik ile örgütsel vatandaşlık düzeylerini, cinsiyet, yaş, çalışma şekli ve yönetici olarak çalışılan sürenin etkilemediği; ancak, eğitim, çalışılan hastanenin türü, aynı kurum ve birimde çalışmanın etkili olduğu bulunmuştur. Yönetici hemşirelerin örgütsel vatandaşlık düzeyi ile bireysel yenilikçilik düzeyleri arasında ilişki olduğu tespit edilmiştir. Sonuç: Örgütsel vatandaşlığın, bireysel yenilikçilik davranışlarından etkilendiği bulunmuş olup, çalışmanın farklı hemşirelik gruplarında tekrarlanması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: This research was conducted as a descriptive and relational type in order to determine organizational citizenship and innovative behavior levels of manager nurses. Material and Method: This research was carried out with 147 manager nurses between June 2016 and February 2017 in Inonu University Turgut Ozal Medical Center and Malatya State Hospital in Malatya province center. In the data accumulation,“personal information form”,“organizational citizenship level scale”and“individual innovation scale”were used. Percentage, mean, Kruskal-Wallis and Mann-Whitney test were used in the analyses of the data. Results: In this survey, it was determined that most of the manager nurses were female, average 43±1 years old, majority of them had a bachelor degree and professional experiences were generally more than 10 years and the general working period was a daytime. It was found that organizational citizenship and innovative behavior levels of manager nurses was not influenced by gender, age, type of work and the duration of working as a manager; however, education, hospital type, working in the same institution and unit were effective. It was determined that the level of organizational citizenship of manager nurses was related to the levels of individual innovativeness. Conclusion: It was found that organizational citizenship was affected by individual innovativeness behaviors and it is suggested that the study should be repeated in different nursing groups.