Erkek sıçanlarda irinotekanın neden olduğu reprodüktif hasara karşı elajik asitin koruyucu etkilerinin araştırılması
The investigation of potential protective effects of elagic asid against reproductive damage induced by irinotecan in male rats
  1. Tez No: 473825
  2. Yazar: CEMİLE CEREN GÜL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. ASLI ÇETİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
  6. Anahtar Kelimeler: İrinotekan, Testis, Elajik asit, Sıçan, Kaspaz-3, Irinotecan, Testis, Ellagic Acid, Rat, Caspase-3
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Erkek Sıçanlarda İrinotekanın Neden Olduğu Reprodüktif Hasara Karşı Elajik Asidin Koruyucu Etkilerinin Araştırılması Amaç: İrinotekan (IR) bir kamptotesin türevi antineoplastik ve immunosupresif bir ilaçtır. Elajik asit (EA) güçlü bir antikanserojen ve antimutajenik doğal fenolik bir bileşiktir. Bu çalışma, İrinotekan ile oluşturulmuş reproduktif hasara karşı Elajik Asitin koruyucu etkilerini göstermek amacıyla planlandı. Materyal ve Metot: Çalışmamızda 40 adet Sprauge-Dawley cinsi sıçan kullanıldı. (n=10). Gruplar; Kontrol+CMC, IR, IR + EA, EA Deney sonunda alınan örnekler rutin doku takip işlemlerinden geçirilerek, parafine gömüldü. 5 μm kalınlığında kesitler alınarak, H&E ve kaspaz-3 boyama metodları uygulanıp Leica DFC 280 ışık mikroskobu altında ve LeicaQWin Plus analiz sistemi kullanılarak incelendi. Bulgular: Hematoksilen-Eozin boyama yöntemi ile kontrol ve EA grubu testis örnekleri normal histolojik görünümde izlendi. IR grubunun testis dokusunda tunika albuginea tabakasında ve interstisyel alanda vasküler konjesyon, vakuolizasyon ve ödem, seminifer tübüllerde spermatogenik seri hücrelerde azalma, lümene dökülme ve bölünmenin herhangi bir evresinde duraksamış hücreler olduğu belirlendi. IR+EA grubunda ise bu bulgularda belirgin derecede azalma olduğu tespit edildi. Biyokimyasal analizlerde ise IR verilen sıçanlarda TBARS düzeyinin anlamlı düzeyde arttığı, EA uygulamasının bu artışı anlamlı düzeyde azalttığı izlendi. IR uygulaması GSH, SOD, GPx ve CAT düzeylerinde azalmaya neden olurken, EA uygulaması ise bu değerlerin artışına neden olmuştur. Sonuç: İrinotekan ile oluşturulan reprodüktif hasara karşı Elajik Asitin iyileştirici etkileri olduğu belirlendi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The Investıgatıon Of Potentıal Protectıve Effects Of Ellagıc Acıd Agaınst Reproductıve Damage Induced By Irınotecan In Male Rats Aim: Irinotecan is a camptothecin derivative antineoplastic and immunosuppressive drug. Ellagic acid is a powerful anticarcinogenic and antimutagenic natural phenolic compound. This study was planned to demonstrate the protective effects of Ellagic acid against reproductive damage caused by Irinotecan. Material and Method: In our study 40 Sprauge-Dawley rats were used (n=10). Groups: Control+CMC, IR, IR+EA, EA At the end of the study testis samples were processed by routine tissue techniques, embedded in paraffin. 5μm thick sections of tissues were cut, stained with H&E and caspase-3 examined under a Leica DFC280 light microscope by Leica Qwin and Image Analysis System. Results: In control and EA groups, testis showed a normal histological appearance with H-E procedure. In IR group, testis tissue showed vascular congestion, oedema and vacuolisation in interstitial area, reduction in germ line cells in seminiferous tubules, squamotion in lümen, arrested spermatocytes in different stage in division were observed. These fındings were significantly decreased in IR+EA group. In biochemical analysis, IR lead to a significant increased in TBARS levels and significant decrease in GSH, SOD, GPx and CAT levels in testis tissue compared with other groups. In the IR+EA group there was an attenuated increased in TBARS levels and an increase in GSH, SOD, GPx and CAT activities. Conclusion: As a result of EA have protective effects againts the reproductive damage which created with IR.