Obez çocuklarda ve adölesanlarda leptin (+19) ag, leptin (2548) ga ve leptin reseptör gln 223 arg gen polimorfizminin, obezite ve metabolik sendrom ile ilişkisi
Asssociation of leptin (+19) ag, leptin (2548 ) ga and gln 223 arg leptin receptor polimorphyism with obesity and metabolik syndrome in the children
  1. Tez No: 473848
  2. Yazar: SERAP BİLGE
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERHAN KARAASLAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Leptin, Obezite, Metabolik sendrom, Polimorfizim, PCR ve Genetik yatkınlık, Leptin Obesity, Metabolic syndrome, Polymorphism, PCR, Genetic Susceptibility
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Obezite kabul edilir ölçülerin üzerinde aşırı yağlanma durumudur ve bilindiği üzere multifaktöriyel bir sağlık sorunu olup genetik ve çevresel faktörler arasındaki etkileşimin sonucu olarak ortaya çıkan klinik bir durumdur. Metabolik sendrom merkezi ya da abdominal obezite, hipertansiyon, hipertrigliseridemi, düşük HDL-K ve yüksek açlık glukoz düzeylerinden en az üçüne sahip olunması olarak tanımlanmaktadır. Leptin, dolaşımdaki miktarı vücuttaki yağ kütlesi ile orantlı olan metabolik ve nöroendokrin bir hormondur. Gıda alımını azaltarak ve enerji harcanmasını artırarak vücut ağırlığını, homeostazını düzenlemektedir. Leptin geninde bulunan birçok polimorfizmin obezite ile ilişkili olduğu görülmüştür. Amaç: Bu çalışmanın amacı obez çocuklarda ve adölesanlarda Leptin (+19) AG, Leptin (2548) GA ve Leptin Reseptör Gln 223 Arg Gen polimorfizminin obezite ve metabolik sendrom ile ilişkisinin belirlenmesidir. Yöntem-Gereç: Çalışmaya Eylül 2014 - Mart 2015 tarihleri arasında Gaziosmanpaşa Üniversitesi Hastanesi Çocuk Sağlığı Hastalıkları Kliniği'ne başvuran obezite tanısı alan 174 hasta ve 150 sağlıklı çocuk dahil edildi. Bütün olguların yaşları 6 ile 17yaş arasında idi. Olguların antropometrik ölçümleri, klinik ve laboratuar sonuçları kaydedildi. Leptin (+19) AG, Leptin (2548) GA ve Leptin Reseptör Gln 223 Arg Gen polimorfizminin genotiplendirmesi Polimeraz Zincir Reaksiyonu yöntemi ile gerçekleştirildi. Bulgular: Obez çocuklarda yaş ortalaması 11,6±2,79 yıl iken, sağlıklı kontrol grubunda 10,95± 3,36 yıl olarak saptandı. Leptin( +19) AG, Leptin (2548) GA gen polimorfizm ve obezite arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmadı, p > 0,05 olarak bulundu.Leptin Respetör Gln 223 Arg Genom GG, AG ve AA, obezlerde 24 [%16,5] , 54 [%37] ve 68 [%46,5] iken, kontrol grubunda 18 [%12] 77 [%51] ve 55 [%37] idi. p değeri p < 0,05 olarak saptandı. Leptin (+19) GA, Leptin ( 2548 ) GA ve Leptin Reseptör Gln 223 Arg polimorfizm ile metabolik sendrom arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmadı p > 0,05. Sonuç: 20 yılı aşkın süredir yapılan araştırmalar vücut ağırlığının belirlenmesinde genetik faktörlerin çok önemli roller oynadığını ifade etmektedir. Yaptığımız çalışmada Leptin (+19) AG, Leptin (2548) GA gen polimorfizim ile obezite ve metabolik sendrom arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişiki bulunmadığı ancak bizim çalışmaya dahil ettiğimiz obez grupta Leptin Reseptör Gln 223 Arg polimorfizm ile obezite arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişiki olduğu, ancak metabolik sendrom ile olmadığı görüldü.
Özet (Çeviri)
Obesity is the excess of body fat. It's multifactorial health problem that is occurs as a result of the interaction between genetic and enviromental factors. Metabolic syndrome is defined as the presense of at least three of the following criteria central or abdominal obesity, hypertention, hypertriglyceridemi, low HDL- Cholestrol and high fasting glucose levels in an individual. Leptin is a metabolic and neuroendocrine hormone which is present in the circulation in amounts proportional to fat mass that acts to reduce food intake and increase energy expenditure thus regulating body weight and homeostasis, various polymorphisms are shown to be present in the Leptin gene and Leptin Receptor which has relation with obesity Aim of the study: The aim is to show the asssociation of Leptin (+19) AG, Leptin (2548 ) GA and Gln 223 Arg Leptin Receptor polimorphyism with obesity and metabolik syndrome in the children between 6-17 years Materials and methods:174 patients that diagnosed as an obese and 150 healthy children that applied to pediatric polyclinics of Gaziosmanpaşa university hospital between September 2014-March 2015 were included in this research. The age of all children were between 6 to 17 years, anthropometric, clinic and laborotary results were recorded. The Genotyping of Leptin (+19) AG, Leptin (2548) GA, Leptin Receptor Gln 223 Arg polymorphisms was made using the Polymerase Chain Reaction Results:In our patients the average age was 11,6±2,79 years in obese group and 10,95± 3,36 years in healthy control group., there was no relation between Leptin (+ 19) AG, Leptin (2548) GA gene polymorphism and obesity p > ,05. eptin receptor Gln 223 Arg Genom GG, AG ve AA, was 24 [%16,5] , 54 [%37] and 68 [%46,5] in obese group and 18 [%12], 77 [%51] and 55 [%37] in control group. P < 0,05 In our study, there was no relation between Metabolic syndrome and Leptin (+19) AG, Leptin (2548) GA and Leptin reseptör Gln 223 Arg polymorphism p> 0,05 Conclusion: Studies over more than two decades show that the genetic factors play an important role in indicating body weight. In our study, Leptin (+19) AG, Leptin (2548) GA gene polymorphsims was found not to be associated with obesity and metabolic syndrome, but Leptin Reseptor Gln 223 Arg polymorphism was found to be associated with obesity but not with metabolic syndrome.