Kırıkkale ilinde vücut ağırlığı normal olan ve fazla tartılı olan çocuklarda vücut yağ oranı ile leptin, grelin ve adiponektin düzeylerinin karşılaştırılması
Comparisons of leptin, ghrelin and adiponectin levels of children with normal and obez body weight in Kirikkale city
  1. Tez No: 390261
  2. Yazar: ÇAĞLA KARAVAİZOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SELDA FATMA BÜLBÜL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: leptin, grelin, adiponectin, vücut yağ oranı, çocuk, adolesan, adiponectin, adolescent, children, grhelin, leptin, body fat percentage
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
GİRİŞ VE AMAÇ: Bu çalışmada, obez çocuk ve adolesanlarda leptin, grelin ve adiponektin düzeyleri ile vücut yağ oranı (VYO) arasındaki ilişkilerin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. GEREÇ VE YÖNTEM: Yaşları 6-17 yıl arasında değişen 112 kız ve 60 erkek olmak üzere toplam 172 çocuk ve adolesan çalışmaya dahil edildi; serum leptin, grelin ve adiponektin düzeyleri ölçüldü. Bu çocuklar ve adolesanlar antropometrik ölçümlerine göre obez ve kontrol gruplarına ayrıldı.“Homeostasis model assessment insulin resistance”(HOMA-IR) değerlendirmesine göre obez grubu insülin direnci olan (IR+) ve olmayan (IR-) şeklinde iki alt gruba ayrıldı. Bu iki gruplandırma çerçevesinde grupların leptin, grelin ve adiponektin düzeyleri karşılaştırıldı. Ayrıca, obez ve IR+ gruplarında leptin, grelin ve adiponektin düzeyleri ile antropometrik ölçümler, lipid profili ve korbonhidrat metabolizması parametreleri ilişkileri değerlendirildi. BULGULAR: Obez ve kontrol grubunun leptin düzeyleri arasında anlamlı fark yoktu (p=0.161). Obez grubundaki çocukların grelin düzeyleri kontrol grubundan anlamlı düzeyde yüksekti (p0.050). SONUÇ: Çalışmamızın adipositokinlerle ilgili sonuçları genel olarak literatürle uyumlu değildi. Adipositokin düzeylerinin yaş, cinsiyet ve puberte evresiden etkileniyor olması bu uyumsuzluğun nedenlerinden biri olarak kabul edilebilir.
Özet (Çeviri)
Comparisons of Leptin, Ghrelin and Adiponectin Levels of Children with Normal and Obez Body Weight in Kırıkkale City INTRODUCTİON AND OBJECTIVE: More commonly used anthropometric measurements in adults, such as BMI are difficult to standardize for children and adolescents. In children and adolescents, to determine the inflammatory state associated with adiposity body fat ratio (BF%) can be more effective than other anthropometric measurements. Aim of the study was to assess relationships between BF% and levels of adipocytokines including leptin, ghrelin and adiponectin in obese children and adolescents. MATERIAL AND METHOD: 172 children and adolescents (112 female and 60 male) aged between 6-17 years enrolled in the study. Serum leptin, ghrelin and adiponectin levels of children and adolescents were determined using ELISA kits. We defined obesity as a body-mass index (BMI) z-score more than 2 standart deviation above the mean for age and sex. Using homeostasis model assessment insulin resistance (HOMA-IR), obese children and adolescents were grouped into two subgroups according to insulin resistance (IR) as IR+ and IR-. According to these grouping approach, it was compared levels of leptin, ghrelin and adiponectin of the groups. Additionally, we assessed the relationships between anthropometric measurements, lipid profile, parameters of carbohydrate metabolism and levels of adipocytokines in obese and IR+ groups. RESULTS: There was no difference between obese group and controls in terms of leptin levels (p=0.161). Ghrelin levels in obese group was significantly lower than that in controls (p0.050 for all relationships). CONCLUSION: Our findings on adipocytokins were not in agreement with the literature. It may be accepted that the effects of age, gender, pubertal stage, fasting and amounts of nutritional components in diet on adipocytokin levels were the causes of this inconsistency. In our study, failure to detect significant relationships between BF% and adipocytokin levels, suggested that BF% was not enough to assess endocrine effects of obesity in children and adolescent, and it was required more study on this issue.