Optimization of steel frames by genetic algorithms
Çelik çerçevelerin genetik algoritmalarla optimizasyonu
  1. Tez No: 47387
  2. Yazar: İLKER TÜTÜNCÜ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. FUAT ERBATUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Optimizasyon, Çelik Çerçeveler, Optimum Tasarım, Yapı Optimizasyonu, Yapay Zeka, Genetik Algoritmalar, Parametre Duyarlığı vi, Optimization, Steel Frames, Optimum Design, Structural Optimization, Artificial Intelligence, Genetic Algorithms, Design Sensitivity iv
  7. Yıl: 1995
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 171
Özet
öz ÇELİK ÇERÇEVELERİN GENETİK ALGORİTMALARLA OPTİMİZASYONU Tütüncü, İlker Yüksek Lisans, İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Fuat Erbatur Haziran 1995, 171 sayfa Yapay zeka tekniklerinin mühendislik problemlerine uygulamaları araştırmacıların oldukça fazla ilgisini çekmektedir. Genetik Algoritmalar bunların içinde en ilginç ve gelecek vaad edenlerden birisidir, öte yandan, yapı optimizasyonu da tasarımcıların her geçen gün daha fazla alaka gösterdiği konular arasındadır. Bu tezin amacı, Genetik Algoritmaların optimum yapı tasarımındaki kullanımım araştırmaktır. özellikle, çelik çerçevelerin piyasada bulunabilen kesitlere göre optimum taşanımformüle edilmiştir ve bu formulasyon bir bilgisayar programına, GAOS, aktarılmıştır. GAOS, halihazırda iki boyutlu çerçevelerin şartnamelerde belirtilen değerlere göre tasarımını yapabilmektedir. Bu tez kapsamında, Genetik Algoritma parametrelerinin duyarlık testi de yapılmıştır. Ele alınan çerçeveler için bulunan sonuçlar daha önce yapılan çalışmaların sonuçlan ile karşılaştırılmıştır. Bu karşılaştırma, Genetik Algoritmaların gelecek vaad eden bir optimizasyon tekniği olduğunu ispatlamıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT OPTIMIZATION OF STEEL FRAMES BY GENETIC ALGORITHMS Tütüncü, İlker M.Sc, Department of Civil Engineering Supervisor: Prof. Dr. Fuat Erbatur June 1995, 171 pages Applications of artificial intelligence in engineering problems have gained considerable attention of researchers. Amongst various artificial intelligence tools, Genetic Algorithms appeared to be one of the most interesting and promising. On the other hand structural optimization started receiving even more attraction of the design community. This thesis aims to study the application of Genetic Algorithms in optimum design of structures. Specifically, discrete optimization of steel frames is formulated and the results are reflected in a computer software: GAOS (Genetic Algorithms in illOptimization of Structures). For the time being, GAOS is capable of optimizing planar steel frames under code stated stress, stability and displacement constraints. Additionally, some sensitivity analysis is also performed on Genetic Algorithm variables. The results obtained by using GAOS are compared with the results of previous studies. The comparisons reveal that Genetic Algorithms are very promising for discrete optimization in structural design.