A Computerized system for retrieval of Turkish personal names
Türkçe şahıs isimlerine erişim için bilgisayar destekli bir yazılım sistemi
  1. Tez No: 47386
  2. Yazar: OKTAY ADALIER
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. MARİFİ GÜLER, PROF.DR. A. ZİYA AKTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Hücresel filitre, Hücresel sinir ağlan, Kohonen'in nitelik ayırıcı haritaları, Soundex metodu. iv, Kohonen Feature Map, Neural Filter, Neural Networks, Soundex Approach. m
  7. Yıl: 1995
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
öz TÜRKÇE ŞAHIS İSİMLERİNE ERİŞİM İÇİN BİLGİSAYAR DESTEKLİ BİR YAZILIM SİSTEMİ ADALIER, Oktay Yüksek Lisans Tezi, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. A. Ziya AKTAŞ Ortak Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Marifi GÜLER Haziran 1995, l13 sayfe Bir düz kütükten veya veritabanından isim çekilmesi çeşitli alanlarda karşılaşılan bir uygulamadır. Bu tezde, önce özellikle Amerika Birleşik Devletlerinde çok kullanılan ve İngilizce insan isimlerindeki yanlış hecelemekten dolayı ortaya çıkan hatalı isimleri bir düz kütükten veya bir veritabanından geri çağırmaya yarayan Soundex Metodu incelenmiştir. Daha sonra, Türkçede yanlış hecelenmiş insan isimlerini bir veritabanından doğru olarak geri çağırmak için Soundex metoduna benzer bir metot önerilmiştir. Yapılan denemelerde, önerilen metotun fonetik kökenli yanlış hecelenmiş insan isimlerini bir veri tabanından iyi sayılabilecek derecede geri çağırabildiği gözlendi. Çalışmanın devamında, insan isimlerindeki yanlış hecelemelerin genellikle fonetik kökenli olmamasından dolayı her türlü yanlış hecelemeden ortaya çıkan hatalı isimleri geri çağırmak için yapay hücresel sinir ağlarına dayalı ve Kohone'nin nitelik ayırıcı platformunu hücresel bir filitre olacak şekilde kullanarak yeni bir yaklaşım önerildi. Bu yaklaşım üzerinde yapılan denemelerde çok başardı neticeler elde edildiği gözlendi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A COMPUTERIZED SYSTEM FOR RETRIEVAL OF TURKISH PERSONAL NAMES AD ALIER, Oktay M.S., Department of Computer Engineering Supervisor Prof Dr. A. Ziya AKTAŞ Co-Supervisor Assoc. Prof. Dr. Marifi GÜLER June 1995, 1 13 pages Retrieval of names from a flat file or a database is one of the most common applications in many areas. In this study, one of the well-known, especially in the USA, and commonly used method for retrieving misspelled English personal names, the Soundex Approach, is analyzed first. Later an attempt is made to propose a method similar to the Soundex Approach in principle, to retrieve misspelled Turkish personal names. Sufficiently good retrieval results are obtained for misspellings with phonetic origin. However, the majority of misspellings are due to non-phonetic origin, therefore, an artificial neural network based retrieval method using Kohonen Feature Maps as neural filter is proposed to handle all kinds of spelling errors. A relatively high retrieval rate of misspelled personal names is thus obtained at the end.