Thermal cracking kinetics of the heavy paraffins in the presence of carbon dioxide under subcritical and supercritical conditions
Karbondioksitli ortamda ağır parafinlerin kritik altı ve kritik üstü koşullarda ısıl parçalanma kinetiği
- Tez No: 47388
- Danışmanlar: PROF.DR. TARIK G. SOMER, PROF.DR. TİMUR DOĞU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Ağır Parafinlerin Isıl Parçalanması, Kritik Üstü Koşullarda Reaksiyon, Karbon Dioksit Aktivasyonu, Karboksilik Asit Üretimi vı, Thermal Cracking of Heavy Paraffins, Reactions Under Supercritical Conditions, Carbon Dioxide Activation, Fatty Acids Production IV
- Yıl: 1995
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 202
Özet
öz KARBON DÎOKSİTLİ ORTAMDA A?IR PARAFİNLERİN KRİTİK ALTI VE KRİTİK ÜSTÜ KOŞULLARDA ISIL PARÇALANMA KİNETİ?İ Karakaş, Gürkan Doktora, Kimya Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Timur Doğu Ortak Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Tank G. Somer Aralık 1995, 202 sayfa Bu çalışmada n-hekzadekan'ın karbondioksit atmosferi altında parçalanma reaksiyonlarının kinetiği ve ürün dağılımı araştırılmıştır. Kritik altı ve kritik üstü koşullarda sıcaklık, geçiş süresi ve basman etkileri belirlenmiştir. Atmosferik basınçta elde edilen ürün seçimlilikleri, yüksek basınç altında ve kritik üstü şartlarda elde edilen sonuçlarla karşılaştırılmıştır. Atmosferik basınç altında ana ürün olarak olefinler ve parafinler gözlenmiştir. Ayrıca, yüksek basınç altında ve kritik üstü koşullarda yapılan deneylerde olefin ve parafinlerin yanında karboksilik asitlerin de oluştuğu görülmüştür. Atmosferik basınçta yapılan deneyler parafinlere olan seçiciliğin beslenen karbon dioksit miktarı arttıkçayükseldiğini göstermiştir. FTIR spektrofotometresi kullanılarak yapılan deneyler karbon dioksitin reaktör iç yüzeyinde aktif duruma geçtiğini göstermiştir. Reaktör iç yüzeyinde meydana gelen koklaşma karbon dioksitin aktiflenmesine engel olmaktadır. Oluşan karbon taneciklerinin morfolojik incelenmesi sonucunda yüksek basınç altında koklaşma reaksiyonlarının reaktör yüzeyinde olmadığı saptanmıştır. Karboksilik asitlerin seçiciliği yüksek basınçlı ve kritik üstü şartlarda hızla artmaktadır. Ayrıca, oluşan karboksilik asitlerin ürün dağılımının da basınçla değiştiği gözlenmiştir. Yüksek basınçlarda daha ağır karboksilik asitler oluşmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THERMAL CRACKING KINETICS OF THE HEAVY PARAFFINS IN THE PRESENCE OF CARBON DIOXIDE UNDER SUBCRITICAL AND SUPERCRITICAL CONDITIONS Karakaş, Gürkan Ph.D., Department of Chemical Engineering Supervisor: Prof. Dr. Timur Doğu Co-Supervisor: Prof. Dr. Tank G. Somer December 1995, 202 pages The kinetics of and the product distribution in the thermal cracking of n-hexadecane were investigated in the presence of carbon dioxide. Effects of temperature, residence time, and pressure were determined under subcritical and supercritical pressures. The experimental selectivities obtained at atmospheric pressure were compared with results obtained at higher pressures and also at supercritical conditions. The products obtained at atmospheric pressure are mainly olefins and paraffins. In addition to the olefins and paraffins, carboxylic acids were obtained at higher pressures and supercritical pressures. The results of the experimental studies conducted under atmospheric pressure showed that selectivities of iiiparaffins increased with an increase in mole fraction of carbon dioxide. The results of experimental study on FTIR spectroscopy showed that carbondioxide is activated at the metal reactor surface. It was concluded that, coke formation on the reactor surface inhibited the carbon dioxide activation. The morphology of the carbon particles formed showed that at higher pressures, especially under supercritical conditions, the carbon deposition did not occur in the reactor surface. The selectivities of carboxylic acids produced at high pressure or under supercritical conditions increased drastically with increasing pressure. Also the product distribution of carboxylic acids was found to be quite sensitive to pressure. By increasing pressure, higher acids are produced.