Yoğun bakım hastalarında enteral beslenme durumu ve etkileyen faktörlerın değerlendirilmesi
Evaluation of enteral nutritional status and affecting factors in intansive care patients
  1. Tez No: 473882
  2. Yazar: SUAT AĞLAMIŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NERMİN OLGUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Enteral beslenme, yoğun bakım, komplikasyon, Enteral nutrition, intensive care, complication
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Yoğun bakım ünitelerinde izlenen hastalara uygulanan beslenme yöntemlerinin en az ilaç tedavileri kadar önemli olduğu bilinmektedir. Yeterli düzeyde beslenen hastalarda yara iyleşmesinin düzeldiği, immun yeterliliğin geri kazanıldığı, yeterli düzeyde beslenemeyen olgularda ise morbidite ve mortalite hızlarının arttığı gösterilmiştir. Bu çalışma yoğun bakım hastalarında enteral beslenme durumu ve etkileyen faktörlerin değerlendirilmesi amacıyla yapılmaktadır. Bu çalışma etik kuruldan onay alındıktan sonra yürütülmeye başlanmıştır. Çalışmada veriler genel Yoğun Bakım ve Nöroloji Yoğun Bakım Kliniği'nde yatan, 18 yaşını doldurmuş 50 vakadan toplandı. Kullanılan formlar araştırmacı tarafından, hastanın yoğun bakım ünitesine kabulünde, 1.hafta ve 2. hafta tekrar değerlendirildi. Hasta değerlendirmesi sosyodemografik ve metabolik kontrol değişkenleri olmak üzere iki bölümden oluşmaktadır. Metabolik kontrol değişkenlerinde; antropometrik ölçüm olarak üst kol çevresi, vücut ağırlığı ve aldığı çıkardığı miktarı servise kabulde, 1. hafta ve 2. hafta değeri alınarak kaydedildi. Vücut ağırlığını ölçmek için ilk önce boş yatak tartıldı, sonrada hasta yatağa alındıktan sonra hasta ile beraber tartıldı ve ikisinin farkı alınarak hastanın net kilosuna ulaşıldı. Biyokimyasal ölçümlerden; serum albumin değeri, geliş, 3.gün, 1. hafta, 2.hafta ve üstü, prealbumin, geliş, 3. gün, 1. hafta ve 2. hafta ve üstü ölçüldü. Çalışmaya alınan hastların vücut ağırlığında (p0,05). Sonuç olarak; çalışmamızda antropometrik ve biyokimyasal ölçümler anlamlı sonuç verdi. Bu konuda daha çok vakaya ve daha geniş kapsamlı çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
It is known that nutrition methods applied to patients monitored in intensive care units are just as important as medical treatments. It was demonstrated that wound healing improved, immune sufficiency was regained in patients who were nourished at a sufficient level, and the morbidity and morbidity rates increased in cases who were not nourished at a sufficient level. This study is carried out for the purpose of evaluating the enteral nutritional status in intensive care patients and the factors affecting it. This study began to be conducted after ethics committee. 50 cases staying at general Intensive Care Unit and Neurology Intensive Case Clinic who attained the age of 18 were included in the study. The forms employed were re-evaluated by the researcher at the admission of the patient to the intensive care unit, in the 1st week and 2nd week. The patient evaluation consists of two sections, being sociodemographic and metabolic control variables. In the metabolic control variables, as an anthropometric measurement, the upper arm circumference, body weight, and intake-output were recorded by taking the value at the admission to the service, in the 1st week and 2nd week. In order to measure the body weight, firstly, the empty bed was weighed, then, it was weighed together with the patient after taking the patient to the bed, and the net weight of the patient was reached by calculating the difference between them. Among the biochemical measurements, the serum albumin value was measured at arrival, on the 3rd day, in the 1st week, 2nd week and later, prealbumin was measured at arrival, on the 3rd day, in the 1st week and 2nd week and later. It was determined that the decreases occurring in the body weight (p0,05). Consequently, a significant result was achieved as a result of the anthropometric and biochemical measurements in our study. More cases and more comprehensive studies on this subject are required.