Otizm spektrum bozukluğunda regresyon ile ilişkili klinik ve otoimmün değişkenler
Clinical features and autoimmune variables associated with regression in autism spectrum disorders
  1. Tez No: 473973
  2. Yazar: CİHAN ASLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET FATİH ÜNAL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Otizm, regresyon, otoimmünite, ensefalit, Autism, regression, autoimmunity, encephalitis
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Bu kesitsel çalışmada regresyon öyküsü olan ve klasik seyir gösteren Otizm Spektrum Bozukluğu (OSB)olgularının, otoimmün belirteçler ve klinik özellikler açısından farkları değerlendirilerek; regresyona özgü klinik değişkenler incelenmiştir. Araştırma grubu regresif seyir gösteren, 2-6 yaş arasında 24OSB olgusundan; kontrol grubu ise aynı yaş aralığında, klasik seyir gösteren 26OSB hastasından oluşmaktadır. Tüm katılımcılar DSM 5 ölçütlerine göre değerlendirilmiş, Çocukluk Otizm Derecelendirme Ölçeği (ÇODÖ) ve AGTE (Ankara Gelişim Tarama Envanteri) uygulanmıştır. Ebeveynlerden Sorun Davranış Kontrol Listesi (SDKL) ve Otizm Davranış Kontrol Listesi (ODKL) doldurmaları istenmiştir. Ayrıca hasta serumlarında, hücre yüzey antijenlerine karşı gelişen otoantikorlar (Anti-NMDA, Anti-CASPR2, Anti-LG1, Anti-Glutamat Tip AMPA 1-2,Anti GABA B, Anti-DPPX) ve Anti-GAD antikorundan oluşan otoimmün ensefalit paneli incelenmiştir. Çalışma sonucunda gruplar arasında sosyodemografik değişkenler, ÇODÖ, AGTE, ODKL ve SDKL puanları arasında fark bulunmamıştır. Erken dönem gelişim basamaklarının (dil gelişimi, tuvalet eğitimi, yürüme) regresyon grubunda daha erken kazanıldığı saptanmıştır. Hücre yüzey antijenlerine karşı gelişen otoantikorların çalışmaya alınan olguların hepsinde negatif olduğu gözlenmiştir. Fakat regresyon grubunda 5 (20,8%) hastada Anti-GAD antikoru pozitif saptanmıştır. Kontrol grubundaki hastaların tümünde ise bu antikor negatif bulunmuştur. Regresyon öncesi dönem ve regresyon sonrası tekrar kazanılan dil becerisi düzeyleri arasında doğru orantılı bir ilişki saptanmıştır. Regresyonda subakut/kronik başlangıcın, sosyal-öz bakım becerilerinde aksama ön planda olmak üzere çoğu sorun davranış örüntüsü ile ilişkili olduğu gözlenmiştir. Çalışmamızda elde ettiğimiz bulgular, OSB'nin etyolojisinde otoimmünitenin özgül bir katkısının olabileceğini düşündürmekle birlikte, regresyonun klinik seyrine ilişkin yeni veriler sunmuştur.
Özet (Çeviri)
Aslan, C. Clinical Features and Autoimmune Variables Associated With Regression in Autism Spectrum Disorders. Hacettepe University Faculty of Medicine, Thesis in Child and Adolescent Psychiatry, Ankara, 2016. In this cross-sectional case-control study it is aimed to investigatethe differences between ASD(Autism Spectrum Disorders) cases with regression and without regression in terms of autoimmune markers and clinical manifestations and assess the regression specific features. The study group is consisted of 24 patients with autistic regression aged between 2-6 years. The control group is consisted of 26nonregressive ASD patients with similar ages. All participants were assessed according to DSM 5 criteria, CARS (Childhood Autism Rating Scale) and ADST (Ankara Developmental Screening Test) were administered. All parents were asked to complete Aberrant Behavior Checklist (AuBC) and Autism Behavior Checklist (ABC) for their children. Also autoimmune encephalitis panel including neuronal surface autoantibodies (Anti-NMDA, Anti-CASPR2, Anti-LG1, Anti-Glutamat type AMPA 1-2, Anti GABA B, Anti-DPPX) and Anti-GAD antibody were assayed in serum samples. Results of the study indicated that there was no significant difference in CARS, ADST, AuBC, ABC scores between study and control groups. It was observed that early developmental milestones (i.e language skills, potty training, walking) were attained earlier in regressive group. There was no seropositivity of neuronal surface autoantibodies in any participant. However Anti-GAD antibodies were detected in the serum of 5 (20.8%) patients of children with autistic regression and of none of the controls. A significant direct relationship was found between the levels of language skills before the regression and regained after the regression. Gradual onset pattern of regression was shown to be associated with disruption in most of the behavioral domains especially social and self-help skills. According to our results, it is suggested that autoimmunity might have a specific contribution to the etiology of ASD. Also some novel findings related to the phenomenology of regression have been provided.