Fabrika işçilerinin ergonomiye bakışının benlik saygısı ile etkileşimi
The interaction of the factory workers to the ergonomy consultancy
  1. Tez No: 473989
  2. Yazar: BURAK YEŞİLYURT
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. RABİA SOHBET
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: İş sağlığı ve Güvenliği, Ergonomi, Benlik saygısı, İş kazası, Occupational health and safety, Ergonomics, Self-esteem, Work accidents
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Halk Sağlığı Hemşireliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Araştırma Gaziantep ilindeki çeşitli fabrikalarda çalışan işçilerin benlik saygısını etkileyen bazı sosyo-demografik faktörleri belirlemek, ergonomik şartları ortaya koyarak benlik saygısı ile etkileşimi açısından değerlendirilerek iş başarısını yükseltmek amaçlanmaktadır. Tanımlayıcı nitelikteki araştırmanın evrenini Gaziantep ilindeki Gürteks fabrikalarında çalışan toplam 1475 işçi oluşturmuştur Küme örneklem yöntemiyle yapılan araştırmanın örneklemini Haziran-Eylül 2014'te araştırmaya katılmayı kabul eden 755 işçi oluşturmuştur. Analizde SPSS 16.0 istatistik paket programı kullanılmıştır. Veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından oluşturulan işçilerin sosyodemografik ve ergonomik çalışma özelliklerini belirten anket ve Rosenberg benlik saygısı ölçeği kullanılmıştır. Araştırmaya katılan işçilerin %38.3'ünün 26-30 yaş aralığında, %97.2'sinin erkek, %82.8'inin evli, %70.7'sinin çocuklu, %75.2'sinin lise mezunu olduğu saptanmıştır. İşçilerin %82.3'ünün gelirinin giderinden az olduğu, %86'sının vardiyalı çalışmakta olduğu, %65.3'ünün fazla mesai yapmakta olduğu, %84.1'inin yaptığı işin değeri kadar ücret almadığı, %17.9'unun çalışma saatleri dışında ek iş yapmakta olduğu saptanmıştır. İşçilerin %40.4'ünün işyerinde sorun yaşadığı, %73.2'sinin çalışma saatleri içinde psikolojik tükenmişlik hissettiği, %30.9'unun işyerinde kas iskelet sistemi sorunları yaşadığı saptanmıştır. İşçilerin %62.3'ü iş kazalarına karşı işyerinde önlem alınmadığını, %26.6'sı iş kazasına maruz kaldığını belirtmiştir. İşçilerin %75.4'ünün ergonomik çalışma ortamının olmadığı, %43'ünün aydınlanma, %78.5'inin ısınma, %87.4'ünün gürültü ile ilgili ergonomik sorunlar yaşadığı saptanmıştır. İşçilerin %52.5'inin benlik saygısı orta seviye olduğu bulunmuştur. İşçilerin büyük bir çoğunluğu işyerinin ergonomik çalışma standartlarına uygun olmadığını, yarısından fazlası kullanılan araç ve gereçlerin ergonomik olmadığını, yarısından fazlasının benlik saygısının orta düzeyde olduğu saptanmıştır. İşçilerde ergonomi gibi benlik saygısını olumsuz etkileyen unsurların tespit edilip bu yönde gerekli olan önlemlerin alınması, çalışanların sosyal açıdan ve ergonomik açıdan desteklenerek kendine olan çalışma güveni ve benlik saygıları arttırılmalıdır.
Özet (Çeviri)
It is aimed to determine some socio-demographic factors affecting the self-esteem of the workers working in various factories in Gaziantep province and to increase the business success by evaluating the ergonomic conditions and evaluating them in terms of interaction with self-esteem. A total of 1475 workers working in the Gürteks factories in the province of Gaziantep have constructed the universe of the descriptive research. 755 workers have agreed to participate in the survey of the sample conducted by the cluster sampling method in June-September 2014. SPSS 16.0 statistical package program was used in the analysis. A questionnaire and Rosenberg self-esteem scale were used to determine the socio-demographic and ergonomic characteristics of the workers who were created by the researcher. It was determined that 38.3% of the surveyed workers were in the age range of 26-30 years, 97.2% were male, 82.8% were married, 70.7% were children and 75.2% were high school graduates. It was found that 82.3% of the workers were working less than the income, 86% were working in shifts, 65.3% were working overtime, 84.1% were not paid as much as they did and 17.9% . It was determined that 40.4% of the workers had problems in the workplace, 73.2% felt psychological burnout within working hours and 30.9% had musculoskeletal problems in the workplace. 62.3% of the workers stated that they did not take measures against work accidents at the workplace and 26.6% stated that they were exposed to work accidents. It was determined that 75.4% of the workers did not have an ergonomic working environment, 43% were in the enlightenment, 78.5% were in the warming, and 87.4% were in the ergonomic problems related to the noise. 52.5% of the workers were found to be at an intermediate level of self-esteem. A large majority of workers were determined that the workplace did not meet the standards of ergonomic work, more than half of the equipment and tools used were not ergonomic, and half of the self-respect of the excess was found to be moderate. Identification of factors that negatively affect self-esteem such as ergonomics in the workers and taking necessary precautions in this direction should increase self-confidence and self-esteem of employees by supporting them in terms of social and ergonomic aspects.