Bronkoskopi işleminde müzik eşliğinde yapılan rehberlikli imgelemenin işlemin başarısına, hasta memnuniyetine ve bazı fizyolojik parametrelere etkisi
The effect of guidance imagination is accompanied by music on the success of bronchoscopy process, patient satisfaction and some physiological parameters
- Tez No: 474007
- Danışmanlar: PROF. DR. NİMET OVAYOLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Bronkoskopi, mennuniyet, müzik, yönlendirilmiş imgelem, vital bulgular, Bronchoscopy, satisfaction, music, guided imagination, vital signs, operational success
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Bu çalışma, bronkoskopi işlemi sırasında müzik eşliğinde yapılan rehberlikli imgelemenin; hastanın nabzına, oksijen satürasyonuna, kan basıncına, memnuniyetine ve işlemin başarısına olan etkisini değerlendirmek amacı ile yapılmıştır. Çalışma bronkoskopi endikasyonu olan ve hekimin işleme uygun gördüğü hastalar ile randomize, kontrollü ve deneysel olarak yapıldı. Araştırmaya başlamadan önce kurumdan, etik kuruldan ve hastalardan yazılı onay alındı. Araştırmanın örneklemini her grupta 30 kişi olmak üzere toplam 60 hasta (α=0.05, 1-β=0.80) oluşturdu. Çalışma kriterlerine uygun olan hastalar basit rastgele örneklem yöntemi ile randomize edilerek, müdahale ve kontrol grubuna ayrıldı. Hasta memnuniyetini ve işlemin başarısını değerlendirmek için Visual Analog Scala/VAS kullanıldı. Müdahale grubuna bronkoskopi işlemi başlamadan beş dakika öncesinden ve işlem süresince toplam 15 dakika süre ile müzik eşliğinde rehberlikli imgelem uygulaması yapıldı. Tüm hastaların uygulama öncesi ve işlem süresince kan basıncı, nabız ve solunum hızı ve satürasyonu her beş dakikada bir kayıt edildi. Elde edilen veriler student t, Mann Whitney U ve tekrarlı ölçümlerde varyans analizi ile değerlendirildi. Müdahale grubunda kontrol grubuna kıyasla; işlem sırasında ve sonunda sistolik (p0.05) belirlendi. Bu çalışma sonuçları, bronkoskopi işlemi sırasında müzik eşliğinde yapılan rehberlikli imgelemin hasta sonuçlarına olumlu katkı sağladığını ve güvenle uygulanabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to evaluate the effect of the guided imagination in accompanied with music during the bronchoscopy on the patient's pulse, oxygen saturation, blood pressure, and satisfaction, as well as the operational success.The study was conducted in a randomized controlled and experimental design with patients who had bronchoscopy indication were considered by the physician as appropriate. Before initiating the study, written approvals were obtained from the institution, ethics committee, and patients. The sample of the study consisted of a total of 60 patients including 30 people in each group (α=0.05, 1-β=0.80). Those meeting the inclusion criteria of the study were randomized by using a simple random sampling method and divided into intervention group and control group. Visual Analog Scala/VAS was used in order to evaluate on patient satisfaction and operational success. The guided imagination accompanied with music for a total of 15 minutes starting five minutes before the bronchoscopy and continuing during the operation was applied to intervention group. The blood pressure, pulse, breath rate, and saturation of all the patients were recorded every five minutes before and during the operation. The obtained data were analyzed through student T, Mann Whitney U, and repeated measures analysis of variance. It was found that compared to the control group, the intervention group had a slight increase in systolic(p0.05) The results of this study indicate that the guided imagination accompanied with music during the bronchoscopy contributed positively to the patient outcomes and can be administered safely.