Fleksibl bronkoskopide sedasyon amaçlı midazolam ve fentanilin tek ya da kombine kullanımlarının etkinliği ve transkutan PCO2 ve SpO2 üzerine etkisi
- Tez No: 989193
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BENAN ÇAĞLAYAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
- Anahtar Kelimeler: Bronkoskopi, hiperkarbi, hipoksemi, sedasyon, Bronchoscopy, hypercarbia, hypoxemia, sedation
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: İstanbul Kartal Dr. Lütfi Kırdar Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada, bronkoskopi işleminde sedasyon için kullanılan midazolam ve midazolam+fentanil kombinasyonunun oksijen satürasyonu (SpO2), transkutanöz parsiyel karbondioksit basıncı (PtcCO2) üzerine etkileri ve bu etkinin solunum fonksiyonları ile ilişkisinin araştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Prospektif olarak yapılan bu çalışmaya 65 hasta dahil edildi. İşlem öncesi solunum fonksiyon testleri (SFT) yapılan hastalar randomize olarak midazolam (GrupM:32) ve midazolam+fentanil (GrupFM:33)gruplarına ayrıldı. GrupM'ye 2 miligram (mg) midazolam, GrupFM'ye 2 mg midazolam ve 20 mikrogram (mcg)fentanil intravenöz verildi. Her iki grupta da Ramsay sedasyon skalası 3 olacak şekilde midazolam dozu gerektiğinde yükseltildi. İşlem süresince SpO2, PtcCO2 takibi yapıldı. Bulgular: Çalışmaya alınan 65 olgunun yaş ortalaması 57.2±13.3, %65'i erkek, %35'i kadın idi. İşlem sonrası PtcCO2 değerindeki artış her iki grupta da istatistiksel olarak anlamlı düzeyde saptandı (p<0,05), fakat bu artış hiperkarbik düzeyde değildi. İşlem sonrası SpO2 değerinde her iki grupta da azalma izlenmekle birlikte GrupFM'de SpO2 düzeylerindeki düşme oranı GrupM'ye göre daha fazlaydı (grup FM'de p:0,006, grup M'de p:0,028). Grup M'de hipoksemi gelişen olgularda işlemden önce ölçülen %FEV1 (birinci saniye zorlu expirasyon volümü) ve %FVC (zorlu vital kapasite) daha düşüktü (p:0.020, p:0.020). Her iki grupta da BKİ (beden kitle indeksi) ve cinsiyet ile hipoksemi veya PtCO2 artışı arasında ilişki izlenmedi. Hasta ve hekim memnuniyeti açısından da iki grup arasında fark bulunmadı (p>0.05). Sonuç: Bronkoskopi işlemi sırasında uygulanan sedasyona bağlı olarak gelişen PtcCO2 artışı ve hasta hekim memnuniyeti açısından anlamlı bir fark bulunmadı. Her iki grupta hafif düzeyde hipoksemi ve PtcCO2 artışı gözlendi. Düşük SFT'li hastalarda midazolam dozunu arttırmak yerine midazolama düşük dozda fentanil eklenmesinin daha doğru olacağı sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
Objective: It was aimed to evaluate the effects of midazolam and midazolam-fentanyl combination, used for sedation during bronchoscopy, on oxygen saturation (SpO2) and transcutaneous partial carbondioxide pressure (PtcCO2) and its relation with respiratory functıon. Material and Method: In this prospective study 65 patients were enrolled. Patients performed pulmonary function test (PFT) before the procedure, were grouped randomly as midazolam (group M:32) and midazolam-fentanyl (group FM:33). Group M received 2 milligram midazolam, group FM midazolam 2 milligram and 20 microgram fentanyl intravenously. If necessary, additional midazolam dosage was administered to achieve the Ramsay Sedation Score to be 3. patients were monitored for SpO2, PtcCO2. Results: The mean age of the patients was 57.2±13.3; 65% were male. The increase in PtcC02 after the procedure was statistically significant in both groups, (p<0,05), but PtcCO2 level was not hypercarbic. Decrease in Spo2 after the procedure were observed in both groups, whereas decreases in Spo2 in group FM were statistically significant compared to group M (p:0,006, p:0,028,respectively). In patients with hypoxemia in group M, FEV1% (forced expratory volume 1th second) and FVC% (forced vital capacity) measured before the procedure was lower. No correlation was found between BMI (body mass index) and gender and hypoxemia or increase in PtcCO2 in both groups. There was no statistical difference in patient/ physician satisfaction in both groups. Conclusion: There was no difference between groups according to increase in PtcCO2 and patient/ physician satisfaction by sedation during bronchoscopy.In both groups, insignificant hypoxsemia and increase in PtcCO2 were observed. It was concluded that addition of low-dose fentanyl to midazolam would be more accurate instead of increasing dose of midazolam in patients with lower PFT.