50 yaş ve üzeri bronkoskopi endikasyonu almış hastalarda bronkoskopi öncesi ve sonrası kalp enzimlerinin takibi ve holter monitorizasyonu.
Monitoring of heart enzymes before and after bronchoscopy and holter monitorization in patients aged 50 and over with bronchoscopy indication.
  1. Tez No: 713450
  2. Yazar: KERİM YEŞİLDAĞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. FİKRET KANAT
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Atropin, Bronkoskopi, Troponin, Ck-Mb, Atropine, Bronchoscopy, Troponin, Ck-Mb
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Meram Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Amaç: Atropinle premedikasyon uygulanan ve uygulanmayan hastalarda bronkoskopi öncesi ve sonrası kalp enzimlerinin takibini ve bronkoskopi süresince oluşan kardiyak değişiklikleri holter monitorizasyonu ile incelemeyi amaçladık. Hastalar ve Yöntem: 50 yaş ve üzeri bronkoskopi endikasyonu almış 25 (atropin kullanılan 10 hasta, kullanılmayan 15 hasta) hastayı bronkoskopi işleminde atropin kullanıp kullanılmama durumuna göre iki gruba ayırdık . Tüm hastalarda troponin değerlerinin bronkoskopiden 24 saat önceki, bronkoskopiden 6 saat sonraki, bronkoskopiden 12 saat sonraki ve bronkoskopiden 24 saat sonraki ölçümlerini karşılaştırdık. Bronkoskopiye başlamadan 2 saat önce holter takibine başladık. Bronkoskopiden 2 saat sonra holter takibini sonlandırarak bronkoskopi öncesi elektrokardiyografi ile karşılaştırdık. Bulgular: Atropin kullanılmayan grupta; bronkoskopiden 24 saat önceki troponin değeriyle bronkoskopiden 6 saat sonraki troponin değeri karşılaştırıldığında troponin değişimi istatistiksel olarak anlamlı bulundu (p : 0,02). Bronkoskopiden 24 saat önceki troponin değeriyle bronkoskopiden 12 saat sonraki troponin değeri karşılaştırıldığında troponin değişimi istatistiksel olarak anlamlı bulundu (p : 0,009 ) . Bronkoskopiden 24 saat önceki troponin değeriyle bronkoskopiden 24 saat sonraki troponin değeri karşılaştırıldığında troponin değişimi istatistiksel olarak anlamsız bulundu (p : 0,13). Atropin kullanılan grupta ise bronkoskopiden 24 saat önceki troponin değeriyle bronkoskopiden 6 saat sonraki troponin değeri karşılaştırıldığında troponin değişimi istatistiksel olarak anlamsız bulundu (p : 0,32 ). Bronkoskopiden 24 saat önceki troponin değeriyle bronkoskopiden 12 saat sonraki troponin değeri karşılaştırıldığında troponin değişimi istatistiksel olarak anlamsız bulundu (p : 0,23 ). Bronkoskopiden 24 saat önceki troponin değeriyle bronkoskopiden 24 saat sonraki troponin değeri karşılaştırıldığında troponin değişimi istatistiksel olarak anlamsız bulundu (p : 0,29). Atropin kullanılan vakalarda troponin değişikliğinin tespit edilmemesi genel kanaatin tersine bronkoskopi öncesinde atropin kullanımının gerekli olduğunu ortaya koymaktadır. Bronkoskopi yapılan hastalarda bu sonuçlar ışığında işlem öncesi ve işlem boyunca hastaların kardiyak monitorizasyonunun yapılması, bronkoskopi öncesinde troponin seviyesine bakılması, işlem boyunca oksijen desteğinin verilmesi, bronkoskopiden önce atropinin rutin Kullanılması gerektiği sonucuna vardık.
Özet (Çeviri)
Purpose: We aimed to monitor the cardiac enzymes before and after bronchoscopy and to examine the cardiac changes during bronchoscopy with Holter monitoring in patients who received and did not receive premedication with atropine. Patients and Methods: 25 patients aged 50 and over who received bronchoscopy indication (10 patients using atropine, 15 patients not using) were treated with atropine in the bronchoscopy procedure. We divided them into two groups according to their condition. We compared the measurements of troponin values ​​24 hours, 12 hours and 6 hours before and after bronchoscopy in all patients. We started Holter follow-up 2 hours before starting bronchoscopy. We stopped to Holter follow-up 2 hours after bronchoscopy and compared it with electrocardiography before bronchoscopy. Results: In the group that did not use atropine; When the troponin value 24 hours before bronchoscopy was compared with the troponin value 6 hours after bronchoscopy, the change in troponin was found as statistically significant (p: 0.02). When the troponin value 24 hours before bronchoscopy was compared with the troponin value 12 hours after bronchoscopy, the change in troponin was found to be statistically significant (p: 0.009). When the troponin value 24 hours before bronchoscopy was compared with the troponin value 24 hours after bronchoscopy, the change in troponin was not found as statistically significant (p : 0.13). In the group using atropine, When the troponin value 24 hours before bronchoscopy was compared with the troponinb value 6 hours after bronchoscopy, the change in troponin was not statistically significant (p: 0.32). The fact that troponin change is not detected in cases where atropine is used reveals that, contrary to the general opinion, atropine use is necessary before bronchoscopy. In the light of these results, we concluded that cardiac monitoring should be performed before and during the procedure, troponin levels should be checked before bronchoscopy, oxygen support should be given throughout the procedure, and atropine should be used routinely before bronchoscopy in patients undergoing bronchoscopy.