Sağlık çalışanın iş sağlığı güvenliği ve iş stresi
Health worker' s safety and work stress
- Tez No: 474006
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. RABİA SOHBET
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Çalışan Sağlığı Güvenliği, İş Stresi, Sağlık Personeli, Health and safety of employees, Occupational Stress, Health Professional
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
Bu çalışma; Adıyaman İli Gölbaşı İlçesindeki sağlık çalışanın güvenliğinin iş sağlığı güvenliği ve iş stresi düzeylerine etkisini belirlemeyi amaçlamaktadır. Kesitsel tanımlayıcı tipte olan çalışmanın evrenini Nisan¬-Mayıs 2017 tarihlerinde Adıyaman Gölbaşı Devlet Hastanesi'nde görev yapan sağlık çalışanları (180 kişi) oluşturmaktadır. Evrenin tümü araştırma kapsamına alınmış ve 160 kişiye ulaşılmıştır. Araştırmanın verileri; sosyo-demografik özellikler, Sağlık Çalışanlarının Güvenliği Ölçeği ve İş Stresi Ölçeği sorularından oluşan anketin gözlem altında uygulanmasıyla toplanmıştır. Verilerin analizi frekans, dağılım ölçütleri, x² testi kullanılarak yapılmıştır. Katılımcıların %65,6'sı kadın, %64,6'sı 25-39 yaş arasında ve %48,8'i lisans mezunudur. Sağlık personelin %56,3'ü İSG eğitimi aldığını, %90,0'ı Kişisel Koruyucu Donanım kullandığını, %86,9'u iş stresi yaşadığını ifade etmiştir. İş kazası geçiren sağlık çalışanı oranı %44,4, meslek hastalığı geçiren sağlık çalışanı oranı %46,9, iş yükünden memnun olmayan sağlık çalışanı oranı %52,5'tir. Çalışılan birime göre sağlık kontrolü yaptırmayanların yaptıranlara, iş yükünden ve çalışma ortamından memnun olmayanların olanlara; yaşa göre iş yükünden memnun olmayanların olanlara; eğitim durumuna göre dinlenmeye zaman ayıramayanların ayıranlara göre iş stresi fazla bulunmuştur. Bu araştırmada bir devlet hastanesinde görev yapan sağlık personelin iş güvenliğinin sağlandığı ancak sağlık personelin İş Stresi Ölçeği puan ortalamaları 32,23±9,93 ile hafif anksiyete yaşandığı bulunmuştur. Hastane yönetimi tarafından iş güvenliğini artırmaya, iş stresini azaltmaya yönelik müdahale çalışmaları planlanmalıdır. Değişik etkenlere bağlı olarak gelişebilecek mesleki iş kazalarını ve risklerini değerlendirmek ve bu risklerden etkilenme derecesin en az düzeye indirerek personelin stres düzeylerini azaltmak için öneriler geliştirmek hedeflenmiştir.
Özet (Çeviri)
This work; the purpose of this study is to determine the health worker 's safety in Adiyaman City Golbasi District in terms of job health security and work stress levels. The cross-sectional, descriptive type of work is composed of health workers (180 persons) working in Adiyaman Golbasi state hospital between April-May 2017. The entire universe was included in the study and reached 160 people. Data from the study; Socio-demographic characteristics, Health Workers Safety Scale and Job Stress Questionnaire were collected under direct observation. Data were analyzed using frequency, x² test analysis. 65,6% of the participants were women, 64,6% were between the ages of 25-39, and 48.8% were undergraduates. 56,3% of the health personnel have received OHS training, 90,0% have used personal protective equipment and 86,9% have experienced work stress. The rate of health workers who have work accidents is 44,4%, the rate of health workers who have occupational diseases is 46,9% and the rate of health workers who are not satisfied with work loads is 52,5%. According to the working department, those who do not have health check, and those who are not satisfied with the work load and working environment; those who are not satisfied with work load by age; according to the educational situation, the occupational stress was found to be higher than those who could not take time to rest. In this study, it was found that the health personnel working in a state hospital were provided with work safety but the average scores of the health personnel were found to be mild anxiety with an average of 32,23±9,93. Intervention studies should be planned by hospital management to increase job security and reduce work stress. Intervention studies should be planned by hospital management to increase job security and reduce work stress. It is aimed to evaluate occupational accidents and risks that may develop depending on various factors and to make suggestions to reduce the stress levels of the personnel by reducing these risks to the minimum level.