Local production organization oriented towards global markets: subcontracting relationship in the cloting industry in Türkey
Küresel pazarlara yönelen yerel üretim örgütlenmeleri: Türkiye'deki giyim sanayinde fason ilişkiler
- Tez No: 47406
- Danışmanlar: PROF.DR. TANSI ŞENYAPILI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: Fason İlişkiler, Üretim Örgütlenmesi, Giyim Sanayi. vl, Subcontracting, Production Organization, Clothing industry
- Yıl: 1995
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 231
Özet
öz KÜRESEL PAZARLARA YÖNELEN YEREL ÜRETİM ÖRGÜTLENMELERİ: TÜRKİYE'DEKİ GİYİM SANAYİNDE FASON İLİŞKİLER KAYASÜ, Erdoğan Serap Doktora, Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Tez Yöneticisi: Prof.Dr.Tansı Şenyapılı Haziran 1995, 232 sayfa 1980'li yılların başından bu yana tekstil ve konfeksiyon sanayileri Türkiye ekonomisinin en önemli sektörleri konumundadır. Dahası, giyim sanayindeki toplam ihracat tüm tekstil sanayi ihracatının üçte ikisini oluşturmaktadır. Öte yandan, tekstil sanayindeki üretim örgütlenmeleri sektörün kendi özellikleri açısından, ki bunlar farklılaşmış ürün kompozisyonu, düşük ücretli ve yarı hünerli işgücünün kullanılması ve parçalanabilir üretim sürecidir, esnek olmak durumundadır. Daha da önemlisi, ihracata yönelik giyim sanayinde küresel pazarlarda süregelen belirsizlik ve düzensizliğe cevap verebilmek için, esnek üretim süreçlerine yer verilmelidir. Türkiye'deki giyim sanayinde halihazırda varolan fason ilişki dokuları bu esnekliği sağlamaktadır. Bu çalışmanın en çok vurgulanan amacı giyim sanayinde varolan fason ilişkilerin doğasını ve iç dinamiklerini araştırmaktır. Daha geniş bir çerçevede,üretim örgütlenmeleri ve bunlara ilişkin işgücü süreçleri arasındaki içice geçmiş ilişkiler mekandaki yansımaları ile birlikte İstanbul, Ankara ve Bursa'da gerçekleştirilen dört farklı alan araştırması kapsamında incelenmişlerdir. Her farklı olan araştırmasında üretim örgütlenmelerinin değişik boyutları ve bunların getirdiği işgücü süreçleri tartışılmışsa da bunların aralarındaki içice geçmiş ilişkiler mekansal süreçler bağlamında vurgulanmışlardır. Bu ilişkiler üzerinde detaylı analiz yapmaya olanak tanıması nedeniyle fason ilişkiler özel olarak incelenmişlerdir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT LOCAL PRODUCTION ORGANIZATION ORIENTED TOWARDS GLOBAL MARKETS: SUBCONTRACTING RELATIONSHIPS IN THE CLOTHING INDUSTRY IN TURKEY KAYASÜ, Erdoğan Serap Ph.D., Department of City and Regional Planning Supervisor: Prof.Dr.Tansı Şenyapılı June 1995, 232 pages The textile and clothing industries have been the most prominent industrial sectors of Turkish economy since the early 1980s. Moreover, exports of the clothing industry reached up to two-thirds of the exports of the textile and clothing industries as a whole. On the other hand, production organization in the clothing industry must be flexible due to the inherited characteristics of this particular industry, i.e. differentiated product configuration, reliance on low-wage, low-skill labor and fragmented production process. Even more important, flexible processes of production must be accomodated in the export-oriented clothing industry in order to respond to the prolonged uncertainty and unstability in the global markets. Already existing forms of subcontracting relationships in the clothing industry in Turkey provides this flexibility. illThe most pronounced goal of this study is to unravel the nature and dynamics of the prevailing forms of subcontracting relationships in the clothing industry. in a wider contextual framework of analysis, the intertvvined relationships betvveen the organization of production and related labor processes as well as their spatial configurations have been examined through four different case studies conducted in three cities that the textile and clothing industries predominantly located, i.e. istanbul, Bursa and Ankara. Although different dimensions of production organization and concurrent labor processes have been examined in each case study, the intervvoven relationships among them have been underlined in the context of the analysis of related spatial pattems. Subcontracting relationships in the clothing industry in istanbul have been given a particular emphasis as they provide a coherent basis for a detailed discussion on the intervvoven relationships betvveen certain forms of flexible production organization and specific labor processes as well as their spatial implications.