Kocaeli İli güneyinin agrega potansiyel alanlarının CBS kullanılarak belirlenmesi
Determination of the aggregate potential areas of southern Kocaeli province using GIS
- Tez No: 474094
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET KARAKAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Agrega, CBS, Kocaeli Güneyi, Potansiyel Agrega Alanları, Aggregate, GIS, Southern Kocaeli, Potential of Aggregate Areas
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Çalışmanın amacı, Kocaeli ili güneyinin mevcut kırmataş agrega potansiyelini incelemek ve potansiyel olabilecek alanların değerlendirilmesini yapmaktır. Kocaeli ili güneyinin yeni kırmataş agrega potansiyel alanlarının belirlenmesi için CBS yöntemleri kullanılmıştır. Veri yönetimi, işleme, analiz ve görüntüleme için ArcGIS 10.4.1 yazılımı kullanılmıştır. Mevcut ve potansiyel toplam kaynaklar ArcGIS'in yetenekleri dahilinde değerlendirilmiştir. Potansiyel alan belirlenirken beş ana kriter göz önünde bulundurulmuştur. Bu kriterler; jeoloji, arazi kullanımı, yol, yükseklik ve yerleşim yeri durumundan oluşmuştur. Her bir kriter için ArcGIS 10.4.1 programı kullanılarak potansiyel olabilecek alanların yüksek, orta ve düşük olarak sınıflandırılmış haritaları üretilmiştir. Bu haritalar son haritaya ulaşmak için veri katmanları olarak kullanılmıştır. Katmanlar ArcGIS 10.4.1 programında üst üste bindirme (overlay) yöntemiyle üzerlenerek final haritası oluşturulmuştur. Basit öznitelik matematiği kullanılarak veri katmanlarına katsayılar verilmiş ve üç faklı ağırlıklandırma yapılmıştır. İlk ağırlıklandırmanın final haritasında uygun alanlar % 64, ikinci ağırlıklandırmanın final haritasında uygun alanlar % 63, son yapılan ağırlıklandırmada ise sonuç haritasında uygun alanlar % 69 olarak hesaplanmıştır. Buna göre Kartepe'de Yuvacık ve güneyi uygun alanlar olarak belirlenmiştir fakat yükseklik fazla olduğu için potansiyel olma olasılığını olumsuz etkilemektedir. Başiskele güneyi uygun alanlardır. Gölcük batısı ve İhsaniye güneyi, Karamürsel'de ise Akçay ve Kızderbent ile ilçenin batı sınırları uygun alanlar olarak belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of the study is to examine the potential of the existing crushed stone aggregate of the southern Kocaeli province and to evaluate potential areas. GIS methods have been used to determine the new crushed stone aggregate potential areas of the southern Kocaeli province. ArcGIS 10.4.1 software is used for data management, processing, analysis and visualization. Current and potential total resources are evaluated within ArcGIS capabilities. Five main criteria were considered to define the potential aggregate areas. These criteria are; geology, land use, road, elevation and settlement. For each criterion, using ArcGIS 10.4.1 program, high, medium and low classified maps of potential areas were produced. These maps were used as data layers to reach the final map. The layers were overlaid in the ArcGIS 10.4.1 program and final map was created. Coefficients were given to the data layers using simple attribute mathematics and three different weightings were performed. The suitable areas of the initial weighting result map were calculated as % 64, the suitable area of the result weight of the second weighting was % 63, and the weight of the last weighting was % 69. According to this, South of Kartepe is determined as suitable areas, but because of the high altitude it is adversely affecting the possibility of being potential. South of Basiskele has suitable areas. Western Gölcük and southern Ihsaniye, in Karamürsel, Akçay and Kızderbent and the western borders of the county were determined as suitable areas.