Theoretical and experimental investigations of discharge growth over polluted insulation
Kirli izole yüzeylerde deşarj yayılımının teorik ve deneysel incelemesi
- Tez No: 47411
- Danışmanlar: PROF.DR. AHMET RUMELİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: İzolatör, Kirlenme, Ark Yayılımı, Atlama VI, Insulator, Pollution, Discharge Growth, Flashover IV
- Yıl: 1995
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
oz KİRLİ İZOLE YÜZEYLERDE DEŞARJ YAYLIMININ TEORİK VE DENEYSEL İNCELEMESİ Özbek, Mehmet Efe Yüksek Lisans, Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ahmet Rumeli Eylül 1995, 62 sayfa Kirli bir yüksek gerilim izolatörünün yüzeyi nemlendiğinde yüzey boyunca kaçak alam meydana gelmektedir. Kaçak akımının ısıtıcı etkisi kuru bölgeler oluşturmakta ve bu bölgeler boyunca artan elektrik alan şiddetine bağlı olarak deşarjlar meydana gelmektedir. Bu deşarjlar bazen yayılarak atlamalara ve enerjinin kesilmesine neden olmaktadır. Bu çalışmada kirli izole bir yüzeyde atlama olayının meydana gelişi gözden geçirilmiş ve böyle bir yüzeyde deşarj yayılımı teorik ve deneysel olarak incelenmiştir. Varılan sonuçlara göre, ark yayılımını ve dolayısıyla atlamayı etkileyen en önemli faktör, ark geriliminin gradyanı ve ark anot ve katot gerilim düşümleri toplamının ark uzunluğuna bağımlılığı ile efektif kir gradyanı arasındaki fark olmaktadır. Uygulanan gerilimin zaman iledeğişimi ve seri kir bölgesi direncinin enerji bağımlılığının diğer önemli faktörler olduğu görülmüştür. Anot ve katot gerilim düşümlerinin deşarj akımına, elektrolitin iletkenliğine ve gerilim şekline bağımlılığı bir su düzeneği elektrotlardan biri olarak kullanılmak suretiyle deneysel olarak araştırılmıştır. Ayrıca, metal bir elektrot ve sabit bir su yüzeyi arasında tutuşan bir deşarj için, akım yoğunluğu dağılımının anot ve katot gerilim düşümleri üzerindeki etkisi deneysel olarak belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THEORETICAL AND EXPERIMENTAL INVESTIGATION OF DISCHARGE GROWTH OVER POLLUTED INSULATION Özbek, Mehmet Efe M. Sc, Electrical and Electronics Engineering Department Supervisor: Prof. Dr. Ahmet Rumeli September 1995, 62 pages When the surface of a polluted high voltage insulator is wet ted, a leakage current flows through the surface. The heating effect of this current forms dry regions and across these regions local discharges ignite due to increased electrical stress. The discharges sometimes grow and cause flashover interrupting the energy supply. In this thesis the mechanism of pollution flashover has been examined and the growth of a discharge over a polluted insulation has been theoretically and experimentally investigated. It has been found that the major factor controlling the dis charge growth was the difference between the effective pollution voltage gradient and the sum of discharge voltage gradient and the dependence of anode and cathode fall voltages of the discharge upon the discharge 111length. Other important factors were the time variation of the source voltage and the heat dependence of the pollution layer resistance. The dependence of anode and cathode fall voltages upon the discharge current, the conductivity of the electrolyte, and the voltage waveform has been experimentally investigated using a water layer as one of the electrodes. For a discharge burning between a metal electrode and a steady water surface, the effect of the current density distribution upon the anode and cathode fall voltages has also been determined ex perimentally.