Influence of earthquake ground motion characteristics on structural damage and seismic response reduction
Deprem yer hareketi özelliklerinin yapısal hasar ve sismik tepkinin indirgenmesi üzerindeki etkisi
  1. Tez No: 47410
  2. Yazar: MURAT ALTUĞ ERBERİK
  3. Danışmanlar: PROF.DR. HALUK SUCUOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Structural damage, damage index, inelastic response spectra, reduction factor spectra, strength spectra for constant damage, ground motion characteristics. rv
  7. Yıl: 1995
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
oz DEPREM YER HAREKETİ ÖZELLİKLERİNİN YAPISAL HASAR VE SÎSMÎK TEPKİNİN İNDİRGENMESİ ÜZERİNDEKİ ETKİSİ Erberik, Murat Altuğ Yüksek Lisans Tezi, İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi : Prof Dr. Haluk Sucuoğlu Eylül 1995, 117 sayfa Bu çalışma, tek serbestlik dereceli sistemlerde deprem yer hareketi özelliklerinin sismik tepkinin indirgenmesi ve yapısal hasar üzerindeki etkilerini kapsar. İndirgenme faktörü spektrumu, süneklik ve sönümün çeşitli tepki parametrelerinin indirgenmesi üzerindeki etkilerini belirlemek için bir araç olarak kullanılmıştır. Yapısal hasarın değerlendirilmesini ele alırken, ilk önce, çalışmada kullanılmak üzere değişik tepki parametrelerine dayanan üç hasar indisi tanımlanmıştır. Ondan sonra, bu indisler sayesinde yapısal hasarı kontrol altına alarak, tek serbestlik dereceli sistemlerin deprem hareketi altındaki davranışları incelenmiştir. Gelecekte sismik dizaynın temelinioluşturacağına inanılan hasara dayalı kontrol analizinde kullanılan en etkili araç, sabit hasar için dayanım faktörü spektrumudur. Son olarak, yer hareketi karakteristlerinin hem sismik tepkinin indirgenmesi hem de yapısal hasar indisleri üzerindeki etkisi, değişik özelliklere sahip olan yer hareketleri kullanılarak incelenmiştir. Anahtar kelimeler : Yapısal hasar, hasar indisi, inelastik tepki spektrumu, indirgeme faktörü spektrumu, sabit hasar için dayanım spektrumu, yer hareketi karakteristikleri.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT INFLUENCE OF EARTHQUAKE GROUND MOTION CHARACTERISTICS ON STRUCTURAL DAMAGE AND SEISMIC RESPONSE REDUCTION Erberik, Murat Altuğ M. S., Dep artment of Civil Engineering Supervisor : Prof Dr. Haluk Sucuoğlu September 1995, 117 pages This study focuses on the influence of ground motion characteristics on seismic response reduction and structural damage in single degree of freedom (SDOF) systems, In seismic response reduction, reduction factor spectra is used as a tool to assess the effect of ductility and damping on various response parameters. While dealing with the evaluation of structural damage, first, three damage indices based on different response parameters are proposed to be used in this study. Then, the behaviour of SDOF systems under earthquake excitation is examined by controlling the structural damage level with the aid of proposed damage indices. The basic tool employed in this damage control based analysis which is believed to constitute the iiifundamentals of seismic design in the future is the strength factor spectra for constant damage. Finally, the influence of ground motion characteristics on both seismic response reduction and structural damage indices are investigated by using ground motion excitations of different nature.