Yabani baklagil bitkilerinden izole edilen Rhizobium spp. türlerinin siderofor üretimi ve melas besiortamında poly-β-hidroksibütirat (Phb) üretim veriminin araştırılması
Investigation of siderophores production and poly-β-hydroxybutyrate (PHB) production yields of Rhizobium spp. types isolated from wi̇ld legumes in molasses medium
- Tez No: 474153
- Danışmanlar: PROF. DR. HATİCE ÖĞÜTCÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Mikrobiyoloji, Biology, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Yabani Baklagil, Rhizobium, PHB Üretimi, Melas, Siderofor, Wild Leguminous, Rhizobium, PHB Production, Molasses, Siderophore
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ahi Evran Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Bu çalışmada Kırşehir il merkezi ve ilçelerinde (Kaman, Mucur, Akpınar, Akçakent, Çiçekdağı, Boztepe) bulunan yabani baklagil bitkilerinden daha önce izole edilmiş olan toplam 56 adet Rhizobium spp. izolatı kullanılmıştır. Bu amaçla izolatlara morfolojik, fizyolojik ve biyokimyasal testler uygulanarak Poli-β-hidroksibütirat (PHB) üretme yetenekleri Nile Blue A boyası ile belirlenmiş olup 43 adet izolatın PHB üretebildiği tespit edilmiştir. Bu 43 izolattan 5 adeti seçilmiş ve R. leguminosarum IFO 14778 kontrol suşu ile birlikte melasın %0.5, %1 ve %1.5 konsatrasyonlarında 96 saatlik inkübasyon sonunda spektrofotometrik yöntem ile PHB üretim verimleri incelenmiştir. Kullanılan R. leguminosarum IFO 14778 suşunun hücre kuru ağırlıklarına göre en yüksek PHB verimi %0.5'lik melas konsantrasyonunda %24.23 olarak tespit edilmiştir. Rhizobium spp. izolatlarının hücre kuru ağırlıklarına göre PHB verimleri farklı melas konsantrasyonlarında %7.30- %72.58 arasında bulunmuştur. Farklı melas konsantrasyonlarında hücre kuru ağırlıklarına göre en yüksek PHB verimi HR 38-1a kodlu izolatta, %1'lik melas konsantrasyonunda %72.58 olarak tespit edilmiştir. Genel olarak izolatların hepsinde (%1'lik melas konsantrasyonunda HR 41-1 izolatı dışında) kontrol suşundan daha yüksek oranda verim elde edilmiştir. Ayrıca Rhizobium spp. izolatlarının siderofor üretme yeteneklerinin belirlenmesi amacıyla Chrome Azurol Sulphate (CAS) Agar kullanılmış ve toplam 56 adet izolattan 50 adetinin siderofor üretebildiği belirlenmiştir. Sonuç olarak bu çalışmada; yabani baklagil bitkilerinden elde edilen izolatların daha yüksek PHB verimine sahip olduğu tespit edilmiş olup bunların ileride biyoplastik eldesinde kullanılabileceği bu bağlamda da ekosistemin dengesinin düzenlenmesine katkıda bulunacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, total 56 pieces of Rhizobium spp. isolations which were previously isolated from wild leguminous plant existing in the central and the disricts of Kırşehir province (Kaman, Mucur, Akpınar, Akçakent, Çiçekdağı, Boztepe). For this purpose, morphological physiological and biochemical tests to isolate the PHB-producing capabilities Nile Blue A is designated with 43 pieces of isolates has been found to produce PHB. 5 of these 43 isolates were selected and their PHB producing yields with R. leguminosarum IFO 14778 control strain together with 0.5, 1 and 1.5 percent concentrations of molasses at the end of the 96 hour incubation period in spectrophotometric method were studied. R. leguminosarum IFO 14778 strain used cell dry weight 0.5 percent of the highest yield PHB according to molasses concentration has been identified as 24.23 percent. PHB yields of Rhizobium spp. isolates according to the cell dry weight was found between 7.30 percent and 72.58 percent in different molasses concentration. According to cell dry weights in different maximum PHB yields was identified, at HR 38-1a isolate, as 72.58 percent in 1 percent molasses concentration. In general in all isolates (exceptfor HR 41-1 isolate in 1 percent molasses concentration) a higher rate yield has been obtained than control strain. In addition, in order to identfy the siderophore producing abilities of Rhizobium spp. isolates Chrome Azurol Sulphate (CAS) Agar was used and it was determined that 50 of 56 isolates in total can produce siderophore. As a result of this study, isolates obtained from wild legume plant were found to have higher PHB yields and these can be used in bioplastic in the future, and in these context it is believed to contribute to the regulation of the ecosystem balance.