Ön deformasyon ve fırınlama sertleştirmesinin ileri yüksek mukavemetli çeliklerin mekanik özelliklerine olan etkisinin incelenmesi
Investigation of the effect of pre-strain and bake hardening on the mechanical properties of advenced high strenght steel
  1. Tez No: 474248
  2. Yazar: İBRAHİM KILLI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YUSUF CUNEDİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Yüksek mukavemetli çelikler, fırında sertleştirme, ön deformasyon, DP 600, TRIP 800, TWIP 900, High strength steels, bake hardening, pre-strain, DP 600, TRIP 800, TWIP 900
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
Bu çalışmada, ileri teknoloji yüksek mukavemetli çeliklerde uygulanan ön deformasyon ve fırında sertleştirme işlemlerinin çeliklerin mekanik özellikler üzerindeki etkilerine yönelik araştırmalar gerçekleştirildi. Gerçekleştirilen çalışmalar neticesinde elde edilen verilerden yüksek mukavemetli çeliklerin gerilme birim deformasyon eğrileri incelendiğinde akma eğrisinin deformasyon oranına bağlı olduğu görülmektedir. Deformasyon oranının artmasıyla malzemenin akma dayanımı artarken şekillendirilebilme kabiliyeti azalmıştır. Ön deformasyonla birlikte bekleme süresi ve farklı sıcaklık parametrelerde gerçekleştirilen fırında sertleştirme işlemiyle birlikte çift fazlı numunelerin akma ve çekme dayanımlarında artma görülürken, % uzama değerlerinde azalma olmuştur. Elde edilen analiz sonuçları ve verilen şekiller incelendiğinde genel itibari ile yüksek mukavemetli çeliklere (DP 600/TRIP 800/TWIP 900) ait deformasyon oranı hassasiyeti uygulanan deformasyonla birlikte farklılık göstermiştir. Aynı zamanda farklı şekillendirme sıcaklıklarında elde edilen akma eğrilerinden deformasyon hız oranını hassasiyetinin (m) değiştiği gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, advanced high strength steels process applied to pre-deformation and bake hardening, the microstructure of the steel and research on the effect on the mechanical properties were carried out. From the data gained as a result of research carried out, when stress strain rates of high strength steels are analyzed, it has been found out that flow curve depends on the strain rate. In conjunction with the increase in the strain rate, the capability of material's formability has decreased while its creep strength has increased. In conjunction with pre-strain, the strengths of waiting time have increased and in conjunction with bake hardening carried out on the various temperatures, creep and pull-off strengths of dual phase samples have increased while elongation values (%) has decreased. When test results and images given are analyzed, the sensibility of strain rate that belongs to the high strength steels (DP 600/TRIP 800/TWIP 900) has altered in general together with the strain practiced. It has been also observed in the lights of flow curves gained at the different formalizing temperatures that the sensibility of strain velocity has changed.