Experimental investigation of flow over a backward facing step
Geri basamak üzerindeki akımın deneysel incelenmesi
- Tez No: 47428
- Danışmanlar: PROF.DR. NAFİZ ALEMDAROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uçak Mühendisliği, Aircraft Engineering
- Anahtar Kelimeler: Üçlü Aynk Film, Türbülans, Ayrılma, Reynolds Gerilimleri, Richardson Extrapolasyonu İV, Triple split film, Turbulence, Separation, Reynolds Stresses, Richardson Extrapolation. ui
- Yıl: 1995
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
oz GERİ BASAMAK ÜZERİNDEKİ AKIMIN DENEYSEL İNCELEMESİ Karatekin, özgür Yüksek Lisans, Havacılık Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Nafiz Alemdaroglu Eylül 1995, 129 sayfa Bu çalışmada, geri basamak üzerinde türbülanslı ayrılma gösteren akımın deneysel ve nümerik incelemeleri yapılmıştır. Geri basamak akımları literatürde geniş bir yer tutmaktadır. Emme tipli açık devre bir rüzgar tüneli tasarlanmış ve üretilmiştir. Tünelin bilgisayar kontrollü değişken hız mekanizmasına sahip olması cihazların kalibrasyonunu ve küçük ölçekli deneylerin yapılmasını mümkün kılmıştır. Üçlü aynk film, tekli sıcak tel ve pitot tüpü ölçüm teknikleri kullanılarak geri basamak akımı ölçülmüştür, ölçüm sonuçlan literatürde bulunan daha Önceki deneysel sonuçlarla uyum göstermiştir. Üçlü aynk film tekniğinin kompleks geri dönüşümlü akımların ölçümlerinde hızlı, tekrarlanabilir ve güvenilir bir metod olduğu kanıtlanmıştır. Buna ek olarak, deneysel sonuçlar nümerik hesaplamalarla karşılaştınlmıştır. Richardson ekstrapolasyon tekniği kullanılarak çözüm ağından bağımsız sonuçlar elde edilmiştir. Nümerik çözümler üç farklı türbülans modeli; standart k-s, 2-ölçekli k-e, RNG k-e kullanılarak yapılmış, deneysel sonuçlarla karşılaştırılarak ve her türbülans modelinin kullanılabilirliği detaylı olarak tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EXPERIMENTAL INVESTIGATION OF FLOW OVER A BACKWARD FACING STEP Karatekin, özgür M.S., Department of Aeronautical Engineering Supervisor: Prof. Dr. Nafiz Alemdaroğlu September 1995, 129 pages In the present study, experimental and numerical investigations of a turbulent separated flow in a backward facing step is performed. Backward facing step flows are extensively studied in the literature. A suction type open circuit wind tunnel is designed and manufactured. The computer controlled variable speed of this tunnel makes it adequate for calibration of instruments and for small scale experiments. Different measurement techniques including the triple-split film, single hot wire and pitot tube, are performed for backward facing step flow. Measurement results are found to be in good agreement with previous experimental results in the literature. It is shown that the triple spit film is a fast, repetitive and reliable method for measurements of complex recirculating flows. In addition, the experimental results are compared with computations. Richardson extrapolation technique is applied to coarse grid solutions in order to obtain grid independent results. Numerical computations made using three different turbulence models, namely the standard k-e, RNG k-8, 2-scale k-e are compared with the experimental results and the applicability of each turbulence model is discussed in detail.