Characterization of directixity patlems of ultrasonic non-destructiva testing probco
Ultrasonik tahribatsız muayene problarının yöneltme modellerinin tanımlanması
  1. Tez No: 47433
  2. Yazar: AYDIN ÜLKER
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. BÜLENT DOYUM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Yöneltme, Yöneltme Modelleri, Yöneltme Karakteristikleri, Ultrasonik Tahribatsız Muayene Problan, Directivity, Directivity Patterns, Directional Characteristics, Ultrasonic Non-Destructive Testing Probes
  7. Yıl: 1995
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 206
Özet
IV oz ULTRASONIK TAHRİBATSIZ MUAYENE PROBLARININ YÖNELTME MODELLERİNİN TANIMLANMASI. ÜLKER, Aydın Yüksek Lisans, Makina Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Bülent DOYUM Kasım 1995, 206 sayfa Bu çalışmada ultrasonik tahribatsız muayene sistemlerinin en önemli elemanlarından biri olan ultrasonik probların yöneltme modelleri tanımlanmıştır. Çelik test bloğu içerisine piezoelektrik ultrasonik kristal ile üretilip yayılan enine ve boyuna dalgaların yöneltme modelleri, özel imal edilen bir cihaz kullanılarak, toplanan deneysel veriler yardımıyla incelenmiştir. Bu çerçevede farklı frekanslarda ve farklı kristal boyutlarına sahip olan probların yöneltme modelleri karşılaştırılmış ve yöneltme özelliğinin frekans ve boyuta bağlılığı gösterilmiştir. Bu çalışmanın kapsamındaki diğer bir konu, aynı özellikteki probların yöneltme modellerindeki değişkenliğin araştırılmasıdır. Buna ek olarak temas ortamının yöneltme modelleri Üzerine olan etkisi farklı temas sıvıları kullanılarak incelenmiştir. Ayrıca yöneltme faktörünü ve yöneltme indeksini hesaplayan hızlı bir method uygulanmış ve kişisel bilgisayarlarda, Microsoft Windows alfanda çalışan görsel program geliştirme ortamında“WinProbe95 for Windows”isimli özel amaçlı yazılım gerçekleştirilerek, yöneltme modellerini tanımlama metodu geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
in ABSTRACT CHARACTERIZATION OF DIRECTTVrry PATTERNS OF ULTRASONIC NON-DESTRUCTIVE TESTING PROBES ÜLKER, Aydın M.S., Department of Mechanical Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Bülent DOYUM November 1995, 206 pages In this study, directivity pattern of ultrasonic probes which is one of the most important component of ultrasonic non-destructive testing systems is characterized. Directivity patterns of longitudinal and shear waves generated by piezoelectric ultrasonic transducers emitting into a steel testing block are observed experimentally using a specially constructed apparatus. Within this scope directivity patterns of probes having different frequencies and transducer dimensions are compared and frequency and element size dependency of directivity is illustrated. The scope of this study also includes investigation of the variability of directivity patterns for identical probes. Furthermore, influence of coupling medium on directivity patterns is observed by using different couplants. Additionally, a quick and efficient method for calculating the directivity factor and directivity index is derived and directivity pattern characterization method is developed by implementing a special purpose software named as“WinProbe 95 for Windows”running under Microsoft Windows on PC and using visual program development environment.