Production of hydrogen by rhodobacter sphaenoides O,U 001
Rhodobacter sphaeroides O,U 001 aracılığı ile hidrojen üretimi
- Tez No: 47432
 - Danışmanlar: PROF.DR. UFUK GÜNDÜZ, PROF.DR. İNCİ EROĞLU
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Biyomühendislik, Bioengineering
 - Anahtar Kelimeler: Rhodobacter sphaeorides, nitrogenaz, hidrojenaz, ışıkta hidrojen üretimi, mor non-sülfiir bakteri. vı, Rhodobacter sphaeroides, nitrogenase, hydrogsnase, hydrogen photoproduction, purple non-sulphur bacteria. iv
 - Yıl: 1995
 - Dil: İngilizce
 - Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Sayfa Sayısı: 106
Özet
öz RHODOBACTERSPHAEROIDES O.U.001 İLE HİDROJEN ÜRETİMİ Ank,Tüzün YÜKSEK LİSANS TEZÎ, BİYOTEKNOLOJİ BÖLÜMÜ Tez Yöneticisi: Prof. Dr. tnci Eroğta Ortak Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ufak Gündüz Eylül İ995, 106 sayta Hidrojen geleceğin ideal ve çevreyi kirletmeyen bir yakıtıdır. Fosil enerji kaynaklarının limitli oluşu nedeniyle hidrojen üretimi için yeni bir teknolojiye gereksinim duyulmaktadır. Güneş enerjisi kullanarak biyolojik olarak hidrojen üretimi en ümit verici enerji üretim süreçlerinden biridir. Fizyolojik ve taksonomik olarak farklı gruplara ait olan sayısız prokaryotlar hidrojen üretebilme yeteneğine sahiptirler. Bu çalışmada hidrojen üretebilen çeşitli mikroorganizmalar arasından Rhodobacter spharoides O.U. 001 hidrojen üretimindeki yüksek aktivitesinden dolayı seçilerek incelenmiştir. Bu mor non - sülfür fotosentetik bakteri malat (30raM) ve sodyum glutamat (lOmM) içeren besiyerinde Tungsten (150 W) civa buharlı (160 W) veyaultraviyole (300 W) larabalan ile aydınlatılarak 36 °C de aerobik ve anaerobık olarak üretildi. Bakteriler gram boyama, hücre morfolojisi, koloni oluşumu, ışık ve karanlık altında üremesine göre tanımlandı. Fermentatif büyüme ve ototrofî gözlemlendi. Büyüme için vitamine kesinlikle ihtiyaç duyuldu. Hidrojen üretimi için bir biyoreaktör tasarlandı, imal edildi ve kuruldu. Reaktörde argon atmosferinde ve ışık altındaki üretim esnasında büyüme fazı ve hidrojen üretme tazı olarak iki faz ayırt edildi. Üreme 660 nm. deki absobansı ölçülerek takip edildi. Üreme pH' nm 6 ila 9 arasmda ve sıcaklığın 25 ila 36 °C arasında değiştiği koşullarda gözlendi. Anaerobik koşullarda organ i /manın üreyebilmesi için mutlaka ışık gerekmekteydi. Bu araştırmada H2 gazı Rhodobacter sphaeroides O.U. 00 i 'in üretimi esnasmda oluştu. Hidrojen gazı üretimi pH 7'de başladı. Hücre derişinünin artışı ile birlikte hidrojen üretimi de arttı. (0.5 - 2.6 rag kuru ağırlık/mi.) fakat daha yüksek hücre derişiminde hidrojen üretimi azaldı. Hidrojen gazı üretimi için en uygun sıcaklığın 31 °C olduğu gözlendi. Hidrojen gazmın saflığı bir gaz kromotografi cihazı ile tayin edildi. Yüksek saflıkta hidrojen gazı üretildi
Özet (Çeviri)
ARSTRACT PRODUCTION OF HYDROGEN BY RHODOBACTER SPHAEROIDES O. U. 901 Arık, Titflin M. S. in Dcpartment of Biotechnology Sııpervisor : Prof. Dr. İnci Eroğln Co-supervisor : Prof. Dr. Ufuk Gündüz Septeraber 1995, 106 pages Hydrogen is an ideal and pollution free fuel for iJbe fiıture. Because of the shortage of fossil fiıels, a new technology for hydiögen production is required. Biological photoproduction of hydrogen ııtilizing solar energy is öne of the most promising energy generation process. Numeroos prokaryotes, belonging to physiologicalry and taxonomicaily dıfîerent groups are able to prodoee hydrogen. ün the preseni study among various microorganism capable of photoproduction of hydrograı, Rhodobacter sphaeroides O. U. 001 (DSM 5864) was cfaosen because of its high activity in hydrogen production. This purple non-sulphur photosynthetie bacteriura has been grown photoheterotrophically (anaerobicaüy and aerobicaüy) iliwıth malate (30 raM) and sodana glutamate (10 mM) at 36°C upon ılluraination wıth tungsten (İSO W), mercury (160 W) ör ultraviolet (300 W) lamps. This strain was characterized aocordmg to gram staining, celi raorphology, colony formatıon and growtfa under the light and dark condrtions. Fermentative growth and autotrophy were absent and it showed oijügate requirement of vitamin for growtk A photobioreactor has been designed and constracted for semi- contmuous hydrogen production. in the reactor, two phases have been differentiated under light and at argon atmosphere, fırstly the grovvth phase and secondly hydrogen production phase. Growth was measured in îerms of kcreass in opticai density (OD) at 660 nm. Growth has been seen at a wMe ran^ of pH (pH = 6.9-9.0) and temperature (31 and 36°C). Light was ansolute requâsment for growth of the strain under anaerobicconditions. Rhodobacter sphaeroides O.U.001 photoproduced hydrogen smmltaneousry during growth. Hydrogen production was started at pH 7. As the concentration of the çeliş inoeased (0.5-2.6 mg.drywtAnI) the production of hydrogen increased but a higher celi mass caused in îowering of hydrogen photoevolution. Photoproduction of hydrogen was better at 31 °C. Hydrogen in the gas phase has been assayed by a gas chromotograph. High purity hydrogen gas has been produced.