Ortodontik tedavi ihtiyacı olan hastaların kemik yaşının ve pubertal büyüme atılımının belirlenmesinde ultrasonografik görüntülerin el-bilek grafileri ile karşılaştırmalı olarak incelenmesi
Comparative investigation of hand-wrist radiograph with ultrasonographic records in determining pubertal growth and bone age of patients with orthodontic treatment needs
- Tez No: 474489
- Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN MURAT BİLGE
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: El-bilek radyografisi, kemik yaşı tayini, ultrasonografi, Bone age determination, hand-wrist radiography, ultrasonography
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş ve Çene Radyolojisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, ortodontik tedavi görecek hastalardan pubertal büyüme atılımını belirlemek için alınan el-bilek grafileri ile ultrasonografik verilerin uyumluluğunu değerlendirmek ve konvansiyonel radyografiler yerine iyonize radyasyon içermeyen ultrasonografinin kullanılabilirliğini araştırmaktır. Materyal ve metot: Bu çalışmada, 10-17 yıllık (yaş ortalamaları 168 ± 27,5 aylık) hastalardan oluşan toplam 120 çocuğun ortodontik tedavi öncesi rutin el-bilek grafileri alınmış ve aynı gün el-bilek kemikleri üzerinden ultrasonografik görüntüleme yapılmıştır. Falankslar, sesamoid kemik ve radial kemiğin distal uç epifiz diafiz ilişkileri her iki görüntüleme yöntemiyle her hastada karşılaştırmalı olarak incelenmiş ve veriler arası ilişki istatistiksel olarak değerlendirilmiştir. Bulgular: Çalışmamızda incelenen noktalardan PP1, PP2 ve radial epifiz hariç, diğer 13 noktada konvansiyonel grafi ve ultrasonografi değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunamadı (p > 0,05). PP1, PP2 ve radial epifiz % 5 anlamlılık düzeyinde istatistiksel olarak anlamlı bir fark gösterdi (p < 0,05). Erkeklerin kemik yaşları ile kronolojik yaşları arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmazken, kızların kemik yaşları kronolojik yaşlarından büyük bulundu (p < 0,05). Ultrasonografik kemik yaşı, hem konvansiyonel grafiden elde edilen kemik yaşı ile (r = 0,812) hem de kronolojik yaş ile (r = 0,806) istatistiksel olarak anlamlı korelasyon gösterdi (p < 0,01). Sonuç: Ultrasonografi, epifiz diafiz ilişkileri konusunda detaylı bilgi verir. İyonize radyasyon içermemesi nedeniyle kemik yaşı ve pubertal büyüme atılımının tespitinde konvansiyonel grafiye alternatif olarak kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: The purpose of this study is, to evaluate the compatibility of ultrasonographic data with hand-wrist graphs taken to determine the extent of pubertal growth in patients who will undergo orthodontic treatment and investigate the usability of ionizing radiation-free ultrasonography instead of conventional radiography. Material and Method: In this study, a total of 120 children from 10- to 17-year-olds (mean age was 168 ± 27,5 months) were treated with routine hand-wrist graphs before orthodontic treatment and ultrasonographic imaging was performed on the wrists the same day. Phalanges, sesamoid bone, and radial bone distal epiphysis-diaphysis were examined comparatively in each patient by both imaging methods and statistically evaluated. Results: There was no statistically significant difference between conventional radiography and ultrasonography values at 13 points except for PP1, PP2 and radial epiphysis (p > 0,05). PP1, PP2, and radial epiphysis were showed a statistically significant difference at 5% significance level (p < 0,05). There was no statistically significant difference between the bone ages and the chronological ages of males. However, the bone ages of the girls were found to be higher than the chronological ages of females (p < 0.05). Ultrasonographic bone age showed statistically significant correlation with both chronological age (r = 0,806) and bone age obtained from conventional graphs (r = 0,812; p < 0,01). Conclusion: Ultrasonography gives detailed information about epiphyseal diaphysis relations. It can be used as an alternative to conventional grafting in the detection of bone age and pubertal growth owing to the absence of ionizing radiation.