Metrnl (Subfatin) molekülü düzeylerinin tip 2 diabetik olgularda metabolik parametrelerle ilişkisi ve klinik kullanımda yeri
The relationship between serum Metrnl (Subfatin) levels and metabolic parameters in type 2 diabetic patients and place in clinical practice
  1. Tez No: 474636
  2. Yazar: YOSUN ŞAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ARİF YÜKSEL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Endocrinology and Metabolic Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Tip 2 Diabetes Mellitus, Metrnl, Subfatin, Adipokin, Karotis İntima Media Kalınlığı, HOMA-IR, Type 2 Diabetes Mellitus, Metrnl, Subfatin, Adipokine, Carotid Intima Media Thickness, HOMA-IR
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İzmir Bozyaka Eğt. ve Arş. Hast.
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İç Hastalıkları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Giriş-Amaç: Tip 2 diyabet bozulmuş insülin sekresyonu, artmış insülin direnci, artmış hepatik glukoz üretimi ve anormal yağ metabolizması ile karakterize kronik bir metabolizma hastalığıdır. Yakın zamanda, adipoz doku foksiyonları ve insülin rezistansına olumlu etkileri olan Metrnl (Subfatin) adında yeni bir adipokin tanımlanmıştır. Bizde araştırmamızda yeni tanı diyabetik hastalarda serum Metrnl düzeyi ile metabolik ve antropometrik veriler arasındaki ilişkisiyi ortaya koymayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza, 44 yeni tanı diyabetik, 44 normoglisemik hasta gönüllü olarak dahil edildi. Her iki grupta beden kitle indeksi, kan basınçları, açlık insülin, açlık plazma glukozu, OGTT, HbA1C, HOMA-IR, lipid profilleri, hs-CRP, serum Metrnl düzeyleri ölçüldü. Non-invaziv ateroskleroz belirteci olarak karotis intima media kalınlıkları değerlendirildi. Araştırma, vaka kontrollü kesitsel bir çalışma olarak planlandı. Bulgular: Serum Metrnl düzeyi, yeni tanı diyabetik hastalarda kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı bir şekilde düşük saptandı (T2DM=7.21±5.43ng/dl, kontrol=11.05±8.23ng/dl, P=0.011). Açlık kan glikozu, OGTT, serum insülin düzeyi (T2DM: r= -0.326, P=0.011, kontrol: r= -0.187, P= 0.029), HbA1C (T2DM: r= -0.211, P=0.010, kontrol: r= -0.189, P= 0.041), HOMA-IR (T2DM: r= -0.309, P=0.013, kontrol: r= -0.172, P= 0.030), karotis intima media kalınlığı (T2DM: r= -0.253, P=0.009, kontrol: r= -0.187, P= 0.016) ile Metrnl arasında negatif yönde istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptandı. Regresyon analizinde Metrnl düzeyi ile HOMA-IR ve HbA1C arasında negatif yönlü bağımsız bir lineer bir ilişki saptanmıştır. Sonuç: Serum Metrnl düzeyinin yeni tanı tip 2 diyabetik hastalarda düşük düzeyde saptanması, serum insülin düzeyi, HOMA-IR ve HbA1C ile negatif korelasyon göstermesi Metrnl'nin diyabet patogenezinde ve komplikasyonlarının oluşmasında veya önlenmesinde yer alabileceğini düşündürmektedir. Ayrıca kardiyovasküler risk göstergesi olan KIMK ile negatif korelasyon saptanması Metrnl düşüklüğünün kardiyovasküler risk belirteci olabiliceğinin göstergesidir.
Özet (Çeviri)
Introduction: Type 2 diabetes is a chronic metabolic disease, which is characterized by impared insulin secretion, abnormal lipid metabolism, increased insulin resistance and hepatic glucose production. Recently, a new adipokine called Metrnl (Subfatin), which has positive effects on insulin resistance and adipose tissue functions, has been reported. We aimed to examine the serum Metrnl levels in newly diagnosed diabetic patients and its relationship with metabolic and anthropometric data in our research. Materials and Methods: 44 newly diagnosed diabetic and 44 normoglisemic patients were included in our study voluntarily. Body mass index, blood pressure, fasting insulin level, fasting plasma glucose, OGTT, HbA1C, HOMA-IR, lipid profile, hs-CRP, serum Metrnl levels were measured in both groups. As a non-invasive atherosclerosis marker, carotid intima media thicknesses were evaluated. The research is designed as a case-controlled cross-sectional study. Findings: Serum Metrnl levels were statistically signaficantly low in diabetic patients compared to control group (T2DM=7.21±5.43ng/dl, control=11.05 ± 8.23ng/dl, P=0.011). A statistically significant negative correlation was detected between serum Metrnl levels and fasting blood glucose levels, OGTT, serum insulin levels (T2DM: r= -0.326, P=0.011, control: r= -0.187, P= 0.029), HbA1C (T2DM: r= -0.211, P=0.010, control: r= -0.189, P= 0.041), HOMA-IR (T2DM: r= -0.309, P=0.013, control: r= -0.172, P= 0.030), carotid intima media thickness (T2DM: r= -0.253, P=0.009, control: r= -0.187, P= 0.016). In multiple regression analysis, a negative lineer corelation was found between Metrnl and HOMA-IR, HbA1C. Results: Low serum levels of Metrnl in diabetic patients and negative correlation with plasma insulin levels, HOMA-IR, HbA1C indicates that Metrnl may take part in pathogenesis of diabetes and the development and prevention of its complications. Also, negative correlation with, a cardiovascular risk marker, KIMK is indicative of low levels of Metrnl can be a marker of cardiovascular risk.