Total diz artroplastisi erken dönem klinik sonuçlarımız
Early results of primary total knee arthroplasty
  1. Tez No: 474635
  2. Yazar: ABDULLAH MURAT ŞENGÜL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERKAN BİLGİÇ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Diz osteoartrit, total diz artroplasti, arka çapraz bağı kesen, çimentolu, Knee osteoarthritis, total knee arthroplasty, cemented, PCL sacrificing Author: A.Murat ŞENGÜL, M.D. Counsellor: Serkan BİLGİÇ, M.D, Associate Professor of Orthopaedics
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Sultan Abdülhamid Eğt. ve Arş. Hast.
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Primer osteoartrit, travmatik osteoartrit ve romatoid artrit nedeni ile ileri evre diz artrozuna sahip, erken dönem takiplerini sağladığımız çimentolu, arka çapraz bağı kesen primer total diz protezli hastaların başarı durumunu belirlemeye çalıştık. SBÜ Sultan Abdulhamid Han EAH Ortopedi ve Travmatoloji Servisinde Şubat 2014 – Mart 2017 tarihleri arasında 65 hastanın 76 dizine primer total diz artroplasti uygulanmıştır. Bunlardan takip süresi yeterli ve uygun kontrolü yapılmış 7'si bilateral 26'sı tek taraflı olmak üzere 40 dizin sonuçları değerlendirilmiştir. 37 dizde primer osteoartrit, 2 dizde posttravmatik artrit ve 1 dizde romatoid artrit sekeline bağlı osteoartrit vardı. 33 hastanın 40 dizi ortalama 21.8 ay (6-39 ay) takip edilmiştir. Hastalar Diz Cemiyetinin klinik ve radyoloji kriterlerine göre değerlendirilmiştir. Hastalarımızın ameliyat öncesi diz skoru ortalama 50.1 (37-73) olarak bulunmuştur. Son takipler sonucu tespit edilen ortalama diz skoru 84.6 (73-100)' dır. Bu değerlendirme neticesinde 21 dizde (%52.5) mükemmel, 18 dizde (%45) iyi, 1 dizde (%2.5) orta sonuç elde edilmiştir. Hastalarımızın ameliyat öncesi fonksiyonel skoru ortalama 44.1 (25-65) olarak bulunmuştur. Son takipler sonucu tespit edilen ortalama fonksiyon skoru 84.1 (60-100)' dır. Bu değerlendirme neticesinde 22 dizde (%55) mükemmel, 17 dizde (%42,5) iyi, 1 dizde (%2.5) orta sonuç elde edilmiştir. Literatür bilgileri ile karşılaştırıldığında, arka çapraz bağı kesen çimentolu total diz artroplastisi sonuçlarımız klinik ve radyolojik olarak erken dönemde başarılı bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, we aimed to determine the short term success of PCL sacrificing cemented primary total knee arthroplasty in the patients who had endstage knee arthrosis due to primary osteoarthritis, posttraumatic osteoarthritis and rheumatoid arthritis. Between February 2014 and March 2017 we performed 76 total knee arthroplasty surgeries of 65 patients in our Orthopaedics and Traumatology Department. 7 two-stage bilateral and 26 unilateral, as a total of 40 knees with appropriate and qualified follow-up results were considered suitable for the study and evaluated. There were 37 knees with primary osteoarthritis, 2 knees with posttraumatic osteoarthritis and 1 knee with rheumatoid arthritis. The mean follow-up of 40 knees of 33 patients was 21.8 months (range, 6-39 months). Patients were evaluated according to clinical and radiographic rating system of the Knee Society. The average preoperative knee score was 50.1 (range, 35-73) and 84.6 (73- 100) postoperatively. The results were excellent in 21 knees (52.5%), good in 18 knees (45%) and fair in 1 knee (2.5%). The average preoperative functional score was 44.1 (range, 25-65) and 84.1 (60-100) postoperatively. The results were excellent in 22 knees (55%), good in 17 knees (42.5%) and fair in 1 knee (2.5%). When compared with literature; our PCL sacrificing cemented primary total knee arthroplasty results found successful for clinical and radiologic results during the short term follow-up.